Roberto Martín, Cs: "Intentarem ser la veu de tots els veïns i veïnes"

El partit taronja ha aconseguit tres regidors per a aquesta legislatura

Ciutadans va aconseguir 3 regidors en les darreres eleccions municipals. Amb aquests resultats, la formació taronja es convertia en la quarta força més votada a la ciutat, per darrere de PSC, ERC i ECP. Parlem amb el portaveu del partit, Roberto Martín, sobre com encaren des de Cs aquests pròxims 4 anys i sobre com han viscut les negociacions postelectorals.

 

Com encareu des de Ciutadans aquest nou mandat que comença?

Nosaltres ens hem marcat com a objectiu ser útils per la ciutadania i, per tant, el mandat l’encarem enfocat clarament a escoltar a tots els veïns i veïnes de Rubí, a totes les entitats esportives, culturals, socials, per tal de saber exactament, que ja ho sabem perquè ens hem reunit moltes vegades amb ells, però el dia a dia, els problemes del dia a dia i poder traslladar al consistori aquests dubtes, aquests problemes, aquestes queixes que, desgraciadament tenim molt sovint.

 

Dos dels tres regidors sou nous al Ple, aquesta renovació és un factor positiu?

Aquesta és una pregunta que ens hem fet molt sovint quan ens reunim. Creiem que és un tema positiu entre altres coses perquè 8 anys cremen però 4 també cremen i jo crec que la política ha de ser una situació que hagi de venir de pas. És a dir, ha de ser una situació de pas, no ha de ser una situació que es converteixi en una feina o en una professió perquè, entre altres coses, agafes molts vicis d’estar tranquil, etc., i això no pot ser. Jo sóc partidari d’estar 4 anys i la gent que estem ara mateix en el Grup Municipal ho pensem. Pensem que cada vegada que es pugui, quan hi hagi gent dins d’un partit polític amb ganes d’agafar el timó de l’equip i amb un projecte nou, amb plantejaments diferents, perquè no oblidem que la política canvia al mateix ritme que canvia la societat. Està clar que jo no ho veig igual que ho veurà la pròxima generació, que veurà altres necessitats que veuran en els seus companys de feina, en els seus estudis, etc. Ells veuran coses que nosaltres no veurem.

 

La joventut de la Yasmina també forma part d’aquesta renovació, entenc.

Exacte, ella a més a més de joventut aporta molt de coneixement del sector social. Ella ha estat la presidenta de l’Associació de Veïns del 25 de Setembre, coneix molt bé la seva realitat. És a dir, ella ens aporta molt. Ens aporta aquest coneixement de barri, dels problemes d’un dia a dia que es troben les entitats veïnals però a més a més ens aporta tota aquesta joventut i preparació. D’altra banda, el Paco ens aporta més aquesta experiència d’allò que s’ha viscut en l’anterior mandat i, per tant, tenim un equip molt cohesionat. No només comptem amb l’equip que estem físicament a l’Ajuntament, tenim tot l’equip de campanya que està treballant amb nosaltres contínuament tenint reunions amb nosaltres, tenim gent jove, amb moltes ganes i que es mouen molt per la ciutat per tal de conèixer els problemes diaris.

 

Com valoreu el pacte de governabilitat signat entre PSC i ECP?

