Les obres del poliesportiu a Cova Solera i la gestió de les escoles bressol marquen el Ple de juliol

La moció dels comuns per a la millora de l'arbrat és una de les propostes que han estat aprovades

El dimarts 25 de juliol a les 17h s'ha celebrat el Ple municipal mensual de l'Ajuntament de Rubí. L'acte ha comptat amb 31 punts a tractar, 24 de la part resolutiva i 6 de la part de control dels grups al govern. La sessió ha començat puntual, amb un minut de silenci per les dones víctimes de violència masclista de les últimes setmanes, al que s'han sumat totes les forces del Ple sense excepcions. 

La primera part ha estat molt ràpida, ja que s'ha anat aprovant els diversos punts per la gran majoria de partits. Un dels més destacables, ha sigut el número 13, que tractava sobre l'aprovació dels dies festius locals per l'any 2024. El que es proposava era fer un repartiment més equitatiu de les jornades no laborables a Rubí, i les festes seran el 29 de juny i l'1 de juliol. A aquest punt han votat totes les formacions a favor, excepte Veïns per Rubí i Esquerra Republicana que s'han abstingut. A més, l'Alternativa d'Unitat Popular, ha demanat incloure l'opció de fer una Festa Major que no estigui relacionada als sants, tal com es fa a altres ciutats de la comarca.

Han continuat amb l'aprovació de la recuperació d'ofici de béns patrimonials - Local 2 de l'avinguda Can Cabanyes Bloc C-3, per a fer un ús públic del recinte i que ho pugui aprofitar la ciutadania. L'edil dels comuns, Ànnia Garcia, ha demanat que es pugui saber a què es destinarà i que es tingui en compte les alternatives d'habitatge. L'única abstenció ha sigut de l'AUP. 

Els punts 17 i 20 han sigut els més controvèrsia al tractar sobre la gestió de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet. El punt més conflictiu ha sigut sobre les necessitats d'aquests centres educatius i l'ordre de continuïtat del contracte. L'AUP s'ha queixat de l'externalització dels serveis municipals i ha demanat que es deixi de treure les poques competències que té el consistori. La seva portaveu, Marina Dolset, ha denunciat que hi hagi un any de continuïtat i dos de licitació, i els canvis per a les escoles bressol no es facin possibles fins a dintre de tres anys. ERC s'ha sumat a les demandes de l'AUP, i En Comú Podem ha proposat que es contracti personal docent específic per a aquells infants que necessiten una educació adaptada. El PSC ha defensat la seva postura i s'ha compromès a reanudar les conversacions amb totes les forces municipals per a tractar aquest tema després de l'agost. La mesura ha tirat endavant i s'han abstingut ERC, VR i l'AUP. 

La resta de punts de la part resolutiva s'han aprovat, amb el vot en contra de VOX per a la pròrroga al conveni de l'Ajuntament i l'AHC -Oficina local d'habitatge- durant l'any 2023. 

La part més extensa del Ple ha sigut la de les mocions presentades per la resta de grups municipals. Ha començat amb la proposta de Veïns per Rubí sobre la pacificació de l'avinguda de l'Estatut. La formació local ha demanat saber més sobre els criteris de redacció de totes les fases i que els grups puguin aportar el seu criteri. Des del PSC, han afirmat que aquesta mesura porta anys aprovada i que està en procés de desenvolupament. La moció no ha continuat endavant pel vot en contra dels socialistes i l'abstenció d'ERC i PP. 

Per altra banda, el Partit Popular de Rubí ha demanat poder habilitar un espai a la ciutat a l'edil basc assassinat a mans d'ETA, Miguel Ángel Blanco, i la resta de víctimes del terrorisme. Des dels comuns, han cregut que és un bon homenatge, però que el PP estava fent un ús completament "partidista" de la moció. Des del punt de vista d'ECP i altres com VR, han afirmat que alguns rubinencs també han sigut perjudicats pel terrorisme i no s'havia de personalitzar aquesta lluita en una única figura. La proposta només ha tingut el suport de PP i Vox i l'abstenció de PSC i VR, per tant, no ha sigut aprovada. 

Un altre punt ha sigut el de l'AUP, que ha presentat un pla per a facilitar el seguiment i control efectiu de les mocions proposades a l’Ajuntament. Han oferit una major transparència del que es tracta als Plens i que pugui ser més obert a la ciutadania. El popular Juan José Giner, ha afirmat que "veiem amb bons ulls aquesta moció i votarem a favor, encara i estar als antípodes ideològiques, tenim un comú una cosa que és Rubí." La proposta ha tirat endavant encara i que el PSC ha votat en contra. 

Una de les mocions que més s'ha debatut ha sigut la d'ERC i l'AUP d'aturar la licitació de les obres del poliesportiu de Cova Solera i demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua la idoneïtat tècnica d'executar el projecte a la ubicació prevista. Han defensat que pot ser perjudicial per a la biodiversitat del lloc on es vol fer i que no tindrà les infraestructures adients per a la funció de centre esportiu. Medrano, d'En Comú Podem, ha dit que no es posa en perill l'ecosistema de la zona per la construcció del recinte, i el PSC ha especificat que aquesta mesura està avalada pels tècnics. La moció s'ha rebutjat pels vots en contra dels socialistes i populars, i les abstencions de comuns, Vox i Veïns per Rubí.  

L'última proposta que s'ha ofert al Ple, ha sigut la de millorar l'arbrat i defensar-ho davant amenaces externes d'activitats públiques i privades que ha presentat En Comú Podem. La moció ha sigut aprovada per totes les formacions, exceptuant Vox. Per últim, també h'ha confirmat l'ampliació del centre Cívic de Ca n'Oriol després que el dijous passat l'alcaldessa i la consellera d'Educació, Anna Simó, es van comprometre reunir-se passat l'estiu per a fer realitat aquesta mesura.

La sessió ha acabat amb la ronda de precs i preguntes, on les formacions han volgut saber més sobre els refugis climàtics, les obres d'algunes zones de la ciutat i el pla per a promoure el barri de Les Torres. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.