Els horts urbans de Can Sant Joan i el servei de biblioteca marquen el Ple municipal

Les modificacions pressupostàries han tingut un ampli consens dels grups

El Ple municipal ordinari del mes de setembre, s'ha celebrat el dijous 28 a les 17h. Com s'ha estat fet en les últimes sessions, a l'inici s'ha guardat un minut de silenci per les dones assassinades per violència masclista a Espanya des de l'últim Ple, i s'han sumat tots els regidors del consistori.

Els primers punts de la part resolutiva, s'han aprovat amb una unanimitat com és de costum, i el debat ha començat quan el govern municipal ha donat compte de les línies fonamentals del pressupost de 2024 i l'aprovació del compte general. El portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, ha volgut fer públic el deute d'11 milions que té Rubí. Ha comentat que si la ciutat fos una empresa privada, "en un temps hauria de tancar" i ha expressat la preocupació del seu grup per aquesta xifra. La regidora d'Hisenda, Marta Oliva, li ha contestat que aquests comptes només són un conjunt de documents de tots els ingressos i despeses, i que l'objectiu no era a entrar a la gestió de l'equip d'Ana María Martínez. El punt ha continuat endavant, malgrat les abstencions d'ERC, VOX, VR i PP.

Els punts número 8 i 9, relacionats amb l'aparcament del carrer Edison, semblava des d'un principi podria resultar un tema polèmic, sobretot per la incoació del procediment de danys i perjudicis a l'empresa que tenia la concessió del pàrquing fins ara. No obstant això, tots els partits han votat a favor del que ha proposat el govern municipal. Marina Dolset, d'Alternativa d'Unitat Popular, i Andrés Medrano, d'En Comú Podem, han celebrat que es recuperi aquest espai per a la ciutat i els dos portaveus dels grups han fet èmfasi en la recuperació d'aquest aparcament per a la gestió pública. A més, el líder dels comuns ha esmenat que s'havia de fer el mateix amb els pàrquings de les places de l'11 de setembre i Salvador Allende.

Per altra banda, les modificacions pressupostàries han tingut un gran consens del Ple. Una d'elles, sol·licitava incrementar la quantitat del pressupost per a la subvenció de l'activitat proposada en la cloenda del Projecte BRACE al CE Futbol Can Mir. Aquesta activitat, feta el juliol de 2023, té com a objectiu integrar als joves a la societat a través de l'esport. L'aplicació que pretén fer l'Ajuntament és incrementar aquesta quantitat en 1.500€, que sortirien de la partida d'estudis i treballs tècnics.A aquest punt tots els regidors i regidores han votat a favor, menys l'abstenció dels de VOX.

A més, la modificació de l'increment de la despesa produïda per la prestació del servei de recaptació de multes, d'un total de 123.351,97€, ingressos que sortirien dels interessos de préstecs a llarg termini, ha continuat endavant amb tots els vots favorables dels partits, menys l'abstenció d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Un altre tema que feia temps que estava a un calaix, i que per fi s'ha aprovat, és el dels horts urbans de la Masia de Can Sant Joan, el qual el pressupost per a aquesta iniciativa és de 397.996,35€. Medrano, d'ECP, ha expressat l'alegria del seu grup per donar definitivament el vistiplau a aquesta iniciativa i, creu, que és un punt de referència en un futur per a la ciutat. D'altra banda, Dolset, d'AUP, ha celebrat que es tiri endavant el projecte i ha dit que "s'ha d'avançar en aliments de qualitat, proximitat i de cura del territori; ha de fer una funció social a la ciutat. Aquests horts ens aproximen en aquests objectius". No obstant això, Vox ha votat en contra d'aquest punt perquè creuen que és una quantitat molt elevada de diners, i que es podria destinar a altres àmbits, com a la seguretat. La iniciativa ha tirat endavant amb el vot favorable de tots els grups, menys l'oposició de Vox i l'abstenció del Partit Popular.

