En Comú Podem Rubí denuncia la precarietat de l’atenció primària a Rubí i Catalunya

La formació local critica la desaparició d’especialistes en el CUAP de Rubí i els barracons del CAP Anton de Borja

En Comú Podem Rubí presentarà una moció en el pròxim ple municipal de la ciutat per “defensar la dignitat” de la sanitat pública, i especialment, l’atenció primària, una reclamació que també portaran al Parlament de Catalunya.

“Entenem que és la base del sistema ja que un 70% dels problemes de salut es poden resoldre a la primària. Si aquesta no està ben dotada es produeix un desequilibri i atenció per les vies que no són adequades”, ha dit el portaveu de la formació municipal, Andrés Medrano.

Medrano ha declarat que “la sensació que tenim amb el nou conseller és bastant dolenta” i ha assegurat que Balcells ha fet una entrada “una mica maldestre, qüestionant la longitudinalitat del sistema a l’atenció que ha de tenir el professional sobre la persona al llarg de la seva vida, perquè separa l’atenció domiciliària de la presencial, fins i tot diu que no cal que els metges estiguin presents amb els equips d’atenció domiciliària”.

En aquest sentit, el portaveu del partit municipal ha recordat que “els metges de família poden arribar a atendre 60 persones al dia entre cites presencials i telemàtiques, molt per sobre de la possibilitat de dedicar el temps que toca al pacient i negar que manquen professionals és negar l’evidència”.

El portaveu dels comuns s’ha referit com a exemple a un company de partit, que ha demanat hora amb el seu metge de capçalera a Rubí aquest dimecres i no li han donat hora fins al 9 de gener. “La garantia que t’ha de donar una cita amb el metge de primària en principi són 48 hores per poder avaluar la situació, però estem parlant que aquesta persona no serà atesa fins d’aquí dos mesos”

La gestió del CUAP de Rubí i l’ampliació pendent del CAP Anton de Borja

Medrano també ha criticat la falta d’especialistes en el nou Centre d’Urgències de d’Atenció Primària (CUAP) de Rubí. “Han desaparegut les especialitats. Teníem un traumatòleg que atén a la meitat de les visites que van al metge, i ara són ateses per metges polivalents. No sabem en quina facultat s’ensenya la polivalència”.

El regidor també ha mencionat la presència de barracons en el CAP Anton de Borja, “que tenen més de 20 anys. Ja és hora que el Departament faci l’ampliació promesa d’aquest CAP, de forma que els professionals i les persones puguin ser ateses en espais dignes”.

A més, s’ha referit al CAP Mútua de Terrassa, “la concessió del servei no sabem a través de quina figura ni quin procediment públic s’ha fet. Aquesta opacitat ens preocupa (...) Cada alta que es dona a Mútua de Terrassa són 500 euros més que cada alta que es dona a l’Hospital de Terrassa. En aquesta situació econòmica hem de mirar de ser el més eficients possibles, amb una primària forta i més especialistes”.

Medrano també ha titllat de “política d’aparador” les noves incorporacions anunciades per la conselleria de Salut. “En el CAPS tindrem referents emocionals però no psicòlegs clínics, tindrem higienistes odontològics però no odontòlegs (...) Posem sobre la taula la situació precària de l’atenció primària a Rubí i Catalunya”.

Ànnia García, també portaveu de la formació, ha afegit que la moció que es presentarà en el ple municipal del mes de novembre s’ha fet amb la col·laboració d’altres entitats, col·lectius i sindicats, i recull moltes dades sobre la situació del sistema públic de l’atenció primària a la ciutat.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.