L’alcaldessa de Rubí fa balanç dels 3 anys de mandat

Confirma que serà la candidata del PSC per a les eleccions del 2023 i valora la coalició amb En Comú Podem

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha fet aquest dijous balanç dels seus 3 anys de mandat en un esmorzar amb mitjans de comunicació locals a la Biblioteca municipal i ha confirmat que tornarà a presentar la seva candidatura com a cap de llista del PSC per a les pròximes eleccions municipals del 2023, tot i que el procediment intern de primàries no començarà fins al gener de l’any vinent. També ha fet balanç de la coalició amb En Comú Podem, socis de govern actuals.

La primera edil ha fet un resum dels seus tres anys i ha manifestat que ha estat un mandat “excepcional”, marcat per la pandèmia, i ha reconegut que projectes de ciutat que haurien d’haver tingut un “desenvolupament estàndard” no l’han tingut per la Covid-19. "Ens falten dos anys de mandat”, ha dit, en al·lusió a la crisi sanitària.  

Ana María Martínez ha fet èmfasi en l’agenda 2030 per aconseguit una ciutat més verda i sostenible, sense oblidar el “tarannà industrial” del municipi, que segons ha recordat, és el segon amb major concentració industrial a Catalunya després de la Zona Franca.  

“El futur econòmic de la ciutat ha de ser responsable amb el medi ambient, ha de conviure l’empresariat amb una visió que salvaguarda el nostre entorn, i que generi ocupació de qualitat”, ha afegit, tot destacant que el “el passat mes de maig Rubí va tenir el màxim de població ocupada”.

L’alcaldessa ha parlat de l’aposta de l’Ajuntament per la transformació del comerç local, assegurant que és una prioritat de l’agenda política i ha fet menció als ajuts directes al comerç a través dels vals de descomptes. “Estem parlant de 400.000 euros en subvencions directes”, ha dit.

Martínez també s’ha referit al Mercat municipal i ha incidit en el canvi que han patit les instal·lacions municipals des del 2015, amb una inversió total d’un milió d’euros, tot i que també ha reconegut “dificultats” en l’adequació de l’espai durant els darrers anys.

La socialista ha remarcat les aliances amb altres ciutat d’Europa i l’Estat “per compartir interessos i inquietuds (...) i per recollir experiències”, i ha recordat que el recent naixement de l’Arc Metropolità, del qual forma part Rubí, té com a objectiu fer valer els drets i la importància de les ciutats de la segona corona metropolitana enfront les administracions.

L’ampliació de l’illa vianants i la priorització de les persones que van a peu davant del trànsit rodat, o la reducció de la velocitat a 30 km/ h en molts trams, ha estat un altre dels projectes sobre el qual ha parlat la primera edil. 

L’alcaldessa de la ciutat també ha aprofitat la seva trobada amb els mitjans locals per posar en valor les polítiques feministes i en favor de la gent gran que ha posat en marxa el govern municipal, i ha criticat, sense al·ludir directament al departament d’Educació de la Generalitat, la manca d’oferta de formació professional. “Continuarem demanant que es planifiqui”.

En aquest sentit, ha assegurat que el projecte de remodelació de l’antiga fàbrica Supersond serà “un projecte molt interessant que acabarà sent de referència per als joves”.

Respecte a l’espai públic, Martínez ha explicat que la ciutat pateix els desperfectes que es poden produir en una ciutat de prop de 80 mil habitants i ha assegurat que l’Ajuntament fa tot el possible per reparar-ho “el més aviat possible”, a través del pla de manteniment, que també abasta l’enllumenat, parcs i jardins. “Només en el 2021 s’han fet 1.100 actuacions”, ha dit.

En aquesta mateixa línia, s’espera que es posi en marxa un pla de manteniment a escoles de Rubí, “des d’ara fins a finals d’any”, i del qual els centres educatius ja tindrien constància per fer reparacions de pintura o canvis de finestres per altres més eficients, entre altres.

Durant el repàs dels seus tres anys de mandat, l’alcaldessa ha volgut destacar la tasca de les agents cíviques i els serveis de mediació, sense oblidar la importància de fer un bon ús dels espais públics.  “És millor per a tothom una conducta cívica que incívica o que generi una mala convivència”.

Seguretat i policia

També ha destacat la feina de la Policia local al carrer. “Les xifres diuen que no vivim en una ciutat insegura tot i que la percepció de vegades juga més que les dades”, ha assegurat la primera edil, qui ha detallat que es treballa per incrementar la plantilla d’agents de policia, minvada arran del dret a la jubilació anticipada.

“Ara estem de nou incrementant agents”, amb 8 de nous policies que s’incorporen i 5 noves places, ha explicat Martínez, qui ha agraït la coordinació amb Mossos d’Esquadra i ha recordat la reclamació a Joan Ignasi Elena per destinar més agents a la ciutat, a la qual cosa es va comprometre el conseller d’Interior a finals d’any.

Demandes històriques

Ana María Martínez ha recordat algunes de les demandes històriques de la ciutat envers la Generalitat, organisme competent, com un hospital públic de referència, “ens trobem carregats de raons”, una segona estació de Ferrocarrils i adequar els jutjats de la ciutat, “per aquest ordre”. Respecte la construcció d’un edifici per a l’escola del Bosc, després de més d’una dècada en barracons, Martínez confia en què aquesta obra “està encarrilada, però ho vull veure”

La Festa Major, el Casino, el Celler o el programa municipal d’eficiència energètica Rubí Brilla han estat altres dels projectes que ha citat la primera edil perquè a la projecció exterior de la ciutat. 

També ha parlat sobre les urbanitzacions, tot assegurant que amb una regidoria específica en aquest mandat s’ha obtingut “el ritme que no s’havia aconseguit en el mandat passat”, pel que fa al seu manteniment i adequació, i ha recordat el més de mig milió d’euros invertit en els darrers anys.

Balanç de la coalició entre el PSC i En Comú Podem

Respecte a la valoració de l'acord de govern entre les dues formacions municipals del PSC i En Comú Podem, l'alcaldessa ha assegurat que, a falta d'un últim any de mandat, "no tinc res més a dir que hem sumat i ens hem fet corresponsables per fer millor la nostra ciutat", i ha destacat "la majoria de coincidències per sobre de les divergències". També ha assegurat que el pla de mandat s'ha complert "en un 90%". 

En aquest sentit, el portaveu d'En Comú Podem i regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, també ha fet una valoració positiva de l'acord entre els dos partits. "Són projectes diferents, per això vam anar a eleccions amb ofertes diferents pero el que sempre hem entès és que totes les discrepàncies i coincidències no han de ser un espectacle públic i les hem de resoldre internament"

El portaveu dels comuns ha insistit en el fet que la formació no contempla "un trencament estratègic tot i que estem a un any de les eleccions" i ha afegit que no han triat "ser espectadors" per evitar el desgast electoral, i que amb la coalició han pogut tirar endavant part del seu programa. 

Medrano també ha parlat de valors per a una "comunicació responsable", tant per part de mitjans com de representants polítics i ha assegurat que "fem un munt de coses i no totes arriben". 

Per últim, Moisés Rodríguez, regidor i portaveu del grup municipal del PSC, ha assenyalat que els canvis “comencen a les ciutats”, i ha apuntat a “la transformació de la plantilla municipal, que demanava, amb justícia, posar en ordre i regularitzar la seva situació. Això es va prometre i s’està fent”.

Rodríguez també ha avançat que en el 2024 hi haurà 103 places noves al consistori, més les persones que han estabilitzat la seva situació

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.