L'AUP presentarà una moció per crear un espai d'oci nocturn jove estable a Rubí

El grup municipal considera que l'oferta d'oci nocturn per als joves de la ciutat és "una qüestió irresolta"

L'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) ha informat que presentarà una moció per al ple municipal d'aquest dijous per desenvolupar una oferta d'oci nocturn jove estable a Rubí, "una qüestió irresolta".

Segons la formació municipal, "és històrica la queixa de la gent jove per la manca d’oci nocturn a Rubí, més enllà d'alguns grans festivals que pretenen atreure públic d'altres municipis, o d'algunes activitats en la temporada d'estiu". Des de l'AUP consideren que la situació actual provoca un èxode nocturn del jovent cap a les poblacions veïnes i, a més, les restriccions socials per la Covid-19 han afavorit el botellón o el parkineo a l'espai públic, i en el privat el lloguer de sales de festa o locals comercials, sovint a través de convocatòries per xarxes o trobades espontànies.

"Les entitats juvenils han denunciat des de fa dècades la manca d’espais per a la realització de concerts o activitats per a joves o des de joves. Seria el cas dels anys 90 i 2000, amb Rubí Rock o l’Associació de Músics de Rubí i altres entitats juvenils que dinamitzaven les nits del cap de setmana amb festes i concerts; però també d’entitats actuals com la Sònik, que demanden espais públics i segurs on la gent jove pugui gaudir d’oci nocturn", han dit a través d'un comunicat. 

Creuen que l'oci jove sovint ha estat estigmatitzat per part d'institucions, grans mitjans de comunicació i la població en general sobretot durant la pandèmia. Pel que fa a les intervencions policials, des de l'AUP creuen que poden ser disuassòries o sancionadores, però es produeixen quan ja hi ha un conflicte. "Creiem que des de les polítiques de joventut cal anar més enllà i cercar accions també educatives, preventives o d’acompanyament, tant per a la gent jove, com per a la resta de la població que pot viure el botellot o altres formes d’oci jove com una font de conflictes, tot generant estigma i assenyalament".

L'AUP posa com a exemples altres municipis de l'Estat espanyol, com Mula, Baza o Torrejón de Ardoz, on els ajuntaments organitzen discoteques per a la joventut i activitats d'oci nocturn durant tot l'any. "S’està produint una reactivació de la vida social que valorem com a oportunitat per a poder desenvolupar i enfortir polítiques juvenils que també eduquin en un oci segur i corresponsable amb l’entorn i la comunitat", han explicat.

Estudi de la Sindicatura de Greuges de Barcelona sobre el botellot

També fa referència a l'estudi de la Sindicatura de Greuges de Barcelona sobre el fenomen del botellot a ciutat comtal, que proposa “estudiar la possibilitat d’assenyalar espais accessibles a la ciutat on pugui dur-se a terme aquesta pràctica nocturna, però sempre evitant que aquests adquireixin la forma i l’estatus del popularment conegut com a botellòdrom", i facilitar accessos ràpids i segurs a serveis sanitaris, wc públics, sistemes de recollida de brossa, facilitats de transport públic i Punts Lila o Espais Antiracistes, entre altres. 

Segons l'AUP, "les conclusions de l’estudi estan alineades amb les que des del grup municipal hem anat analitzant i extraient de les converses amb joves i de l’observació del comportament juvenil a Rubí aquests darrers temps, i creiem que van en sintonia amb la diagnosi que el propi Ajuntament està elaborant". 

Així doncs, el partit municipal proposa desenvolupar una proposta d'oci nocturn jove estable, tot l'any, els vespres i nits del cap de setmana. "Demanem la creació aquest mateix mandat d'un espai referent i estable per a l’oci nocturn de la gent jove, amb activitat diversificada, adaptada a les diferents edats i necessitats, així com a les diferents èpoques de l’any. Caldria establir els espais de relació i participació amb els col·lectius de joves per tal que puguin incorporar-se en l'organització, gestió, dinamització o proposta d'activitats".

Des del grup municipal reconeixen que pot haver un conflicte pels "per la possible manca de cura d’espais públics i comuns, però entenem que s’ha de treballar també des de les pròpies institucions públiques, amb i des de la ciutadania".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.