El PSC i ECP presentaran una moció per protegir els animals de les víctimes de violència masclista

A través del programa VIOPET, els animals són reallotjats en cases d’acollida

La violència vicària es pot mostrar de moltes maneres, o bé fent mal a les dones a través dels seus fills, o també als seus animals de companyia. Això provoca que moltes víctimes de la violència de gènere retardin la decisió de denunciar i abandonar el domicili per la impossibilitat de trobar allotjament d’emergència per als animals amb qui conviuen i la negativa dels recursos socials d’acollida per a dones d’acollir també els seus animals.

Aquesta negativa comporta la continuació de la situació de violència i desemparament, ja que les víctimes no volen deixar els animals sols amb el seu agressor.

Per aquest motiu, els grups municipals del Partit Socialista de Catalunya i En Comú Podem demanaran en el ple municipal d’aquest mes de juny que Rubí se sumi al programa VIOPET, adreçat a la protecció dels animals víctimes de violència.

A través d’aquest projecte, impulsat per Direcció General de Drets dels Animals del Govern espanyol, en coordinació amb el Ministeri d’Igualtat, els animals són reallotjats en cases d’acollida, facilitant la sortida de les dones víctimes de violència del domicili i protegint la vida dels animals.

Durant la presentació de la moció, Andrés Medrano, regidor de Medi Ambient, ha explicat que sovint el maltractament comença afeblint la xarxa afectiva de les dones, que pot estar integrada per animals de companyia, i ha recordat que la violència en ela animals sovint és una senyal d'alarma. “Una societat es mesura per la mesura en que protegeix els més vulnerables”, ha afegit.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer, qui ha manifestat que la fi del confinament ha portat un augment de la violència masclista. “Volem fer més fàcil la sortida de les dones en situació de violència i que la víctima tingui mes opcions a l’hora de donar un pas endavant i que el seu animal de companyia no sigui un impediment per sortir d’aquesta situació”.

Ferrer creu que serà una moció “molt útil” i ha assegurat que “la violència vicaria ha existit sempre i és una forma cruel de fer mal a les dones a través dels seus fills o els animals que formen part de la seva unitat de convivència”

Col·laboració amb les associacions d’ajuda animal de Rubí

Segons Andrés Medrano, la moció és “un compromís d’actuació” d’una casuística que fins ara no estava recollida enlloc. Per portar-ho a terme a Rubí, es demanarà la col·laboració d’associacions animalistes de la ciutat per oferir cases d’acollida per a gossos, que rebrien una compensació econòmica de l’Ajuntament de Rubí.

De fet, aquest mateix dilluns, es “sondejarà” la qüestió a la Taula de Benestar Animal que tindrà lloc amb les entitats rubinenques d’ajuda animal, i de quina manera es pot articular aquesta col·laboració “a través de convenis”.

En tot cas, el regidor ha assegurat que si no hi hagués voluntariat “l’Ajuntament es faria càrrec d’aquesta situació” i, ha explicat que, fins ara,  “situacions d’aquesta mena s’han pogut solucionar de forma improvisada, però amb aquesta moció es donarà un circuit estable a aquesta realitat, que no és molt nombrosa, però que passa a la ciutat i hem d’atendre”.

 

La moció que presentaran comuns i socialistes no ha rebut esmenes, només consultes, per la qual cosa podria ser aprovada per Junta de Portaveus.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.