S'investigarà la presència de fibrociment en els terrenys on hi havia els horts del Castell

L'AUP informa que el jutjat ha obert diligències prèvies per inspeccionar la presència d’amiant, metalls i plàstics a la zona desmantellada

L'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) informa que el Jutjat d’Instrucció número 3 de Rubí ha obert diligències prèvies per investigar la presència de restes de fibrociment, metalls i plàstics a la zona dels horts del Castell arran de la denúncia presentada pel grup municipal. 

Més info: Els usuaris dels horts del Castell denuncien la contaminació del sòl amb fibrociment

Segons la formació local, el procediment s’ha iniciat després que la unitat regional de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra emetés un informe on constatava la presència de restes disperses de residus que contenen fibrociment a la zona on es va realitzar e desallotjament dels horts i l‘enrunament de les construccions que hi havia a la zona, ara fa prop d'una any.

Més info: El desmantellament dels horts i barraques del Castell canvia el paisatge

L’informe constata que "a tota la zona hi ha hagut moviments de terra"  i que les tasques de neteja han estat realitzades "amb certa descura", propiciant l’existència de "petites quantitats de runa escampada, alguns metalls i també plàstics diversos". D’altra banda, l'AUP assegura que la Fiscalia de Medi Ambient, amb seu a Terrassa, també ha manifestat la seva adhesió als arguments i la documentació aportada a la denúncia dels fets realitzada per AUP Amunt.

L'AUP explica que ara el jutjat haurà d'aclarir si les tasques de desmantellament de la zona dels horts es va realitzar adoptant totes les mesures de seguretat necessàries per prevenir l’exposició del conjunt de la població a la perillositat de l’amiant, i l'Ajuntament de Rubí apareix com a possible responsable civil subsidiari en qualitat de licitadora de l’operació. 

Per a Judith Franco, advocada de Col·lectiu Ronda, que assessora l'AUP Amunt en aquest procediment , "l'obertura de les diligències prèvies és la notícia que esperàvem des de fa mesos i l’oportunitat de demostrar que la intervenció sobre la zona dels horts ha estat envoltada del que considerem són greus irregularitats, tant pel que fa al procés administratiu desenvolupat per instar el desallotjament de les parcel·les com, especialment, en tot allò referent al tractament i la retirada de l’amiant i altres materials nocius per a la salut i l’entorn".

En aquest sentit, i malgrat lamentar la "insuficiència" de l’informe policial, l’advocada destaca que "a la fi algú admet allò que els veïns han denunciat incansablement: que a la zona encara queden restes de fibrociment que amenacen la salut i degraden l’entorn"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació