A Catalunya és tradició que el padrí o l'avi regalin la mona al seu fillol i néts el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a la missa. És una tradició que està datada del segle XV.
El Dilluns de Pasqua era costum que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el qual no mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi.
Segons diverses fonts, l'origen de la mona de Pasqua prové del terme àrab 'munna', que significa 'provisió de la boca' i era el regal que els musulmans feien als seus senyors.
La tradició de la mona de Pasqua està estretament unida a la dels flequers i pastissers, i la seva composició ha anat variant molt al llarg dels anys. Antigament tenia forma de tortell i estava feta amb pasta de pa. Fins ben entrat el segle XIX se li afegien ous durs amb la closca pintada, un per cada any que l'infant tenia, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.
Actualment però, les mones han evolucionat i normalment són pastissos amb autèntiques filigranes arquitectòniques de xocolata al damunt.

Triomfen els unicorns
A Rubí aquest any la mona de Pasqua amb unicorns és la preferida dels petits, tot seguit dels The Avengers. Casetes, súper herois i heroïnes, dinosaures, la porqueta Pepa Pig, personatges de Disney són també grans reclams per als petits (vegeu notícia).
Segons Ferran Jorba, propietari de l'emblemàtica pastisseria Lyonesa de Rubí, "la gent va de mica en mica, es mira les mones, parla amb el fillol o la fillola...tenen temps per elegir fins a dilluns de Pasqua".