Xavier Corbera, ERC: "La nostra voluntat és treballar per Rubí i fer molta feina"

La formació republicana aconsegueix augmentar la seva representació al ple

Més de 7.000 rubinencs i rubinenques van votar Esquerra Republicana a les passades eleccions municipals del mes de maig. Aquest resultat, tot i superar l'obtingut en els anteriors comicis, convertia la formació republicana en la segona força més votada a Rubí amb 7 regidors a l'Ajuntament. Les millores electorals van ser considerables però el principal objectiu d'ERC no s'assolia i "el canvi" que plantejava la formació no es duria a terme. Si més no, no en aquestes eleccions. Tot i això, Esquerra continua esperançada i molt satisfeta d'aquestes xifres. Parlem amb el seu portaveu, Xavier Corbera, sobre el panorama que es planteja amb l'actual distribució del plenari i sobre quines expectatives tenen per als pròxims 4 anys.

Com encareu aquest mandat des d'ERC?
Encarem aquest mandat des de l'oposició, que és on ens pertoca estar, però a més l'encarem amb la voluntat de participar per posar les propostes sobre la taula que facin millorar aquesta ciutat. La nostra intenció en cap cas és posar pals a les rodes, ja que aquesta ciutat és on nosaltres vivim i, per tant, ens interessa que sigui la millor ciutat possible. La nostra feina és i serà participar, posar propostes sobre la taula i fer que tots visquem en una ciutat molt millor de la que tenim.

Com a principal força de l'oposició, heu aconseguit augmentar nombre de regidors al Ple, aconseguiu d'aquesta manera tenir més pes com a Grup Municipal?
De fet, la feina que hem fet amb 5 regidors que és molta, amb 7 regidors és evident que encara és molta més i aquest és un dels nostres objectius, poder posar sobre la taula aquestes propostes de ciutat, aquestes millores, a partir dels nostres coneixements, de la nostra experiència professional, de la nostra vivència a la ciutat per fer que sigui millor. Nosaltres ens presentàvem amb un projecte d'una ciutat sostenible, agradable i eficient i, per tant, la nostra voluntat és oferir al govern de la ciutat tota aquesta força de l'oposició per millorar-la conjuntament.

Com veieu des d'ERC el pacte de governabilitat que ha signat recentment el PSC amb ECP?
A nosaltres ens va sorprendre molt el fet que fos tan ràpid aquest pacte de governabilitat, tenint en compte que en un període de temps tan curt des de les eleccions, dues posicions tan dispars i a més durant quatre anys i amb tot el que ha succeït, que els Comuns s'abracessin tan ràpid a un pacte amb el Partit Socialista. Un PSC que porta una trajectòria dels darrers quatre anys amb moltes ombres, amb una opció ètica i moral que explicàvem i, per tant, ens sorprèn que això fos tan ràpid i que tan ràpid s'oblidés, que tan ràpid s'esvaís. I perquè hem perdut una gran oportunitat per fer seure el Partit Socialista i que canviés aquesta dinàmica. Nosaltres, per exemple, en campanya vam proposar que la primera acció que faríem seria una auditoria externa per conèixer com està l'Ajuntament de Rubí. I aquesta possibilitat, que entenc que és important per salut democràtica, amb el pacte amb Comuns, això s'ha esvaït.

Un dels arguments que s'ha donat per aquest pacte és que s'ha evitat, d'aquesta manera, que Ciutadans tornés a ser la crossa de l'equip de govern durant quatre anys més i que, amb el pacte amb els Comuns, s'ha aconseguit un govern d'esquerres. Com ho veieu des d'ERC?
Nosaltres entenem que per justificar un govern cal posar molts més elements de més pes i de més importància que 'si no són ells, som nosaltres'. Entenem que això la ciutadania ho pot entendre fàcilment. La qüestió és quina capacitat teníem per incidir o influir en aquest govern del partit socialista. Hi pots incidir des del govern o pots incidir des de l'oposició. Comuns, l'AUP i ERC tenen més regidors en conjunt que el PSC i, per tant, haguéssim pogut influir també molt més en aquest suposat govern d'esquerres que ara diuen que hi ha. La primera que trobem és que es porten a Ple els pressupostos d'aquesta ciutat i no hem passat pantalla perquè segueixen fent allò que van fer en l'anterior legislatura, com tenen els vots dels Comuns, ja no ens interessa parlar amb la resta. Això, des del nostre punt de vista és poc d'esquerres o, si més no, no ajuda al fet que la ciutat pugui tenir aquesta capacitat d'obtenir les propostes de més partits polítics que, al final, el que fa és enriquir.

Et llegiré una declaració de l'alcaldessa, Ana María Martínez, durant l'entrevista que vam fer al TOT Rubí: "Treballar tots plegats per damunt de tacticismes". Hi estaríeu disposats des d'ERC?
Això és com tot, el paper ho aguantat tot i els titulars són els titulars, la diferència és la voluntat o no de fer-la. Per exemple, al Ple de juliol s'han aprovat de manera inicial uns pressupostos, que són els pressupostos de la ciutat, i als únics que han trucat han estat als Comuns. És la seva manera de moure's, la seva manera de fer. En tot cas, nosaltres ens posem una vegada més a disposició del govern i de la ciutat, justament per evitar que el tacticisme freni projectes importants de la ciutat. Nosaltres ho hem dit, tant els projectes que siguin competència d'aquesta ciutat, com poden ser remodelacions, com plans de barris, com infraestructures de ciutat, aquí a nosaltres ens hi trobaran i farem propostes perquè tenim 7 regidors que són molt bons en diferents àrees i, per tant, crec que la ciutat ha de poder-ho aprofitar i així li vaig expressar a l'alcaldessa. I en aquelles qüestions que no són competència municipal, sinó que són supramunicipal, com pot ser l'Hospital, la segona estació, aquí també ens oferim a anar de la mà amb aquest govern, sigui el que sigui, per aconseguir allò que la ciutat necessita.

Entenem que aquesta és la nostra feina com a oposició: per un costat fiscalitzar i estar atents que aquest govern no faci allò que no ha de fer, però d'altra banda, millorar i posar sobre la taula propostes que facin millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes.

Sense oblidar les eleccions, no es va aconseguir l'objectiu final però l'augment de vots i de regidors ha estat una empenta per seguir treballant i seguir lluitant per la ciutat?
Haguéssim tret 1 o haguéssim tret 15, el nostre objectiu, perquè nosaltres vivim i ens estimem a aquesta ciutat, la nostra voluntat és treballar per Rubí i fer molta feina. El fet que hi hagi moltes més persones que confiïn en el projecte d'ERC, que vegin que realment és una possibilitat i que és una alternativa real que gairebé ha estat possible aquest 2019, seguir treballant per fer-la possible més endavant. Per tant estem molt orgullosos, estem molt contents d'aquesta força que ens han donat però, sobretot, també ens sentim molt responsables de poder tornar tota aquesta confiança que ens ha donat la ciutadania amb la nostra feina i, sobretot, amb la nostra bona feina.