Controvèrsia al debat electoral: El POUM, l’hospital i la seguretat divideixen els alcaldables

Propostes, enfrontaments i polèmiques en els temes cabdals de Rubí

El planejament urbanístic, el model de centre sanitari i la seguretat van ser els temes centrals que van generar més controvèrsia al debat electoral organitzat aquest dimarts pels mitjans de comunicació locals i que van seguir 1.500 espectadors en directe.

Més info: FOTOS: Els moments més destacats del debat electoral a Rubí

Les periodistes del TOT Rubí, Diari de Rubí i Ràdio Rubí van ser les encarregades de moderar el debat. FOTO: Carmelo Jiménez

Les periodistes del TOT Rubí, Diari de Rubí i Ràdio Rubí van ser les encarregades de moderar el debat. FOTO: Carmelo Jiménez

Amb la participació dels 6 candidats dels partits representats al ple (PSC,ERC, ECP,C'S, AUP, Veïns), el debat va estar marcat per propostes, enfrontaments i fins i tot algun moment de tensió. La resta de formacions (Junts, PP, Vox, Som-hi i Valents) tenien l'oportunitat de fer alguna pregunta als partits presents a La Sala o plantejar propostes mitjantçant un video.

El tema de la seguretat ciutadana va obrir el debat intens entre els diferents partits polítics. Les posicions van ser divergents, i les diferents propostes van generar confrontació entre les diferents forces polítiques.

El PSC va defensar que Rubí no és una ciutat insegura i es va recolzar en les dades que demostren una disminució del 20% en els robatoris durant l'any 2022. Segons els socialistes, s'han planificat serveis amb l'objectiu de garantir la seguretat ciutadana, també van destacar la coordinació dels cossos de seguretat així com la renovació de la flota de vehicles. "No és un problema d'inseguretat, és un problema de percepció", va declarar la candidata del PSC.

La candidata del PSC Ana Maria Martínez. FOTO: Carmelo Jiménez

La candidata del PSC, Ana Maria Martínez. FOTO: Carmelo Jiménez


No obstant això, Veïns va expressar la seva preocupació pel nombre de delictes i va reclamar un "pla de seguretat que treballi de manera transversal totes les qüestions relacionades amb la seguretat". Esquerra també va criticar la gestió de l'anterior mandat i va denunciar la inoperància per dur a terme accions estructurals contra la inseguretat. Els republicans creuen que el problema no es pot resoldre només amb la presència de més policies, sinó que es requereixen altres mesures complementàries. "El problema que tenim a la ciutat és que durant aquests anys no s'ha fet res de manera estructural, la inseguretat va acompanyat de la manca d'habitatge o els espais d'oci del jovent".

El candidat de Veïns per Rubí Toni García. FOTO: Carmelo Jiménez

El candidat de Veïns per Rubí, Toni García. FOTO: Carmelo Jiménez


Ciutadans va parlar de ''degradació'' de la ciutat i va proposar una policia amb recursos adequats, amb suport institucional i sense influència política. L'AUP presentava una alternativa més enllà de l'augment de policies i càmeres de seguretat, apostant per educadors socials, psicòlegs i una seguretat en clau feminista.

La candidata de l'AUP, Marina Dolset. FOTO: Carmelo Jiménez

La candidata de l'AUP, Marina Dolset. FOTO: Carmelo Jiménez

 

En aquest moment es va donar pas al vídeo de l'alcaldable de Vox, Nerea Andrés, gravat en una nau abandonada on presumptament s'hauria produït una violació en grup a finals de 2022, va ser un punt d'acusacions i dards enverinats. Roberto Martín de Ciutadans va acusar Vox d'incendiar el discurs, mentre que l'alcaldable d'ECP, Andrés Medrano, va referir-se a declaracions de ''programes de successos'' i ha coincidit amb alguns candidats en el fet que la seguretat no s'ha de tractar només amb més policia, sinó que té altres vessants de caràcter social i educacional.

Just en el mateix bloc de seguretat es va presentar el vídeo del Partit Popular amb el candidat Juan José Giner, qui va declara que "el model de seguretat de la ciutat és ineficaç i insuficient" i tot seguit va fer una pregunta clara a Ana María Martínez: "En cas que la justícia condemnés a algun alt càrrec policial delegat per vostè, dimitiria?"

