Primeres valoracions dels partits als resultats de les eleccions europees a Rubí

El PSC guanya les eleccions a Rubí, el PP es posiciona com a segona força i ERC, Junts i Podemos perden suport

El Partit Socialista de Catalunya ha tornat a guanyar les eleccions al Parlament Europeu a Rubí. Amb aquestes ja són 9 els comicis que la formació vermella es proclama vencedora. A més, han millorat els resultats respecte de les últimes eleccions el 2019 en més de 5 punts, passant d'obtenir el 29,96% dels vots al 35,58%. Davant d'això, l'alcaldessa Ana María Martínez, ha volgut agrair als seus votants la confiança posada en ells: "Estem contents perquè no només hem aconseguit mantenir-nos com a primera força, sinó que hem augmentat el percentatge respecte dels últims comicis i hem posat més distància amb la segona força".

En referència al panorama general que han deixat les eleccions al municipi, Martínez ha valorat positivament que un partit com Vox no hagi aconseguit un segon o tercer lloc. "Tot i que el PP s'hagi posicionat com a segona força, és positiu que partits de la ultradreta no hagin aconseguit consolidar-se com a tercera o quarta força".

Tot i els bons resultats obtinguts de la formació vermella, la primera edil ha lamentat la poca participació dels rubinencs en els comicis europeus. "Entenc com a primera causa d'aquest absentisme el cansament de la ciutadania després de tantes eleccions, però hem de treballar perquè això no torni a passar. Les decisions que es prenen a Europa ens afecten directament".

Més info: El PSC guanya les eleccions al Parlament Europeu a Rubí

Resultats de les elccions europees a Rubí

Resultats de les elccions europees a Rubí

PP i VOX pugen a les primeres posicions

Els altres partits a banda del PSC que han millorat els seus resultats han estat el PP i Vox. Sobre tot el gran salt ha estat el del Partit Popular, que ha aconseguit el 14,90% dels vots i ha passat de ser la sisena força a la segona. El portaveu del partit a Rubí, Juan José Giner, ha valorat molt positivament aquest resultat: "Estem molt contents per aquesta pujada, hem superat a altres formacions en les dues últimes eleccions". En referència a l'alta abstenció, ha parlat del cansament generalitzat que pot patir la ciutadania per encadenar eleccions com a motiu principal. També ha mostrat el seu descontentament per la falta d'importància que se li dona a les europees "S'hauria de promoure més aquestes eleccions i explicar millor als rubinencs com funcionen perquè al voltant del 60% de les directrius que surten d'Europa ens afecten directament".

Vox ha pujat en 6,12 punts respecte del 2019, aconseguint el 8,92% i passant de setena força a cinquena. La portaveu de VOX a Rubí, Nerea Andrés, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats: "Estem molt satisfets amb la tendència alcista de VOX a Rubí. Per descomptat estem afermats aconseguint més del doble de vots en comparació amb els anteriors comicis". Pel que fa a la situació a Europa en general, tot i que encara cal esperar per tenir els resultats finals, s'ha mostrat positiva pel que fa al "canvi de tendència" que s'està vivint. "El resultat real el veurem d'ara endavant; de moment a França Macron dimiteix i a Bèlgica el primer ministre també. I això és només el principi del canvi de tendència.", ha explicat Andrés.

ERC i Junts, l'independentisme viu moments crítics a Rubí

Esquerra ha estat el segon partit que més vots ha perdut, 8,20 punts menys, després de Ciutadans que ha perdut més de 10 punts. D'aquesta manera, aconsegueixen el 12,26% dels vots respecte del 20,46% aconseguits a les últimes. La portaveu d'ERC a Rubí, Montse Soler, lamenta la pujada de la dreta i la ultradreta a Europa, ja que representen "un retrocés en els drets de la ciutadania". "La dreta i la ultradreta estan tornant a ressorgir, sap greu que la gent s'oblidi tan de pressa de la història d'aquest continent que ha passat dues guerres molt importants". Pel que fa al descens de la participació, Soler explica que cal fer entendre a la ciutadania la importància de tot el que es fa a Europa: "unes eleccions tan importants demanen d'una mobilització generalitzada de la ciutadania, hem d'aconseguir a les següents fer arribar aquest missatge".

Junts ha perdut 5,72 punts en comparació amb el 2019, el que es tradueix en 2.600 vots menys i passar de tercera força a quarta. Ivan Vila, el seu portaveu, ha atribuït a aquest descens dels vots a la situació crítica que està vivint l'independentisme a Catalunya: "Ha sigut una campanya difícil, ens presentàvem el 2019 amb Puigdemont al capdavant, estàvem més a prop dels fets del 2017 i l'independentisme vivia un millor moment". Vila, com la resta de portaveus, ha lamentat la poca participació viscuda a Rubí, però ha carregat directament contra ERC: "Un dels motius d'aquesta abstenció ha estat per l'avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya, si s'haguessin fet coincidir tal com estaven preparades, la participació seria més alta. ERC va prendre una decisió totalment partidista".

Podemos i Comuns no aconsegueixen millorar el resultat de la coalició

Podemos i Comuns, que en els anteriors comicis es van presentar en coalició, no han aconseguit millorar la marca. El 2019 es van establir com a quarta força obtenint 3.554 vots (11,35%). Ara, Podemos ha aconseguit 1.205 vots (5,32%) i Comuns 1.004 (4,43%). Junts sumen 2.209, 1.345 vots menys. Andrés Medrano, portaveu de Podem a Rubí, ha explicat que des de la seva formació prefereixen no fer una lectura local, tot i que estan satisfets amb uns resultats que "els consolida" a la ciutat i a Catalunya. "No fem una lectura local, encara que estem satisfetes amb els nostres resultats perquè entenem que hem consolidat una base per a rellançar-nos, ja que no estem competint amb forces similars a nosaltres, estem competint amb un perill molt fort que és la pèrdua de valors de base de la política europea".

En aquest sentit, Medrano ha atribuït la pèrdua de suport de la coalició socialdemòcrata i demòcrata-cristiana a Europa a la falta de polítiques que pensin en la gent. "El problema és que han generat polítiques a favor dels grans interessos, això ha provocat una gran desafecció que ha fet que la ultradreta es consolidi i guanyi terreny", ha afirmat el portaveu.

Per la seva banda, Jordi Arnaiz, el número 1 dels Comuns a Rubí, ha valorat negativament els resultats obtinguts a Rubí i ha remarcat la importància de posar solució a la baixa participació obtinguda a la ciutat. "Una abstenció alta sempre perjudica les forces d'esquerra, perquè tendim a quedar-nos a casa nosaltres. És cert que les eleccions catalanes van ser fa poc i això fa que la gent es mobilitzi menys, però hem de buscar una solució per l'absentisme electoral".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.