El supervendes "Tota la veritat", presentat a Rubí

El llibre sobre el procés lidera les vendes en no ficció en català des de finals d'octubre

Marc Martínez Amat i Roger Mateos, dos dels autors del llibre "Tota la veritat" (Ara Llibres), han visitat Rubí per presentar aquesta crònica de 384 pàgines on s'investiguen les interioritats d'una de les etapes més decisives del procés d'independència de Catalunya, la que transcorre entre els dies previs al referèndum del primer d'octubre de 2017 i la investidura del president Quim Torra, el maig de 2018. 

Una quinzena de persones s'han congregat a l'Auditori Vallhonrat en aquest acte de presentació organitzat per la llibreria Racó del Llibre. La majoria de cadires han quedat buides, sorprenentment, tenint en compte que "Tota la veritat" encapçala les llistes de vendes en català de no ficció des de fa més de cinc setmanes, poc després d'aparèixer al mercat. La meteorologia no ha acompanyat la celebració de l'esdeveniment: a fora l'auditori el vent xiulava amb força i el fred apretava. Així, el professor de periodisme Vicenç Rabadán, que conduïa l'acte al costat de Martínez Amat i Mateos, ha agraït l'assistència "a pesar del temps". 

S'han publicat centenars de llibres sobre el procés al llarg dels darrers anys. Segons Roger Mateos, que és periodista a l'agència EFE, hi ha quatre factors que fan de "Tota la veritat" un llibre que marca la diferència: "primer, que és una obra coral, feta per sis periodistes de mitjans diferents; segon, que no és un llibre de part i que està fet des d'un criteri periodístic i no ideològic; tercer, l'exhaustivitat de la recerca, amb més de 100 fonts consultades; i per últim, que surt després de la sentència [als líders independentistes], fet que permet a les fonts revelar fets que anteriorment havien mantingut en secret". 

Els periodistes Neus Tomàs, Ferran Casas, Gerard PrunaOdei A.-Etxearte són, junt amb Mateos i Martínez Amat, els autors d'aquest llibre que versa sobre els punts clau d'un dels darrers moments calents del procés. Més de dos anys d'investigació periodística que narren quina era l'estratègia -o la falta d'estratègia- dels polítics sobiranistes catalans i què s'amagava rere els seus discursos i les seves accions. 

Sis periodistes de sis mitjans diferents. Com s'uneixen per tirar endavant un projecte d'aquestes característiques? "Els sis ens coneixíem des de feia anys cobrint l'actualitat política catalana des de diferents posicions i diferents formats. L'estiu de 2017, el Marc [Martínez Amat] va tenir la idea de fer un llibre sobre allò que passaria les pròximes setmanes, i amb el pas dels mesos vam començar a reunir-nos i a coordinar la investigació", explica Mateos.

El mateix Martínez Amat ha remarcat el caràcter coral de la feina: "El traç gruixut del llibre ha estat fent conjuntament, compartit entre tots". No només això, ja que segons Mateos, "ha sigut molt fàcil posar-nos d'acord". El secret, pensa el periodista d'EFE, és que tots sis autors tenien molt clar l'objectiu: "fer un llibre que no busca herois ni traïdors, que només busca el rigor periodístic". 

La propera parada de la gira de presentació del llibre es celebrarà demà passat 15 de desembre a Prats de Lluçanès.