Ingredients (per a 10 persones)
- 1 quilo de tomàquets
- 300 g de maduixots
- 1/4 de litre d'aigua mineral
- 2 dl d'oli d'oliva verge extra de la varietat arbequina
- 50 ml de vinagre de vi blanc
- sal
- 10 llagostins
- sal, una fulla de llorer petita i una branca de farigola per coure els llagostins (obvieu-ho si els compreu ja cuits)
Elaboració:
- Escaldem els tomàquets (que prèviament els hi haurem fet un tall en creu a la base) amb aigua bullent, els refredem en aigua freda i glaçons, els pelem, els trossegem en trossos grans i els posem en un recipient alt i estret. Reservem un dels tomàquets pelats que farem a dauets petits per després muntar el plat.
- Netegem els maduixots i els hi traiem el peduncle. Els trossegem per la meitat i els afegim al recipient amb els tomàquets. Reservem un parell de maduixots per decorar que laminarem i un parell més per fer a dauets.
- Afegim al recipient l'aigua, l'oli, el vinagre de vi blanc i un pols de sal i ho triturem amb el túrmix fins aconseguir una sopa ben emulsionada. Ho passem pel colador xinès, rectifiquem de sal i ho refredem unes hores a la nevera.
- Per coure els llagostins (obviar-ho si ja els heu comprat cuits): Posar una olla amb aigua a bullir amb un pols de sal, una fulla petita de llorer i una branca de farigola. Quan arrenqui el bull hi posem els llagostins i els deixem coure 2 minuts. Els refredem en aigua freda, els pelem i en fem unes rodelles d'un centímetre de gruix.
- A l'hora de servir, posem uns dauets de tomàquet, maduixots i els llagostins al fons de cada gotet a mode d'entrebancs. Agafem les làmines de maduixa (que tindran forma de cor) i les enfilem amb compte pel cantell del got. Podem servir la sopa en gerretes individuals, o una de gran, i que cadascú se serveixi al moment i al seu gust.
- A gaudir del gaspatxo!