Junts Rubí proposa actuar contra les ocupacions en locals buits de Les Torres

La formació municipal suggereix altres mesures per combatre les pintades i el soroll

Junts per Catalunya a Rubí proposa una millora integral de la qualitat de l'espai públic als barris de la ciutat. El portaveu de la formació, Ivan Vila, considera que a Les Torres hi ha alguns exemples d'allò que fa que una ciutat ofereixi un aspecte "descuidat i degradat" i que cal actuar contra les ocupacions conflictives que s'han donat en els últims anys, especialment als locals buits; així com un programa de neteja de pintades i la instal·lació de sonòmetres que permetin determinar l'exposició al soroll a la qual s'exposen diàriament els habitants de les zones amb més activitat.

Respecte a les ocupacions, Vila ha recordat una iniciativa que havia posat en marxa l'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró, però que ha quedat paralitzada amb la sortida de Junts del Govern català. "Lamentem que ERC hagi descartat aquesta llei, ja que parlem de la tranquil·litat de molts veïns i veïnes, les ocupacions conflictives generen inseguretat i problemes de convivència". 

Junts Rubí posa com a exemple altres poblacions com Mataró, "on la problemàtica és especialment greu" i recorden que, en aquest cas, la Policia local, en coordinació amb altres serveis municipals, té eines per actuar contra aquestes ocupacions conflictives. "Es tracta de fer-hi inspeccions multidisciplinars per demostrar que no són llocs adequats per viure-hi, i així poder iniciar els tràmits per desallotjar-los administrativament" i afegeixen que "no parlem de famílies en situació de vulnerabilitat. Parlem de delinqüents, que a més  fan la vida impossible als veïns del barri, i per això encara que siguin pocs, es noten molt", apunta Vila.

Pel que fa a les pintades, Junts proposa que s'estudiï la possibilitat d'ajudar les comunitats de propietaris que pateixen aquesta mena d'actes vandàlics. Des del partit assenyalen que "tot i que l'ordenança municipal de residus i neteja viària estableix que són els propietaris qui s'han d'encarregar de la neteja de façanes, també diu que l'Ajuntament podrà actuar d'ofici per eliminar-les si tenen alguna mena de contingut ofensiu".

La formació també posa d'exemples alguns ajuntaments que disposen d'un servei específic de neteja de pintades quan les comunitats ho sol·liciten, com Sant Boi o Castelldefels; i d'altres que disposen de línies de subvencions per a aquest fi, com Malgrat de Mar. Junts, a més, proposa que es facin "neteges d'ofici" de manera periòdica, tenint en compte que les façanes són elements visibles i que afecten la qualitat visual de l'espai públic de tothom, no tan sols dels propietaris.

En una altra línia, Ivan Vila demana que es reforcin els programes de convivència i comunitat, amb la intervenció de diversos serveis, i que les places de la Constitució, la Nova i Antiga Estació, la Rambleta Joan Miró... siguin escenari d'activitats culturals, lúdiques i d'oci periòdiques. "Concerts, gimcanes per a infants, jornades de comerç al carrer, ajudes per recuperar el mercat de segona mà o reimpulsar la Festa Major del barri... són algunes de les idees, complementàries al treball de mediació i la convivència veïnal sense conflictes, que proposem per tal de donar dinamització al barri".

Per últim, i coincidint amb el procés d'esmenes a l'Ordenança de sorolls, Junts proposa la instal·lació de sonòmetres al barri de Les Torres per detectar aquells punts on se sobrepassa la capacitat acústica que es defineixi en el mapa. "La convivència entre determinats negocis, especialment d'oci nocturn, i el descans del veïnat, s'ha de garantir en tot moment", ha dit Ivan Vila. 

Junts també opina que és necessari que l'Ajuntament tingui "un pla real de neteja i manteniment constant" de les voreres, plataformes i places, asfalt i mobiliari urbà i l'obertura d'equipaments en desús per a usos culturals, cívics o comunitaris, com serien els Antics Cinemes a Les Torres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.