Unanimitat en la demanda de la Coordinadora per incidir en el futur de l'hospital de dia

També s'ha aprovat continuar amb el contracte de Serveis de recollida de residus i neteja viaria actual

Al ple de març, que ha tingut lloc aquest dijous 21, s'ha aprovat per unanimitat la moció, amb algunes esmenes del PSC, que demanava reconèixer a la Coordinadora d'Entitats perquè participi i es tingui en compte en els treballs de redacció del pla funcional del Centre d'Alta Resolució que està previst que es construeixi a Rubí. A banda d'això, s'ha aprovat continuar amb el contracte de Serveis de recollida de residus i neteja viaria actual i el document Únic de Protecció Civil Municipal de Rubí (DUPROCIM). També ha tirat endavant, inicialment, el reglament del servei de recollida i manteniment d'animals de companyia i una modificació del Pla General d'Ordenació (PGO) que comporta un intercanvi de qualificacions entre dos grups de terrenys. En aquest ple de març, a més, s'ha donat la benvinguda al regidor d'En Comú Podem Jordi Arnaiz, qui ha fet la presa de possessió del càrrec.

Moció de la Coordinadora per la Sanitat

Aquesta moció l'han presentat ERC, ECP i l'AUP però en nom de la Coordinadora d'Entitat per la Sanitat Pública de Rubí. En aquesta demanen que la Coordinadora participi en els treballs de redacció del pla funcional d'aquest nou equipament, així com altres demandes històriques com la millora de l'atenció primària al municipi i la defensa per una sanitat pública.

Tot i que finalment s'ha aprovat per unanimitat, estava en dubte el vot del PP, qui va presentar una moció molt similar al ple de febrer i va ser rebutjada i titllada "d'oportunista". "Suggerim transmetre aquests acords a la conselleria de salut ressaltant la importància de considerar una varietat d'enfocaments i prestació de serveis de salut, garantir la llibertat d'elecció i la qualitat d'atenció als rubinencs", ha explicat Juan José Giner, portaveu del PP. El regidor d'ECP i tercer tinent d'alcaldia, Andrés Medrano, ha acusat Giner de fer una intervenció que no té res a veure amb la moció en si i de lloar la sanitat privada. "Aquesta intervenció surt completament del fet concret que motiva la moció i es llença a fer una avaluació global de la situació sanitària i a lloar les bondats de tota la iniciativa privada", ha afegit.

La regidora Marta Oliva, del PSC, assegura que no és un text que ells haguessin portat al ple des de la seva perspectiva, però entenen que "era necessari" amb un tema tan rellevant intentar arribar a un mínim de consens. Davant d'això, el regidor d'ECP i tercer tinent d'alcaldia, Andrés Medrano, ha volgut mostrar el seu agraïment. "És molt important el consens, sobretot quan la proposta ve d'una Coordinadora que engloba tantes entitats de la ciutat".

Altres tràmits

S'ha aprovat l'ampliació horària del bus urbà pel festival LOS40 Primavera Pop durant el 13 d'abril. Això implicarà la prolongació horària de les línies 1, 2, 3, 4, 5 i 7 fins a les 2h i la implantació del servei de bus a demanda. Tots els partits han votat a favor excepte l'AUP, que ha argumentat que "no és lògic que el govern faci aquesta aposta per aquest dia en concret i que no es prioritzi solucionar els problemes d'autobús que té la comunitat educativa del FOIX", i s'ha abstingut. En aquest sentit, el regidor Rafael Güeto ha assegurat que del govern estan en contacte amb la comunitat educativa del Foix.

També ha obtingut llum verda la continuïtat del contracte dels serveis de recollida de residus i neteja viària amb FCC Medio Ambiente SA fins al mes de març de 2025 o fins que s'adjudiqui el nou contracte. El tràmit ha tirat endavant amb els vots a favor de l'equip de govern i de VOX, les abstencions d'ERC, PP i l'AUP, i els vots contraris de VR. Dolset ha argumentat la seva abstenció en què aquest servei, que és en el que més diners inverteix l'Ajuntament, no es veu reflectit una millora en el reciclatge. Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, ha explicat que "el fet d'haver de negociar amb l'empresa una revisió econòmica per la segona ordre de continuïtat deixa en una situació negociadora de debilitat a l'Ajuntament, i suposa una gestió ineficient dels recursos públics que vostès solucionen pujant l'IBI".

Un altre punt que ha prosperat aquest dijous ha estat l'aprovació del Document Únic de Protecció Civil Municipal de Rubí (DUPROCIM), que reuneix els plans obligats per als següents riscos: incendis forestals, inundacions, emergències per onades de calor i de fred, transport de mercaderies perilloses, accidents greus en establiments amb substàncies perilloses (risc químic), accidents radiològics, i accidents sísmics. Marina Dolset, portaveu de l'AUP, ha trobat a faltar l'actualització del registre històric del risc d'inundació, que no hi ha un protocol per contaminació de l'aire o que no hi ha cap pla específic per a onades de calor ni tampoc la llista de refugis climàtics.

Entre altres punts destacats, s'ha produït l'aprovació inicial per unanimitat del Reglament del Servei de recollida i manteniment d'animals de companyia abandonats i perduts. La norma, que ara queda sotmesa a un període d'informació pública, detalla el procediment i els estàndards de qualitat d'aquest servei, així com els drets i obligacions tant dels usuaris com de la mateixa administració. Entre les funcions d'aquest recurs hi ha la captura d'animals de companyia extraviats, abandonats o sense propietari identificat; la captura de gossos ensalvatgits; la recollida d'animals que hagin estat objecte d'un comís administratiu; la custòdia, acollida, cura i posterior gestió d'aquests animals

Per últim, el ple ha aprovat inicialment una modificació del Pla General d'Ordenació (PGO) que comporta un intercanvi de qualificacions entre dos grups de terrenys. Concretament, entre els sistemes d'espais lliures de la rambleta de Joan Miró, on es troba la pista d'hoquei Francesc Calvo, i de l'àrea esportiva de Can Rosés, i els sistemes d'equipaments del carrer de Mallorca del Pla parcial del sector H "Els Nius" i del torrent de Can Tiraries del Pla parcial del sector P de Can Sant Joan.

En els dos primers casos, la qualificació com a sistema d'espais lliures fa que, a hores d'ara, no es pugui aprovar cap projecte de millora ni ampliació dels equipaments esportius que hi ha ubicats. Mentrestant, els terrenys del carrer de Mallorca i de Can Tiraries, malgrat la seva qualificació com a sistemes d'equipaments, es troben sense edificar ni urbanitzar al costat d'espais lliures de grans dimensions. Tothom ha votat a favor excepte l'AUP, qui ha insistit en el fet que, tot i estar d'acord amb l'objectiu del canvi, no veu lògic que es facin aquest tipus de modificacions del PGO quan la ciutat té en mans el procés de redacció d'un nou POUM, i s'ha abstingut.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.