Aquest dimarts 29 d’abril ha tingut lloc el ple municipal. El punt més destacat ha estat l’aprovació el Pla d’Emergència Municipal per risc d’inundacions (PEI). També s’ha aprovat el protocol intern per a la prevenció davant situacions d’assetjament, i el síndic ha presentat el seu informe d’activitat del 2024. De les mocions presentades s’han aprovat les dues d’ERC en referència al canvi climàtic i al traspàs de Rodalies; la d’ECP en contra del tancament de línies escolars i la de l’AUP també en referència al canvi climàtic. La segona de l’AUP que tractava la sinistralitat laboral ha estat retirada, i la del PP de les ocupacions i la de Vox de la biblioteca no han obtingut llum verda.
El Síndic de Greuges de Rubí, Carles Aluju, ha presentat davant del ple l’informe d’activitat de 2024. En el seu discurs ha destacat negativament que dels 66 expedients adreçats a l’Ajuntament, dos de cada tres encara estaven oberts a 31 de desembre. És a dir, en el 66% dels casos, les persones que van recorre a la Sindicatura, després de no haver obtingut resposta de l’Ajuntament, encara continuaven esperant. “Això és frustració acumulada, confiança trencada i, sovint, problemes que es cronifiquen per inacció administrativa. I no estem parlant de casos abstractes”.
Com a segona dada “preocupant”, Aluju ha parlat de 3 expedients municipals als quals se’ls ha negat l’accés: “Aquesta negativa no és només un entrebanc tècnic, és una vulneració greu. La Sindicatura té la funció d’investigar, i per fer-ho ha de poder accedir a la informació”.
D’altra banda, com a punt positiu, explica que ha disminuït el nombre de queixes iniciades per manca de resposta a una instància presentada a l’Ajuntament. És a dir, durant el 2024 hi han hagut més persones que han rebut una resposta de l’Ajuntament sense haver d’anar a la Sindicatura per aconseguir-la que el 2023.
Pla d’Emergència Municipal per risc d’inundacions
El ple ha aprovat per unanimitat el pla d’Emergència Municipal per risc d’inundacions, un text que la ciutat estava obligada a tenir. De fet, el novembre passat l’Ajuntament ja va explicar que el document s’estava redactant i que podria veure la llum a finals d’any, tot i que no ha estat fins ara que s’ha tingut acabat. Tot i que Rubí no tingués aquest pla, l’Ajuntament ha tornat a recordar que el DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil Municipal que es va aprovar el març de 2024, ja recull gran part de les accions que s’han de fer en cas d’inundacions.
Aquest nou text, que amplia i complementa el DUPROCIM, inclou un context territorial sobretot les calcificacions, temperatures, humanitats i vents que poden fer que hi hagi un ris d’inundació, també s’inclou l’anàlisi del comportament de la riera i s’identifiquen les zones amb perill d’inundació i les accions previstes en les diferents fases. El pla s’ha aprovat per unanimitat, i els partits que han intervingut, AUP, ERC i VR han coincidit en què és una bona elaboració que contempla molts punts i han celebrat que es porti a aprovació.
Tot i això, des de l’AUP, únic partit que ha presentat al·legacions, la portaveu Marina Dolset ha recordat que el pla “arriba tard i segurament precipitat per les conseqüències a València”. D’aquestes al·legacions, ha agraït que s’hagin aprovat algunes i lamenten que temes com incorporar alguns torrents que també estan en zones inundables no s’hagin incorporat, etre d’altres. El partit també ha recriminat que el període d’al·legacions fos només de 10 dies.
Protocol intern per a la prevenció davant situacions d’assetjament
Aquest ple també ha servit per aprovar, amb l’abstenció de Vox, el Protocol intern per a la prevenció, detecció, actuació, seguiment i reparació davant situacions d’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere de l’Ajuntament de Rubí. Aquest protocol té com a objectiu presentar les mesures necessàries davant d’aquestes situacions en el marc de les relacions laborals, actuant amb la diligència deguda i garantint el dret a la reparació de les persones afectades i la no repetició.
En aquest sentit, Dolset ha dit que és un bon protocol, però ha demanat que la finca font del ferro i Proursa es puguin adherir a aquest protocol i que els regidors del ple també rebin formació per actuar davant casos d’assetjament.
Sandra Casas, d’ERC, ha celebrat l’elaboració d’aquest protocol, malgrat que remarcat que hauria d’anar més enllà de l’Ajuntament i que hauria de ser obligatori a totes les empreses.
Recuperació de la Superson
Al ple de gener ja es va aprovar recuperar d’ofici l’edifici de la Superson, que és de titularitat municipal i ara està ocupada, i es van iniciar els tràmits. Com després de notificar els afectats, encara hi ha gent amb menors vivint, l’Ajuntament necessita demanar autorització per desallotjar les persones utilitzant la força si fos necessari. Procediment que ha rebut llum verda per part de tot el plenari amb l’abstenció de l’AUP.
Mocions
De les mocions presentades s’han aprovat 4 i una de l’AUP sobre la sinistralitat laboral s’ha retirat en l'últim moment.
En Comú Podem ha presentat una en contra el tancament de línies escolars previstes arreu de Catalunya, que també afecta Rubí, on s’eliminaran dues línies d’infantil i una de secundària. En el text, insten el Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya a revertir aquesta decisió, que es doni suport a les reivindicacions de les comunitats educatives de les escoles afectades i que es comprometin a treballar conjuntament amb elles per defensar una educació pública de qualitat.
Tot i que la moció s’ha aprovat per unanimitat, ha generat bastant debat sobre la necessitat de l’existència d’educació concertada. Mentre que la portaveu de l’AUP defensava acabar amb els concerts, el portaveu del PP, Juan José Giner, els defensava per la llibertat dels pares a escollir.
L’AUP ha presentat una moció per tenir una declaració d’emergència climàtica efectiva on demanen quantificar i publicar anualment les dades d’emissions a la ciutat, i instaurar el pressupost de carboni del qual disposa la ciutat fins al 2050, any en què les emissions hauran de ser zero, amb objectius anuals i a mig termini de reducció d’emissions. I vincular aquest pressupost de carboni al pressupost econòmic municipal per tal que les inversions vagin encaminades a assolir els objectius de reducció d’emissions i no a incrementar-les.
El text ha obtingut llum verda amb les esmenes de l’equip de govern, que demanaven incorporar els objectius de la moció al Pla director del Rubí Brilla, i el vot en contra de Vox.
Continuant amb el medi ambient, ERC portava a debat impulsar el Pla Comarcal d'Adaptació al Canvi Climàtic i garantir que es duguin a terme les mesures concretes que es contemplen. La moció ha tirat endavant amb el vot en contra de Vox i l’abstenció del PP. La segona moció d’ERC en referència al traspàs de Rodalies també ha arribat a bon port. Equip de govern i AUP han votat a favor. Vox, PP, i VR s’han abstingut.
El text del PP que anava en matèria d'ocupació i proposaven que l'Ajuntament revises les instal·lacions fraudulentes que es poden fer en els habitatges ocupats no ha tirat endavant, igual que tampoc la moció de Vox per elaborar un pla de millora de la Biblioteca Mestre Martí Tauler.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.