L'ACR es desvincularà de l'AUP "per la impossibilitat de plantejar crítiques"

L’Alternativa Ciutadana de Rubí anuncia que deixarà de donar suport a la candidatura de l'Alternativa d'Unitat Popular a partir del maig de 2023

L’Alternativa Ciutadana de Rubí (l’ACR) ha anunciat que deixarà de donar suport a la candidatura de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) a partir del maig de 2023, quan hi ha previstes eleccions municipals. En una roda de premsa, membres de l'ACR han explicat que la seva decisió està motivada, bàsicament, per no sentir-se a gust amb l'AUP i pel seu funcionament semblant a "un partit polític normal". 

Vicenç Rabadan ha recordat que l'AUP és una marca electoral resultat d'una coalició entre la CUP, l'Alternativa Ciutadana de Rubí i altres organitzacions polítiques en el 2015, i ha manifestat que "en tot moviment assembleari hi ha discrepàncies i hem vist la impossibilitat de plantejar crítiques". Tot i això, ha assenyalat que hi ha "més sintonia que desintonia, però les metodologies no són coincidents". 

D'altra banda, Jordi Muntan ha explicat que l'Alternativa Ciutadana de Rubí mai ha sigut un "partit tòpic" i la seva essència ha estat sempre treballar amb entitats i plataformes ciutadanes diverses "per ser una assemblea molt més rica quant a opinions externes i això ha estat una de les principals diferències que hem trobat". Tot i que Muntan no ha volgut entrar en detalls, ha assenyalat que "la proposta actual i de futur de l'AUP no encaixa amb el que sempre hem defensat a nivell local (...) Nosaltres mai hem sigut dogmàtics".

Rafael Bosch ha assenyalat que les diferències amb l'actual projecte de l'AUP ha sigut "una cosa molt progressiva. Vas acceptant petites coses fins que t'adones que estàs a disgust". A més, Bosch ha revelat que la decisió de no continuar plegats es va prendre per assemblea a principis del mes de gener però ho han anunciat ara en solitari ja que han intentat fer un comunicat conjunt amb l'AUP que "ha estat impossible per les mateixes diferències de funcionar". 

Mireia Gascón ha assenyalat que les separacions amistoses en política no són molt freqüentes, però aquesta ha estat "tranquil·la i cordial". Pel que fa al futur d'ACR, Gascón ha dit que no saben si es presentaran en solitari, "és el que menys ens interessa ara", però sí que ha volgut reivindicar la feina feta durant els últims 20 anys per aquesta candidatura local per preservar el medi ambient a la ciutat i ha obert la porta a participar "més com un lobby ciutadà, especialment per al POUM". 

Muntan ha reiterat que és "molt improbable" que es presentin en solitari a eleccions i ha negat que ell tingui pensat marxar a Esquerra Republicana. També ha assegurat que la decisió d'escindir-se d'ACR de l'AUP ha estat per "unanimitat menys una persona", i ha afegit que "mai hem donat cap consigna, tothom podia fer el que volgués". 

Preguntat directament per com creu que afectarà aquest anunci de cara a les eleccions de 2023, Muntan ha contestat que "afectarà molt poc", i ha argumentat que en els municipis cada vegada pesen més els partits amb representació nacional. "Hi ha 25 cadires al ple municipal i cada vegada els partits petits ho tindran més complicat i probablement hi haurà menys participació que en el 2019. Qui ho té pitjor són partits petits que requereix molta feina al carrer, que fa molts anys que no es fa, i ara dir que ets una candidatura municipalista és una frase buida. Una candidatura municipalista hauria de ser menys dogmàtica i més transversal".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.