Concentració a Rubí per reivindicar el català a l'escola i arreu

Prop d'una seixantena de persones s'han manifestat aquest dimecres a la plaça Pere Aguilera en favor de la llengua catalana i contra la repressió

Tot i l'amenaça de pluja, aquest dimecres al vespre prop d'una seixantena de persones s'han concentrat a la plaça Pere Aguilera per reivindicar la llengua catalana a l'escola i arreu. La jornada també ha servit per reprendre els actes contra la repressió que organitzen les entitats ANC, CDR, Consell Local per la República i Òmnium Rubí, i que solen tenir lloc el dia 16 de cada mes.

"La situació del català mai serà fàcil perquè hi ha qui voldria aniquilar la llengua, històricament, no ara, i evidentment no ho aconseguiran perquè nosaltres som molt més tossuts que ells", ha manifestat Martí Pujol, president d'Òmnium Rubí.

Pujol ha afegit que cal "revertir la situació, millorar-la i augmentar l'ús, ho podem fer perfectament, no solament des de les institucions, també els ciutadans amb la nostra actitud. El futur depèn de nosaltres", ha dit. 

La concentració d'aquest dimecres ha comptat amb la presència de l'actriu Carme Sansa, i l'escriptor, il·lustrador i filòleg Enric Larreula, ambdós Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Sansa ha manifestat que hi ha "una part de culpa nostra", pel fet de canviar de llengua fàcilment quan es detecta que una persona no domina el català o no és d'aquí. "Fins i tot a vegades ens parlen en català i si veiem que potser és amb accent, doncs parlem en castellà, això és una mala jugada", ha explicat l'actriu catalana, que ha mencionat la campanya "No em canviïs la llengua" que ha impulsat Rosario Palomino, catalana nascuda al Perú. 

Preguntada per l'ús majoritari del castellà en els patis de les escoles, Carme Sansa ho ha atribuït a què sovint quan una sola persona parla en castellà la resta canvien l'idioma, "quan hauria de ser al revés". Segons l'actriu, és un paradigma que cal canviar a les classes i a tot arreu, i ha recordat la facilitat de la canalla per aprendre nous idiomes. "Penso que hem de ser més tossuts (...) i sempre amablement insistir, i no deixar de parlar la llengua". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.