Junts Rubí proposa que l'Ajuntament reparteixi reductors de cabal a totes les llars de Rubí

La formació critica que la ciutat encara no hagi respost a l'informe desfavorable de l'ACA al Pla de la sequera

Davant la declaració de la fase de preemergència decretada pel Govern de la Generalitat, Junts Rubí ha proposat que l'Ajuntament reparteixi reductors de cabal per tal que la ciutadania pugui contribuir al necessari estalvi d'aigua, davant la previsió que es pugui declarar l'emergència en les pròximes setmanes.

El responsable d'acció municipal i portaveu de Junts a Rubí, Ivan Vila, ha explicat que aquests aparells són barats i fàcils d'aconseguir, però considera que la iniciativa a càrrec del Consistori podria ajudar a sensibilitzar la població sobre el consum d'aigua. "El que proposem és que es reparteixin dos o tres reductors per a cada llar, acompanyats d'una guia de consells per estalviar aigua als domicilis", diu Vila, que insisteix en posar el focus en la conscienciació sobre l'estalvi d'aigua: "Els reductors de cabal poden estalviar fins a un 50% de consum d'aigua, però hi ha persones que potser no saben què són o on es poden aconseguir, o que senzillament no faran l'esforç de comprar-los. Posem-los-ho fàcil", conclou el portaveu.

En anteriors episodis de sequera, alguns municipis catalans ja van repartir reductors de cabal entre la població, com ara Matadepera, Sils o Parets del Vallès. En tots els casos, els kits incloïen diversos models de reductors, per a les aixetes, la dutxa o la cisterna del lavabo, i es podien recollir en punts determinats, com els centres cívics o les oficines municipals.

No deixar l'aixeta oberta mentre ens rentem les mans o les dents, reparar les fuites d'aigua, dutxar-se en comptes de banyar-se, aprofitar els primers litres d'aigua abans de la dutxa fins que arriba a la temperatura adequada amb una galleda, posar les rentadores amb la càrrega plena, reaprofitar l'aigua que fem servir a la cuina... són alguns dels consells que es podrien fer extensos a tota la població a través d'aquesta campanya informativa. Junts hi vol contribuir amb una campanya pròpia, Junts plantem cara a la sequera, a través de les xarxes socials.

informe desfavorable de l'ACA

Junts per Catalunya ha demanar la convocatòria d'una nova cimera de l'aigua durant la sessió de control al Parlament d'aquest dimecres, i que es compleixi la llei vigent, de mesures urgents contra la sequera, impulsada per Junts, a més que s'accelerin els tràmits per dur a terme les inversions necessàries en infraestructures hídriques arreu del territori. 

En aquest sentit, Vila també s'ha referit al Pla local contra la sequera, del qual l'ACA n'ha emès un informe desfavorable: segons ha pogut saber la formació, l'ens va emetre aquest informe al mes de febrer de 2023 perquè no detallava volums mensuals ni els mitjans materials o humans per aplicar les mesures, amb la qual cosa es dubtava de la preparació de l'Ajuntament per aplicar-lo. A més, en les limitacions d'usos particulars, el mateix Consistori reconeixia que amb les mesures proposades, no s'arribaria a les dotacions mínimes.

"El govern català va tard en les mesures que s'han d'aplicar per fer front a la sequera, i el govern municipal no ha fet bé el pla contra la sequera, que fa mesos que compta amb l'informe desfavorable i encara no ha donat resposta... si fem les coses tard i malament, no arreglarem res", ha dit Vila.

En aquest sentit, a més de la proposta de repartiment de reductors de cabal, Vila suggereix que es podria impulsar una Taula de l'Aigua a nivell local, amb tots els actors implicats - ciutadania, indústries, comerços, entitats i administració - per traçar la millor estratègia per reduir el consum d'aigua en cada àmbit. "La idea és que cadascú, des del seu àmbit, pugui aportar les millors propostes des del coneixement i l'experiència", assegura Ivan Vila.

Per altra banda, també creu que l'Ajuntament podria incrementat l'esforç comunicatiu sobre la situació de sequera, amb informació a les àrees verdes, les fonts o altres punts d'aigua, sobre les limitacions en el reg o l'ús d'aigua en la neteja, com es fa en altres municipis com Terrassa.

Pel que fa a l'informe desfavorable de l'ACA, l'Ajuntament ha explicat al TOT Rubí que el pla de sequera actual està operatiu i que és cert que l’homologació surt desfavorable perquè hi ha algunes dades tècniques que s’han de modificar. Tot i així, el consistori ha afirmat que actualment el pla està en revisió i pendent que l’ACA doni el seu vistiplau, el qual està previst abans de finalitzar l’any 2023.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.