5 anys de l'1 d'octubre a Rubí

La Plataforma 1 d'Octubre de Rubí anuncia els actes que organitzaran a la ciutat per commemorar l'aniversari del referèndum

Aquest dissabte es compliran cinc anys del referèndum d'autodeterminació que es va celebrar a Catalunya l'1 d'octubre de 2017. Aquella matinada, les urnes també van arribar a Rubí (vegeu imatges), en una jornada que molts recordaran per les dures càrregues policials i perquè va suposar el començament de temps molt convulsos, tant en l'àmbit polític com en el social, amb presos polítics i persones en l'exili.  

Però cinc anys després, què queda de tot això? Després dels indults del govern de Pedro Sánchez i uns intents de diàleg, molt qüestionats, amb el president de la Generalitat, l'actualitat política ha vingut marcada per les desavinences constants entre Esquerra i Junts dins del govern, o l'absència d'Aragonès en la darrera Diada, en desacord amb el plantejament de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).

Per contra, Martí Pujol, d'Òmnium Rubí, ha reconegut que el cas de Rubí és "insòlit", ja que la Plataforma 1 d'Octubre a la ciutat està formada per diverses entitats com l'ANC, el Consell per la República, els CDR, Òmnium Cultural, i els partits sobiranistes d'Esquerra Republicana, Junts i l'AUP. "Som un exemple d'unitat entre entitats i partits", ha dit, per afegir que "a Barcelona, l'11 de setembre no va ser així, cosa que lamentem, però hi ha molts pobles com Rubí en els quals aquesta unitat es manté".

Membres de les entitats i partits polítics que integren la Plataforma 1 d'Octubre de Rubí. FOTO: NHS

Membres de les entitats i partits polítics que integren la Plataforma 1 d'Octubre de Rubí. FOTO: NHS

Enguany, la plataforma rubinenca tornarà a commemorar l'aniversari del referèndum però ho farà el dia abans, el 30 de setembre, ja que els actes més importants tindran lloc l'endemà, a Barcelona. Així doncs, la plaça de la Nova Estació serà novament batejada com a plaça de l'1 d'Octubre, amb la col·locació d'una placa, "substituint la que va ser malmesa pels brètols de sempre, els que no els hi agrada la democràcia i la llibertat", ha dit Martí, qui ha recordat que a la plaça encara hi ha posada una altra placa amb la data de la votació que, de moment, s'ha mantingut indemne.  

Des d'aquest mateix punt, a les 20.30 h, hi haurà un "parlament unitari, pactat entre les quatre entitats i els tres partits", que llegirà la rubinenca María José Munuera, tot seguit d'una actuació del cantautor Joan Antoni Tort, també rubinenc i, finalment, sortirà la marxa de torxes en direcció a la plaça Doctor Guardiet. Cal recordar que aquesta normalment se celebrava el dia abans de la Diada però les organitzacions han decidit traslladar-la a la vigília de l'1 d'octubre. 

Des de la plataforma confien que l'assistència a la concentració i posterior marxa de torxes sigui multitudinària després de dos anys interromputs per les restriccions de la pandèmia

Posteriorment, a les 21:30 h, en el solar del Centre Democràtic Republicà de la plaça Dr. Guardiet, es farà una botifarrada per recaptar diners per als rubinencs "perseguits i represaliats". En aquest sentit, Martí Pujol ha destacat que són sobretot joves "que ho han passat molt malament i estan sota una pressió immensa per haver defensat la independència i la república". Expliquen que entre aquests hi ha un jove de la ciutat, al qual li demanen tres anys de presó, que va participar en una protesta a favor de Quim Torra, o el cas del rubinenc Francesc Sutrias, pendent de judici i que en aquell moment era el director de Patrimoni de la Generalitat. 

Durant la celebració del cinquè aniversari també hi haurà, com a novetat, la intervenció de diversos testimonis de la ciutat que van participar en la distribució de les urnes el dia del referèndum i la seva coordinació. "Les urnes sempre han sigut un misteri, la gent se la va jugar i alguns d'ells i elles explicaran coses d'aquell dia". 

La cloenda la posarà una actuació musical de professors de l'escola municipal de música de Rubí. "Volem que sigui un acte obert a tothom, reivindicatiu i a, la vegada, per reprendre la lluita per la llibertat. No venim a planya'ns de res. Continuem dempeus i tard o d'hora ho aconseguim", ha assenyalat Martí Pujol.

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.