La part resolutiva ha conclòs amb l'aprovació per una unanimitat de desestimar el recurs de reposició presentat contra l'acord d'aprovació provisional de la modificació puntual del pla parcial del sector V, Les valls de Sant Muç, al carrer Pins i Oliveres.

 

La possibilitat d'una segona biblioteca i el viver d'arbrat urbà

La part de control, on els grups municipals han portat les seves mocions al Ple, han estat quatre. Veïns per Rubí en portava dues, la primera era la d'acordar la pacificació de tota l'avinguda de l'Estatut. A la Junta de portaveus va haver-hi un empat, per la qual cosa ha passat a segona votació. Finalment, la moció ha quedat rebutjada per vot de qualitat. D'altra banda, la proposta del mateix partit d'iniciar una prova pilot de detecció i seguiment de plagues de paneroles ha sigut retirada a l'últim moment pel seu portaveu, Toni García, amb l'objectiu de portar-la a altres sessions i haver analitzat amb més profunditat la moció.

Els comuns han portat el punt de desenvolupar l'estratègia del Pla Nacional del Llibre i la Lectura. La regidora Ànnia Garcia, ha volgut defensar la proposta amb una frase de Cervantes que diu "el que lee mucho y anda mucho, ve mucho y sabe mucho". Ha dit que l'objectiu és incrementar el nombre de lectors i lectores, i créixer pel que fa a comprensió lectora. A més, considera que el servei de biblioteca s'ha de reforçar, ja que té moltes mancances, com de personal. Ha traslladat que s'ha d'ampliar els horaris, les activitats, revisar el conveni amb la Diputació de Barcelona i la possibilitat d'obrir una segona biblioteca. Els portaveus de Veïns per Rubí i ERC s'han sumat a aquesta petició, i han manifestat que cal absorbir la gran demanda d'estudiants i facilitar l'accessibilitat de la població de les urbanitzacions.

No obstant això, Juan José Giner, del PP, ha defensat la possibilitat d'una segona biblioteca, però s'ha manifestat en contra de la resta de punts de la moció. Considera que el Pla Nacional de Lectura, promogut per la Generalitat de Catalunya i que els comuns volen implantar a Rubí, "exclou i discrimina al castellà", i que "només es té en compte al català i l'occità". Ha afirmat que votaria en contra de la proposta perquè "no participarem de la vostra hipocresia lingüística" i "no volem instrumentalitzar la llengua catalana amb fins polítics". García s'ha defensat de les paraules del popular dient que defensar el català és protegir una llengua davant d'una altra més majoritària. De la part del govern, el regidor socialista, Moisés Rodríguez, ha assumit que la biblioteca municipal té mancances i s'ha de fomentar l'estudi i l'espai perquè sigui el més obert possible. A més, ha aclarit que Rubí ja pensa en el seu desenvolupament, i no descarta una segona biblioteca. Finalment, la proposta dels comuns ha estat aprovada amb els vots de tots els grups municipals, excepte l'oposició de PP i l'abstenció de Vox.

L'últim punt s'ha centrat en la moció de l'Alternativa d'Unitat Popular per la creació d'un viver d'arbrat municipal i públic. Marina Dolset, ha defensat que seria una gran inversió per a la ciutat a llarg termini, i que cal que es tinguin en compte els criteris sostenibles i socialment justos. A més, la líder de l'AUP, ha fet èmfasi que el viver s'hauria de fer a la Font del Ferro, ja que és una empresa pública amb un projecte amb grans valors socials, pel fet que genera llocs de feina per a persones amb diversitat funcional. La portaveu de Vox, Nerea Andrés, ha dit que el seu grup votaria a favor perquè genera coses bones pels veïns i veïnes, encara que segons les seves paraules, aquesta moció vingui de "grups d'extrema esquerra marxista". La moció ha continuat endavant amb una unanimitat del Ple.

A les 18:25h, la sessió de setembre ha acabat amb un ampli consens amb la majoria dels punts i mocions, i amb la sorpresa de poder reobrir el debat d'una segona biblioteca municipal, que a altres vegades, s'ha plantejat habilitar aquest servei a diferents barris o un espai alternatiu.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.