El govern local ofereix un pacte de ciutat per fer front a la crisi sanitària amb 6 milions d’euros

L'Ajuntament de Rubí ha celebrat el seu primer ple telemàtic

Rubí ha celebrat el seu primer ple extraordinari telemàtic aquest dijous 30 d’abril amb un minut de silenci per totes les víctimes que han perdut la vida a causa del coronavirus.

El ple ha començat amb una declaració institucional signada per totes les forces polítiques que formen el ple municipal. Durant la seva lectura, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha recordat que la casa consistorial continua amb les banderes oficials a mig pal com a mostra de condol als familiars de les víctimes de la Covid-19 i ha assegurat que la ciutat farà un acte de reconeixement quan les condicions ho permetin. També s’ha agraït la responsabilitat i el compromís de la ciutadania i cadascun dels portaveus dels grups municipals han reiterat durant les seves intervencions l’agraïment al personal sanitari i als treballadors essencials.

Betlem Cañizar, com a representant de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha incidit en la situació de persones que estan en una posició molt vulnerable i que s’ha vist encara més agreujada arran de la pandèmia. Cañizar espera que la tornada a la normalitat no impliqui viure en l’atur o en els mateixos nivells de contaminació i ha recordat que la irrupció del coronavirus pot ser una oportunitat per replantejar molts aspectes com la relació de les persones amb la natura, la societat, i “per posar en el centre la vida”.

Toni Garcia, portaveu del grup municipal de Veïns per Rubí, ha insistit en les greus conseqüències econòmiques que causarà la pandèmia i ha sol·licitat que el consistori demani al Govern central poder fer servir l’ús íntegre del superàvit pressupostari de 2019 per poder lluitar contra els efectes del coronavirus, i alhora permetre assumir cert dèficit pressupostari als ajuntaments en el pressupost de 2021.  

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha volgut aprofundir en la tasca de persones que a títol individual han ajudat amb les compres als seus veïns, que s’han apropat als CAPs per facilitar material, i als policies que “s’estan deixant literalment la pell en tot això”.

En aquest sentit, Martín ha denunciat que “el cos de la Policia local no compta amb suficients efectius per fer la tasca que han de portar a terme a causa de les diverses baixes”. Martín ha assegurat que alguns d’ells s’han contagiat per coronavirus i s’han donat de baixa sense fer-los "ni una sola prova" o “les han hagut de pagar de la seva butxaca per comprovar, ahir mateix un d'ells, que efectivament estava infectat. “Estan posant en risc a les seves famílies i als ciutadans” ha assenyalat Martín, que ha finalitzat la seva intervenció sol·licitant que se’ls hi facin els tests ràpids o PCR als agents i a la resta de treballadors municipals.

En resposta les declaracions del portaveu de Ciutadans, Moisés Rodríguez, primer tinent d’alcaldia, ha manifestat que “es poden acceptar les divergències però no les mentides” i ha assegurat que els agents municipals han comptat amb equips de protecció individuals des del primer moment, i ha afegit que “només s’equivoca el que treballa (...) toca una reconstrucció social i econòmica on els municipis tindran molt a dir”.

Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Rubí, ha denunciat que “el virus mata però no atura la repressió”, fent referència a situació actual dels presos polítics catalans. Segons Corbera, “prendre decisions a 600 quilòmetres d’on vivim és un error i ens allunya de la capacitat de resposta”. A nivell municipal, el líder d’Esquerra proposa un pacte de ciutat entre totes les forces polítiques per enfrontar l’actual crisi sanitària. Tanmateix, considera que cal apostar en un futur per substituir els macroconcerts per actuacions més reduïdes que ajudin al teixit cultural de la ciutat.

Ànnia Garcia, portaveu d’En Comú Podem i segona tinenta d’alcaldia, ha manifestat que ara mateix és clau acompanyar en les pèrdues de éssers estimats i de condicions de vida, agrair i ser responsables davant d’una situació com l’actual des del govern i la ciutadania. García ha acabat recordant que ara mateix existeix una “gran necessitat de serveis públics de qualitat”.

Per acabar, l’alcaldessa de Rubí ha fet un repàs al pacte de ciutat que ofereixen a la resta de grups municipals per a la reprojecció municipal davant la crisi sanitària actual, tenint com a referència el ‘Plan de Transición havia una nueva Normalidad’ del Govern espanyol. Aquest pla passa per l’adaptació dels serveis municipals als diferents nivells de desconfinament un cop superats els pitjors dies de la pandèmia.

Martínez ha recordat que Rubí és una ciutat “eminentment industrial” i per això el pacte contempla un pressupost de 6 milions d’euros i mesures per salvar el màxim d’empreses i de llocs de treball. “Adoptarem fórmules perquè ningú es quedi enrere”, ha manifestat l’edil.

Entre les estratègies que s’adoptaran des del consistori preveu reduir la bretxa digital dels escolars de Rubí facilitant-los 130 línies de connectivitat i 59 dispositius que es repartiran a centres públics de primària i secundària; 2.300 places cada mes en casals d’estiu que inclouran monitoratge, menjador i suport als hàbits d’estudi. El pla també inclou la creació d’una oficina de drets energètics; reforçar equips i professionals per abastar a tots els grups d’edat incidint en els més vulnerables; i accions d’assessorament per a l’habitatge, moratòries i ajuts per a les persones que hagin vist disminuïts els seus ingressos a causa de l’estat alarma.