El ple aprova de forma inicial la nova ordenança de mobilitat de Rubí

L’ampliació de l’aparcament de Can Fatjó o la pacificació del Camí d’Ullastrell, altres punts de la sessió plenària

Aquest dijous 31 de març s’ha celebrat el ple municipal de Rubí amb prop d’una quarantena de punts. Un dels més destacats i que afectarà directament la ciutadania és l’aprovació inicial de la nova ordenança de mobilitat.

El regidor de Mobilitat, el socialista Rafael Güeto, ha manifestat que la nova ordenança de circulació actualitzarà l’antiga, que data de 2006 i “donarà resposta als reptes de mobilitat dels últims anys”.

En aquest sentit, el regidor ha explicat que els objectius de la nova ordenança són ordenar els diferents espais de la ciutat. “La consolidació de l’illa de vianants ha canviat la forma de desplaçar-se” i desplegar, “malgrat tot”, la zona de baixes emissions, i alhora prioritzar els desplaçaments a peu, en bicicleta o en patinet elèctric.

Güeto ha recordat que els vianants i els usuaris de vehicles de mobilitat personal són els més vulnerables, tot i que ha d’haver-hi espais d’ús exclusiu per a les persones que van a peu.

La nova ordenança, de la qual es podran fer al·legacions, també preveu instaurar límits de velocitat a certs carrers i avingudes de la ciutat, de 30, 20 o 10 km/h. “Volem que sigui un text normatiu flexible perquè ens puguem adaptar a les realitats canviants”.

Tots els grups de l’oposició han mostrat el seu vot favorable a l’aprovació inicial de la normativa, excepte Esquerra Republicana. El seu portaveu, Xavier Corbera, ha avançat que el seu grup s’abstenia perquè esperen poder fer les seves aportacions i “alguns canvis que són per a la millora” del redactat final.

Segons el regidor d'Esquerra, cal mantenir la priorització del vianant i la seva seguretat, "sobretot per l’ús incívic de vehicles de mobilitat personal i la manca de control, però també hem de pensar en la seguretat dels ciclistes i mesures que fomentin el seu ús”.

A més, el republicà ha intervingut per dir que “ens costa entendre que en algunes hores per l’illa de vianants puguin passar camions de 3,5 tones per fer la seva feina i no pugui passar una bicicleta”.

El ple municipal de març s'ha celebrat per primera vegada amb públic des de la pandèmia

El ple municipal de març s'ha celebrat per primera vegada amb públic des de la pandèmia

D’altra banda, també s’ha portat a votació l’ampliació de l’aparcament de Can Fatjó, amb 36 nous llocs per estacionar el vehicle, un especial per a persones amb mobilitat reduïda, 9 per a motocicletes, i dos punts de recàrrega elèctrica, amb un pressupost total de 189.000 euros.

Segons el regidor de Mobilitat, aquesta modificació donarà servei als veïns de la zona i també als de les urbanitzacions més pròximes, a més de donar compliment al pla de mobilitat sostenible amb la creació de noves “bosses d’aparcament”.

Tots els grups municipals s’han mostrat a favor de la seva ampliació menys l’Alternativa de l’Unitat Popular (AUP). La seva portaveu, Betlem Cañizar, ha dit explicat l’abstenció de la seva formació perquè consideren que hi ha altres inversions més prioritàries “i per no millorar la vida dels cotxes, i no convertir un descampat que ja s’està fent servir d’aparcament en un espai gris. Creiem que no és necessari ni prioritari”.

Per al·lusions, Güeto ha respost que tot i que ja es fa servir, l’ordenament de l’espai permetrà que hi càpiguen més cotxes. “No perdem de vista que és un sòl d’equipament, no zona verda, i fem cas a una demanda veïnal”, ha dit.

Camí d'Ullastrell. FOTO: Redacció

Camí d'Ullastrell. FOTO: Redacció

 

Tot i que la moció per a la pacificació del Camí d’Ullastrell havia d'entrar per Junta de Portaveus, finalment ha estat aprovada per tots els grups municipals, a excepció del PSC i En Comú Podem, que s'han abstingut. La moció prové de la petició d’una nova plataforma ciutadana que demana prohibir la circulació de camions, de més de 12 metres sense autorització prèvia, en els moments d'entrada i sortida de l'alumnat de les escoles i instituts pròxims a aquesta via, que són l’escola Joan Maragall i l’institut Foix. 

Més info: Associacions de famílies de diversos centres escolars exigeixen pacificar el Camí d'Ullastrell

Tot i que fa uns dies l'Ajuntament va anunciar la prohibició del pas de vehicles pesants al llarg del Camí de Can Canyadell a l'entrada i sortida de l'alumnat del Foix, el regidor d'Esquerra Republicana ha dit que els horaris no s'estan complint i les pilones que s'han col·locat per ampliar el perímetre de seguretat dificulten encara més la mobilitat. 

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.