Entitats i partits polítics commemoren el 91 aniversari de la Segona República espanyola

L'ofrena floral a la plaça de la República de la ciutat ha quedat deslluïda per l'amenaça de pluja

Aquest dimecres ha tingut lloc l'acte de commemoració del 91 aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola a Rubí. L'amenaça de pluja però, ha deslluït l'esdeveniment i l'actuació prevista que havia d'interpretar l'Escola de Música Pere Burés finalment no s'ha realitzat.

El Partit Socialista de Catalunya, Esquerra Republicana, En Comú Podem i Alternativa d'Unitat Popular han estat les formacions municipals que han participat en l'ofrena floral, juntament amb les entitats Òmnium Rubí i l'Associació de Gent Gran de Rubí. 

Monòlit de la plaça de la República de Rubí. FOTO: NHS

Monòlit de la plaça de la República de Rubí. FOTO: NHS

Es tracta del segon any que se celebra l'homenatge institucional a la declaració de la República en aquest format, al monòlit que hi ha a la plaça de la ciutat que porta el mateix nom. Tot i que l'efemèride és el 14 d'abril, s'ha optat per aquest dimecres 20 d'abril, per no coincidir amb Dijous Sant. 

"Donem per consolidat aquest acte" ha dit l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui ha recordat la importàcia dels valors republicans, que "partits com el nostre continuen reivindicant". 

Pel que fa a iniciatives de memòria històrica, dilluns vinent tindrà lloc un homenatge al Castell a Paqui Cruz i Juan Martínez, represaliats pel franquisme. "Hi ha persones a la ciutat que són significativament més importants que altres en la defensa dels valors republicans", ha manifestat la primera edil. "El fet d'homenatjar persones com el Juan i la Paqui és important per a la ciutat (...) No podem perdre de vista qui va lluitar de manera pacífica però sense descans durant tota la seva vida". 

Un moviment polític que sorgeix del rebuig a la monarquia 

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar a l’Estat espanyol la Segona República, un moviment polític de rebuig a la monarquia d’Alfons XIII, durant el regnat del qual va tenir lloc la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).

A Catalunya, Francesc Macià va proclamar la República Catalana, situació que va evolucionar en l’establiment de la Generalitat i amb l’aprovació el 1932 de l’Estatut d’autonomia, que fixava les competències catalanes. Aquesta època va estar caracteritzada per la modernitat i la democratització de matèries com l’educació, l’economia i la sanitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.