Aquest pacte a mi no em produeix malestar, al final la política és això, és entendre’s amb altres partits polítics i, per tant, s’ha d’avançar. Sí que em sap greu que formacions com ara En Comú Podem plantegi la possibilitat de pactar amb el Partit Socialista, amb tot allò que han anat dient en els últims anys, i ho hagin fet utilitzant un recurs fàcil com el de ‘si nosaltres no pactem amb el PSC, aquests poden pactar amb Ciutadans’. Jo us diré una cosa, Ciutadans va parlar amb el Partit Socialista i això ho sap la seva portaveu, Ànnia Garcia, i En Comú Podem perquè hem tingut ocasió de parlar també. Ells sabien que estàvem parlant amb el Partit Socialista i nosaltres sabíem que ells estaven parlant amb el Partit Socialista però hi ha coses que no entenem. Per exemple, el pacte de votació del cartipàs. Nosaltres sabent, que aquesta és una gran diferència entre ells i nosaltres, sabent que estaven negociant amb el Partit Socialista i, fins i tot, corrent el risc que ells entressin en un govern, mai aprovaríem un cartipàs com el que han aprovat En Comú Podem. Nosaltres vam parlar amb PSC i els vam dir no al cartipàs, aquest cartipàs no és el nostre i com no és el nostre, no el votarem. I no és el nostre perquè nosaltres vam dir clarament que no enteníem 10 persones a l’Equip de Govern a dedicació exclusiva, no enteníem els càrrecs de confiança. És a dir, enteníem que a l’anterior mandat hi haguera 3 càrrecs de confiança, tenint en compte que eren 6 persones en el govern, jo era un d’ells, ho enteníem. Però ara amb 10 persones a dedicació exclusiva mai enteníem que poguessin haver-hi 4 càrrecs de confiança que, per cert, a nosaltres a la primera proposta que ens van fer arribar era de 6 càrrecs de confiança, no de 4.

El pacte en sí no ens causa cap problema, en el sentit que s’ha de parlar, s’ha de negociar, a més a més nosaltres en tota la precampanya i campanya vam dir que creiem que s’havia de pactar i que s’havia de parlar amb tothom però no sé si aquests pactes justifiquen segons quines coses. No entenem ni l’aprovació del cartipàs ni l’aprovació d’un pressupost que precisament van votar en contra fa uns mesos.

 

Quins eren els vostres termes de negociació amb el PSC?

Nosaltres teníem molt clar que el nostre pacte era molt difícil i ho era, no per les persones que negociàvem, sinó per les coses que nosaltres havíem posat sobre la taula. Nosaltres en primer terme vam demanar la projecció, els dos primers anys de mandat, de cinc habitatges de lloguer de protecció oficial, durant els segons dos anys era la construcció d’aquests habitatges. Vam demanar també la construcció d’una nova residència de gent gran, la construcció de la part que falta del Centre d’Educació Especial, un Centre Especial d’Atenció Animal Municipal i vam demanar la gratuïtat de la Zona Blava, que es convertís en Zona Taronja, tal com vam dir a la nostra campanya electoral. I això eren uns mínims. Teníem altres propostes que nosaltres vam posar sobre la taula. I també vam proposar un document que s’havia de signar en el qual qualsevol persona de govern que fos imputada en qualsevol cas, jurídicament parlant, automàticament això suposava marxar del govern, deixar l’Ajuntament. Són uns mínims que eren complicats. Nosaltres teníem molt clar que o aquests mínims es complien o nosaltres no entraríem en aquest govern.

 

Però les mesures que comentaves no semblen complicades de dur a terme.

No ho són si es té la idea de fer-ho. Nosaltres els hi vam dir que no donaríem suport a cap govern des de fora. Que Ciutadans ja ho va fer en l’anterior mandat, que va sortir escaldat perquè no es van complir les promeses que es van plantejar sobre la taula i, per tant, nosaltres els hi vam dir ‘senyors del Partit Socialista, si nosaltres no estem a govern, i estar a govern implica tenir tot això sobre la taula, nosaltres no els hi votarem res'. Pel Partit Socialista ha estat més fàcil pactar amb En Comú Podem. I ECP ha utilitzat aquest argument de què si no entressin ells, entraria Ciutadans, molt gratuïtament perquè ells sabien que era molt difícil perquè eren conscients de tot allò que nosaltres havíem posat sobre la taula. Per tant, ells sabien que era molt difícil aquest pacte i ells han decidit amb la seva gent pactar amb el Partit Socialista per quatre coses que els hi han posat sobre la taula que res tenen a veure amb la quantitat de coses i de la magnitud que nosaltres hem plantejat.

 

De quina manera pot incidir Ciutadans, des de l’oposició, en l’acció de govern?

