Martínez, alcaldessa de nou en una sessió plena de tensió

La líder dels socialistes a Rubí, reelegida per tercera vegada, iniciarà un nou mandat governant en minoria

El Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Rubí ha tingut lloc aquest dissabte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. La candidata del PSC, Ana María Martínez, ha estat nomenada alcaldessa en tenir el nombre més alt de vots. No hi ha hagut sorpreses, i la resta de forces han votat el seu cap de llista, amb l'excepció d'En Comú Podem (ECP), que no ha presentat candidatura i ha votat en blanc.

La sessió d'investidura ha estat marcada per les crides a possibles pactes o consensos, l'apropament del cap de l'oposició, la tensió provocada per la irrupció de l'extrema dreta, el cas personal del regidor Toni García o la mort de Brian Rios.

Les promeses de lleialtat al Rei i el compliment de la Constitució "per imperatiu legal" han estat realitzades pels representants d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Alternativa d'Unitat Popular (AUP) i ECP.

En el seu primer discurs com a alcaldessa, Ana María Martínez ha expressat el seu honor per tornar a servir la ciutat i ha mostrat la seva disposició a treballar amb les altres forces polítiques per arribar a consensos. Ha destacat les obres importants que es duran a terme en els pròxims mesos i ha reivindicat mancances històriques com l'hospital o la segona estació de ferrocarrils.

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.43

 

Xavier Corbera torna a ser ara el líder de l'oposició. Fa uns dies, els republicans van divulgar una llista de propostes per negociar alguna forma d'estabilitat amb el PSC i, en el seu discurs, el candidat d'ERC ha reiterat aquesta voluntat: "Rubí està per sobre i es mereix que els dos partits més importants establim complicitats que permetin l'estabilitat necessària per impulsar projectes estratègics".

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.43 còpia

 

Els moments més agitats de la sessió han estat relacionats amb l'aparició de VOX com a tercer partit. Davant de la biblioteca, un grup d'activistes antifeixistes ha protagonitzat una protesta en contra de la presència de l'extrema dreta.

Una vegada finalitzada la sessió, aquesta protesta ha desencadenat enfrontaments físics entre els manifestants i els simpatitzants de VOX, que ràpidament han estat intervinguts per les forces de seguretat.

A l'interior de la sala, la Policia Local ha expulsat diverses activistes vinculades a l'AUP, que cridaven eslògans antifeixistes, i ha confiscat les pancartes que portaven. Durant els moments més tensos, la transmissió en directe del Ple s'ha interromput.

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.43

 

La regidora de VOX, Nerea Andrés, ha començat el seu discurs donant les gràcies als agents de seguretat per la seva actuació. Ha afirmat que no cauran en el sectarisme i que estan en política de manera temporal per representar els ciutadans de Rubí. Andrés també ha acusat els governs locals anteriors de ser tolerants amb la delinqüència i d'anar en contra dels interessos dels empresaris i emprenedors.

WhatsApp Image 2023 06 17 at 15.58.50

 

El Ple ha estat marcat per un altre moment de tensió, que ha requerit la intervenció de la Policia Local i la interrupció de la transmissió en directe. Veïns per Rubí ha demanat la retirada d'una pancarta on s'hi podia llegir "Fora agressors", en referència a la situació personal del portaveu Toni García, denunciat per la seva exparella per un presumpte cas de violència masclista. 

García ha anunciat que ja ha presentat tres denúncies a causa de comentaris relacionats amb el seu cas, i està considerant presentar una quarta.

Pel que fa al seu discurs, el portaveu de Veïns s'ha alegrat per l'èxit del partit, que ha passat de tenir un a dos regidors, a més dels bons resultats d'altres agrupacions municipalistes a la comarca. García ha estès la mà al PSC per a negociar projectes específics per a la ciutat.

Entre les prioritats del mandat, Veïns destaca el foment d'una participació ciutadana vinculant, la resolució de les deficiències en matèria de seguretat i manteniment de l'espai públic, la lluita contra el canvi climàtic amb un Pla de verd urbà ambiciós i el suport "sense sectarismes" a les entitats i comerciants locals.

WhatsApp Image 2023 06 17 at 15.16.00

 

El lider dels populars a Rubí, Juan José Giner, ha iniciat el seu discurs citant les paraules del Doctor Guardiet: "Rubí, qui tingues la possibilitat de residir al teu poble i donar per tu la seva sang... no he causat mal a ningú i no tinc por". Amb aquestes expressions, Giner ha criticat el cordó sanitari que alguns grups d'esquerra volen imposar-los en el Ple. "Això és un pacte antidemocràtic i una restricció de la llibertat d'expressió".

Els populars han manifestat el seu rebuig als "pressupostos basats en ideologia", i han demanat un altra enfocament en favor de les famílies, el teixit productiu i la cohesió social. En aquest sentit, ha anunciat que els pilars de la seva política seran "la llibertat, la convivència, la reducció d'impostos i la valoració de l'esforç".

Giner ha afirmat que el PP "com a mostra de bona voluntat, reconeix que el PSC ha obtingut més vots". No obstant això, el portaveu popular encara no ha detallat els aspectes concrets d'aquesta oferta.

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.44

 

l'AUP experimenta un augment de representació durant aquest mandat, passant de tenir un a dos representants. La portaveu Marina Dolset ha destacat el suport dels habitants de Rubí al seu projecte, però ha expressat la seva dificultat per celebrar aquest èxit en un Ple on hi ha tres regidors d'extrema dreta. Dolset ha declarat que "davant les dretes, més drets", i ha advertit que VOX posa en perill la vida de dones, migrants, dissidents i membres de la comunitat LGTBIQ+ de Rubí.

Pel que fa al seu paper durant el mandat, la formació anticapitalista s'ha compromès a exercir una oposició constructiva, fiscalitzant la tasca del govern i actuant com a portaveu per les lluites locals.

L'acció ha generat tensió i intervencions policials a la sala quan han mencionat el cas de Brian Rios, a qui han anomenat "mort silenciada". Una vegada més, la Policia Local ha intervingut amb un grup d'activistes que exhibien pancartes, confiscant-les.

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.44 (1)

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.44 (1)

 

 

ECP iniciarà el període a l'oposició, després de ser el col·laborador del govern socialista els darrers anys i liderar àrees com a Medi Ambient, Habitatge o Memòria Històrica. El portaveu Andrés Medrano ha deixat clar el compromís del grup per "continuar lluitant pels drets dels ciutadans", independentment de l'espai que ocupin al Ple a partir d'ara. El representant dels comuns ha mencionat expressament el dret a un habitatge adequat, les reivindicacions sanitàries i la protecció del medi ambient de Rubí com a temes a tenir en compte els pròxims quatre anys.

Medrano ha dit als seus nous companys plenaris que ara "és el moment de distingir entre dues alternatives: aquells que treballen i contribueixen, o aquells que només parlen".

WhatsApp Image 2023 06 17 at 18.36.44 còpia

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.