El Ple aprova pujar l'IBI un 12% i la taxa de residus un 33%

Les mesures han sigut aprovades pels vots favorables de PSC i ERC, les abstencions de l'AUP i ECP, i els vots en contra de Vox, PP i VR

El dimecres 11 d'octubre de 2023 a les 17h, s'ha celebrat un Ple municipal extraordinari per a tractar tres qüestions molt importants que marcaran el primer any del mandat 2023-2027. Aquestes tres són la modificació d'ordenances fiscals i preus públics per al 2024, portar endavant l'aportació complementària municipal a la Font del Ferro per a assumir necessitats de funcionament i, per acabar, delegar el tractament de les fraccions orgàniques, resta i voluminosos al Consell Comarcal del Vallès Occidental.

La sessió ha començat amb una de les propostes més polèmiques i que ha portat un debat de gairebé una hora de discussió. El punt de les ordenances i les mesures fiscals contemplava la pujada de l'Impost de Béns Immobles fins a un 12% i la taxa de residus fins a un 33%. Ha començat a parlar la regidora d'Hisenda, Marta Oliva, per a explicar el perquè d'aquest augment d'impostos. L'edil ha comentat que es deu per la pujada dels preus, a causa de la Guerra d'Ucraïna i altres obstacles del darrer any, com la del gas i el llum dels establiments públics, els contractes dels serveis essencials i etc. A més, ha recalcat que l'increment de l'IBI serà de 490€ a 549€ de mitjana, i la de residus a una llar de 4 persones, passarà de 115€ a 142€, i que és necessari per a fer front a les despeses municipals.

El portaveu dels comuns, Andrés Medrano, ha dit que han parlat pel govern municipal per a millorar aquesta mesura. Ha reconegut que han aconseguit baixar l'increment de 15 al 12%, pero encara així, no es troben satisfets amb els punts que ha proposat l'equip d'Ana Maria Martínez. "Cal empatia, equilibri i capacitat transformadora", ha dit Medrano, referent a què les famílies han de fer front a aquests impostos i que consideren que no són ambiciosos. Per altra banda, la líder de l'Alternativa d'Unitat Popular, Marina Dolset, ha reconegut que la legalitat lliga de mans i peus a l'administració local. No obstant això, creu que s'hauria d'haver intentat arribar a un acord d'esquerres per part dels grups municipals que es consideren d'aquest espectre, encara que han intentat arribar a un acord. També ha fet èmfasi en el fet que "no s'ha de fer demagògia amb els impostos perquè són essencials per a mantenir els serveis públics", encara que creu que s'ha malgastat en actes com festivals dels 40 Principals, fires o els sous dels polítics.

A la proposta del consistori, també s'han oposat Veïns per Rubí, PP i Vox. Toni Garcia, de VR, ha especificat que la seva proposta es basava a fer una petita pujada de l'IBI en 2024 i 2025, i no aquest increment que suposa una dificultat per al veïnat. El popular, Juan José Giner, ha volgut defensar als comerços de Rubí davant la pujada d'impostos, i ha fet èmfasi en el gran esforç que han de fer dia a dia. A més, Nerea Andrés, de Vox, ha dit que el govern municipal amb aquesta mesura "ataca a la butxaca de la gent humil" i que de l'increment de l'IBI no queden exempts aquells propietaris que tenen les seves cases 'okupades'.

Finalment, totes les mirades anaven cap a Esquerra Republicana. El seu vot marcaria si aquesta modificació sortia cap endavant o no. Ha començat a parlar el seu líder, Xavier Corbera per a justificar el seu vot. El republicà ha especificat que el dèficit fiscal s'acumula any darrere any, per culpa de l'encariment i la necessitat de complir amb algunes gestions. A més, ha especificat que sempre han fet una oposició dura contra els socialistes, però que aquesta vegada volien negociar. "Mirem pel benefici de Rubí", ha dit Corbera, i ha volgut recalcar que l'esforç ciutadà amb aquesta pujada d'impostos vol que es vegi reflectit amb serveis municipals en el futur. Finalment, ha expressat que el vot d'ERC seria favorable.

La mesura sobre la pujada de l'IBI i les taxes de residus ha sigut aprovada gràcies als vots del PSC i ERC, les abstencions de l'AUP i ECP, ha comptat amb els vots en contra de VOX, VR I PP.

La Font del Ferro i el tractament de residus junt amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental

Després d'aquestes mesures tan polèmiques, tots els grups municipals han aprovat per una unanimitat l'aportació complementària municipal a la Font del Ferro, que compleix amb una funció social en integrar a les persones amb discapacitat funcional a l'àmbit laboral.

Per altra banda, el tractament de residus també ha portat debat. El regidor socialista, Rafael Güeto, ha especificat que Rubí s'hauria d'adherir a la gestió de residus de la comarca, i que en un futur, gràcies a això es veuria reflectit un descens del preu al rebut. L'edil també ha parlat en nom de l'òrgan vallesà, ja que és el president del Consell de Residus de la comarca. Medrano, d'ECP, ha celebrat la proposta, pel fet que considera que s'ha de fer pel compliment de la llei. A més, ha comentat que si ara es delega el tractament de les fraccions orgàniques, resta i voluminosos; cal estalviar aquests diners per als pressupostos de 2024.

Dolset, d'AUP, ha considerat que aquesta mesura és "precipitada, poc transparent i no viable econòmicament", i que s'haurien d'explorar altres eines. Per altra banda, Nerea Andrés, ha dit que "sota el paraigües del reciclatge ens prenen la llibertat de com tirar l'escombraries i de circulació". Aquestes paraules, no han agradat gens a Dolset ni a Montse Soler, d'ERC, que ha deixat clar que existeix un consens a la comarca per tirar endavant aquesta mesura i qui no recicla és perquè no vol, no perquè no sàpiga, ja que creu que hi ha fortes campanyes de promoció i conscienciació sobre el tema. També ha recalcat que s'ha de posar una taxa justa per a aquells que sí que reciclen i fan un ús selectiu dels residus. Finalment, aquest punt ha tirat endavant amb els vots favorables de PSC, ERC i ERC, l'abstenció d'VR, i els vots en contra de Vox, PP i AUP.

El Ple extraordinari ha tancat amb totes les propostes aprovades. Dintre de dues setmanes, l'últim dijous d'octubre, tindrà lloc el Ple ordinari amb les mocions dels partits i altres propostes de l'equip de govern.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.