Nosaltres sabem que des de l’oposició, incidir en un govern és molt difícil. I és evident que la visualització que tens quan estàs a govern, no la tens quan estàs a l’oposició. Però la gent ha parlat. Aquesta ciutat ha parlat i ha dit que el Partit Socialista ha de ser qui governi aquesta ciutat els pròxims anys. I, en aquest cas el PSC i ECP han arribat a un acord. Ells han de negociar i han de regir aquesta ciutat els pròxims 4 anys i nosaltres el que hem de fer és estar al cas de tota aquesta feina que es fa, de tot aquest treball que es fa, que es faci bé, que s’inverteixin bé els diners dels veïns i veïnes i, per tant, és la nostra tasca. Nosaltres intentarem ser la veu de tots els veïns i veïnes que no trobin en el govern municipal solucions i, per tant, nosaltres portarem a Ple tots aquells temes que al govern no li interessi portar. Nosaltres estem aquí per això. Nosaltres i tots els partits de l’oposició.

 

Seria assolir el paper de la veu del poble?

Sí, per això ens tria la ciutadania i nosaltres tenim molt clar perquè estem aquí i què és allò que volem aconseguir i és el que sigui millor per la nostra ciutat i pels nostres veïns i veïnes, hagin votat a qui hagin votat. Nosaltres no els hi preguntem mai. El que em coneix sap que el meu tarannà no va per sigles polítiques. Si hi ha una cosa que és bona per la ciutat nosaltres, i s’ha vist al Ple de juliol, hem estat capaços d’arribar a acords amb esmenes a mocions amb tothom. Fins i tot amb partits que són antagònics al nostre com ERC o l’AUP, per exemple. No hem tingut cap problema sempre que, i això ho vam dir des del primer moment, siguin temes de ciutat que siguin en benefici de la ciutadania, nosaltres no tindrem cap problema en arribar a un acord. Una altra cosa seria que se’m plantegi alguna qüestió que s’escapi d’aquest àmbit municipal. A partir d’aquí nosaltres tenim un ideari polític i, per tant, nosaltres ens regirem per aquest ideari polític però en qüestions concretes de ciutat, insisteixo, nosaltres ens posarem d’acord amb tothom.

 

Aquest 'tothom' inclou l’Equip de Govern? Entenc que us trobaran en els grans projectes de ciutat?

Clar, i tant. Al ple del mes de juliol l’alcaldessa va dir ‘tindrà ocasió vostè de demostrar que vol treballar’. Bé, demostrar que volem treballar no li demostrarem a ella, li demostrarem a la ciutat, a ella no li hem de demostrar absolutament res. En segon terme, que vulgui treballar o no vulgui treballar no dependrà de què acceptem o no unes propostes que ens facin ells. És a dir, si tècnicament, jurídicament i econòmicament és viable i és bo per la ciutat estarem allà. Si el que vol és plantejar un projecte faraònic on ella pugui plantejar-se que és la persona que posa la bandereta per fer un projecte important per la ciutat si això no convé a la ciutat, hem vist fa poc, projectes com el del parc de ca n’Oriol on volia gastar-se 8 milions d’euros on allò que volia fer era un nyap i acabar amb una zona que la gent va dir clarament que el que volia era, precisament, mantenir-ho com estava, net, polit i amb serveis, però mantenir-ho com estava. Jo no sé ben bé què ens oferirà ella com a govern a Ciutadans o a la resta de partits de l’oposició però espero que tinguin una mica clar quin és el seu projecte. Entre altres coses perquè a nosaltres dintre de la negociació ens va plantejar, per exemple, la necessitat imperiosa de donar suport al POUM. I mentre a nosaltres ens demanava que aquest tema era importantíssim, estava negociant amb ECP que el POUM no tenia cap importància i que es feia de nou i no hi havia problema. Per això dic que tot dependrà dels projectes que ens plantegi, dels plantejaments tècnics que es facin i que realment sigui un projecte bo per la ciutat.