El 15% de la població rubinenca es troba en risc de pobresa

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públic l'estudi de renda, pobresa i desigualtat de l'any 2021

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públic l'estudi de Renda, pobresa i desigualtat de l'any 2021. L'anàlisi de l'estat socioeconòmic dels municipis de la comarca ha deixat unes dades preocupants sobre la situació de les famílies i les llars vallesanes en aquest àmbit. 

L'estudi ha determinat que el 15% de la població rubinenca es troba en risc de pobresa. Aquesta dada es troba per sota de la mitjana provincial (14,9%) i la catalana (16%), però supera la comarcal (13,9%). A més, també se situa més avall al rànquing dels municipis del Vallès Occidental, encapçalat per Badia del Vallès (17,7%) i Montcada i Reixac (17%), i amb les capitals Terrassa (15,9%) i Sabadell (15,6%), amb unes dècimes per endavant.



D'altra banda, una dada preocupant és la de pobresa severa. En 2021 a Rubí, un 6,1% de la població es trobava en aquesta situació. Se situa una mica per sota de la mitjana de Catalunya (7,1%), de la província de Barcelona (6,7%), però torna a superar la del Vallès Occidental (5,8%).

Rubí ha experimentat un descens del 0,6% en la taxa de risc de pobresa del 2020 a 2021. Respecte a altres ciutats del Vallès Occidental, té una lleugera millora, però torna a ser un dels municipis de la comarca amb la xifra més elevada. Respecte a la pobresa severa, el descens és del 0,8%, situant-se com una de les ciutats vallesanes que més baixa.

Bretxa de gènere entre dones i homes

La taxa de risc de pobresa torna a ser més dura amb les dones que amb els homes. Al nostre municipi, un 15,8% de rubinenques es troben en aquesta situació, mentre que de rubinencs és de 14,2%. Amb la severa passa el mateix, amb un 6,5% i un 5,8%, respectivament. Amb aquesta data, Rubí és la ciutat de la comarca amb més bretxa de gènere en aquest àmbit.

Els infants, els més desprotegits davant la pobresa

Davant les desigualtats i la taxa de risc de pobresa, els nens i nenes de Rubí tornen a ser els més perjudicats. Una xifra molt negativa és la de què un 22,6% dels infants rubinencs menors de 18 anys es troben en aquesta mala situació socioeconòmica. A mesura que les franges d'edat avancen la xifra decreix, encara que no sigui del tot positiva.

Dels 18 als 64, el número és de 14,3% i de més de 65 anys, de 9%. Amb la severa, la franja de menors és de 9,9%, la d'adults de 6,1% i la de la tercera edat, d'1,9%.

Respecte al Vallès Occidental, la xifra és de 19,8% en els més petits, la franja del mig 8,5% i la de gent gran de 5,2%. A la província Barcelona és de 21,8%, 15% i 8,2%; i al territori de 23,7%, 16% i 9%; respectivament.

La població estrangera, una de les més afectades

La ciutadania de Rubí amb nacionalitat espanyola té una taxa de pobresa de l'11,2%, mentre que l'estrangera és de 42,8%. La diferència és de més de 30 punts, igual que passa amb la comarca (10% vs. 40,6%, respectivament), amb la província (10,8% vs. 40,6%) i Catalunya (11, 6% vs. 41,8%).

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.