El ple municipal aprova un estudi de municipalització de les escoles bressol Lluna i Sol Solet

La moció conjunta d’ERC Rubí i l’AUP s’ha aprovat amb els vots a favor de Veïns per Rubí i Ciutadans, i l’abstenció de l’equip de govern

El ple municipal de desembre de Rubí s’ha tornat a celebrar de forma telemàtica aquest dimarts a causa de la situació epidemiològica per la Covid-19.

Un dels punts centrals de la sessió plenària ha estat la moció presentada conjuntament per l’AUP i ERC Rubí, per demanar un estudi de municipalització de les escoles bressol La Lluna i Sol Solet, reubicació d’aquesta última i millora de les condicions laborals de les seves treballadores.

Cal tenir en compte que, aquest mateix dimarts a la tarda, les educadores dels dos centres escolars s’han tornat a concentrar davant la plaça de l’Ajuntament per exigir una pujada salarial, doble parella educativa i equiparació de condicions amb l’escola bressol La Bruna, de gestió municipal directa.

Més info: Les treballadores de les escoles bressol Lluna i Sol Solet reclamen una pujada salarial

Montse Soler, regidora d’ERC Rubí, ha manifestat que la moció respon a reivindicacions històriques de les treballadores de les dues escoles bressols externalitzades de la ciutat, i ha assegurat que la Sol Solet és una de les que es troba en pitjors condicions i que hauria de canviar d’ubicació.

“Es va demanar fa quatre anys un estudi de municipalització de les dues escoles”, ha dit Soler, qui espera que aquesta nova moció sigui “un punt d’inflexió” per millorar les condicions laborals de les treballadores dels dos centres educatius.  

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, ha expressat que l’AUP sempre ha defensat el municipalisme, “és el nostre leitmotiv”. En aquest sentit, Cañizar ha recordat que hi ha tres escoles bressol a la ciutat, una municipal i dues externalitzades, “que no comporta diferenciació entre les condicions de les professionals i el servei que reben les famílies”.

Cañizar ha assegurat que externalitzar un servei com aquest “només es pot fer a costa del salari de les treballadores”, i ha explicat que hi ha un pacte entre PSC i En Comú Podem Rubí “per fer un estudi real per veure quin cost tindria la internalització de les dues escoles, malauradament es va aprovar el contracte de licitació el passat mes de maig i ara tenim tres anys de contracte”.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha intervingut per recordar que tenir “dos sistemes de gestió diferents a les tres escoles municipals genera greuges comparatius entre els sous i les condicions de les treballadores”.

Ha explicat el seu vot a favor de la moció conjunta d’ERC i l’AUP perquè considera necessària una voluntat política de gestió directa de totes les escoles bressol “que siguin necessàries” a la ciutat.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, s’ha expressat en la mateixa línia i ha explicat que el seu partit “no està en contra de la col·laboració publico-privada però en certs casos es veuen perjudicats, com en aquest cas, les treballadores de les escoles bressol”, i ha afegit que el seu grup municipal vota a favor de la moció a fi d’obtenir “un informe que garanteixi que es farà un major servei al ciutadà i un major salari”.  

El regidor d’Educació de l’Ajuntament, Víctor García, ha assegurat que hi ha un compromís polític i “es farà l’estudi com cal d’internalització de les escoles bressol en aquesta legislatura, i més sabent ara que P-2 serà gratuïta per a les famílies”.

El regidor socialista ha afegit que, tot i la diferència de salari entre les escoles bressol La Lluna i Sol Solet amb La Bruna, “no hi ha una precarietat, estan per sobre del conveni, estan en una posició que és millorable”.

García ha explicat els bons resultats de les enquestes de satisfacció efectuades en el mes de juliol a les famílies que porten els infants a les tres escoles bressol de la ciutat i ha assegurat que “la valoració general és la mateixa”.

Respecte a les millores reclamades a l’escola bressol Sol Soles, el regidor d’Educació ha manifestat que ja s’ha comunicat que “es farà una canalització d’aigües per resoldre humitats a les parets fruit de l’antiguitat de l’edifici i inundacions quan plou. A La Lluna també es reforçarà el sostre i s’acabarà amb el problema dels lavabos”.

García ha justificat l’abstenció del PSC, que forma equip de govern amb En Comú Podem, “perquè en la part central de la moció estem d’acord, nomes volíem fer aquestes precisions”. A més, ha recordat que “durant tota la legislatura s’està comunicant de forma directa a treballadores, direccions i sindicats. Estem en contacte directa i constant amb el personal de les escoles bressol”.

La portaveu de l’AUP ha tornat a intervenir per assegurar que les enquestes de satisfacció fetes a les famílies poden ser bones “però és a costa de l’esforç i les condicions en les quals treballen aquestes persones”, referint-se a les treballadores de Sol Solet i La Lluna.

D’altra banda, la regidora republicana Montse Soler ha dit que no entén que l’equip de govern estiguin d’acord amb la moció i votin abstenció. “Les treballadores fa molts anys que escolten falses promeses, que tenen el mateix sou i no tenen paga doble. Evidentment donen el millor de si mateixes tot i no ser compensades com hauria de ser, tot i que no treballen en un espai com cal, que els hi falta llum directa i ventilació, sobretot en el cas de Sol Solet, que hauria de canviar d’ubicació”.

Per al·lusions, Víctor García ha respost que “el que hi ha al plec de condicions és el màxim al que hem arribat amb tot la bona voluntat política pel que fa a l’equiparació de salaris però no s’ha pogut aconseguir tècnicament”. També ha afegit que no és possible posar l’escola bressol Sol Solet en un altre lloc. “Ara mateix no tenim cap espai municipal on puguem traslladar-la en les mateixes condicions. Solucionarem el problema de les entrades d’aigua i humitats”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.