El candidat del PP, Juan José Giner. FOTO: Debat electoral

El candidat del PP, Juan José Giner. FOTO: Debat electoral

 

L'alcaldable del PSC ha reiterat que Rubí no és una ciutat insegura i a la pregunta formulada per Giner ha contestat "que treballi per aconseguir resultats a les urnes". 

Un altre moment controvertit va ser protagonitzat per Lluís Viñas de Som-hi, qui va plantejar el model d'hospital que hauria de tenir Rubí. Aquesta proposta va generar un enfrontament intens entre l'alcaldable socialista, Ana Maria Martínez, i el candidat d'ERC, Xavier Corbera. D'altra banda, Andrés Medrano d'ECP va mencionar la "declaració de la sala" i va enviar un missatge clar, "si totes estem d'acord en crear un hospital a Rubí, deixem de tirar-nos pedres i anem els 25 regidors de l'Ajuntament a reclamar allà on toqui aquest hospital per Rubí".


El candidat de Junts, ha fet la seva intervenció en format de gravació i s'ha mostrat descontent amb el fet de no haver pogut assistir al debat de manera presencial, "és evident que les formacions majoritàries de la ciutat no volen contrastar amb possibles i reals líders de projectes". Però, així i tot, s'ha mostrat obert a debatre en qualsevol moment amb la resta de candidats sobre models de ciutat.

Ivan Vila, candidat de Junts Rubí. FOTO: Debat electoral

Ivan Vila, candidat de Junts Rubí. FOTO: Debat electoral


No obstant això, l'urbanisme i el Pla d'Ordenació Urbana Municipal van ser els temes que van generar més propostes singulars per part dels candidats, reflectint així els matisos ideològics de cada formació.

Des de la necessitat de plantejar quina ciutat es volia, plantejada per Marina Dolset de l'AUP, fins a la proposta de crear un gran parc al voltant de la zona del Castell per part de l'ECP. Ciutadans va posar l'èmfasi en deixar espai per a l'habitatge, mentre que ERC va defensar la creació d'un gran centre d'FP al Vapor Nou. El PSC va recollir les acusacions dels altres partits sobre la manca de progrés en el Pla d'Ordenació, mentre que Ana Maria Martínez va cridar a la responsabilitat dels candidats i va titllar alguns discursos d'electoralistes.

L'últim a fer la seva intervenció en vídeo va ser Roberto Torrecilla, candidat de Valents. Torrecilla ha volgut prioritzar en el seu discurs la seguretat i ha sentenciat que "sense seguretat no hi ha llibertat ni desenvolupament possible". També ha parlat de la importància del manteniment i neteja i "d'eliminar obstacles als comerciants i autònoms".

Roberto Torrecilla, candidat de Valents. FOTO: Debat electoral

Roberto Torrecilla, candidat de Valents. FOTO: Debat electoral

Sobre els pactes, Veïns va afirmar que no pactaria amb el PSC ja que no poden estar al costat d'un govern amb el qual no comparteixen un projecte polític. ERC, que tampoc pactarà amb els socalistes, va destacar la pluralitat i riquesa d'un govern de consens. El PSC, per la seva part, pretén governar en solitari. 

 
El candidat d'ERC, Xavier Corbera. FOTO: Carmelo Jiménez

El candidat d'ERC, Xavier Corbera. FOTO: Carmelo Jiménez


ECP va defensar la idea de fer pactes que siguin naturals i coherents amb la seva ideologia. En la mateixa línia es va manifestar l'AUP que va reconèixer la necessitat de pactar i aplicar un pla de treball. Això sí, no estan disposats a pactar amb l'extrema dreta i van considerar una anomalia democràtica que Vox pugui tenir veu política en el debat.

El candidat d'En Comú Podem, Andrés Medrano. FOTO: Carmelo Jiménez

El candidat d'En Comú Podem, Andrés Medrano. FOTO: Carmelo Jiménez


C'S no va parlar específicament de pactes ni acords, però no estaven disposats a pactar amb extremistes, populistes ni amb aquells que tenen persones imputades a les seves llistes.

El candidat de Ciutadans, Roberto Martín. FOTO: Carmelo Jiménez

El candidat de Ciutadans, Roberto Martín. FOTO: Carmelo Jiménez

 

El debat va finalitzat amb el minut d'or de cada formació, on els candidats van poder utilitzar aquest temps per demanar el vot.

Podeu veure el debat sencer aquí:

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.