Agbar fa anys que impulsa la transformació social a Rubí amb diferents programes de suport per a persones vulnerables. De fet, la companyia ha destinat des del 2017 prop de 430.000 euros del seu fons social a Rubí per cobrir l’import de més de 5.600 rebuts de l’aigua de persones en situació de vulnerabilitat al municipi. Així mateix, ha fomentat l’activació laboral d’una desena de persones en el primer any de desplegament del programa ONA Activa’t, vinculat al fons social, i ha impartit tallers de sensibilització en col·laboració amb Rubí Brilla.
Agbar és conscient que la seva missió com empresa no es limita a l’excel·lència en la gestió dels serveis del cicle integral de l’aigua. El seu propòsit més profund és generar instruments de suport allà on és present per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu de contribuir a construir una societat més justa, equitativa i plena d’oportunitats.
Amb aquesta visió, ja fa anys que Rubí compta amb iniciatives per facilitar el pagament d’un servei tan essencial com és l’aigua, amb la implementació del fons social i, més recentment, amb la tarifa social, així com amb els compromisos de pagament sense interessos.
El fons social és un ajut que comporta l’exempció de pagament dels conceptes de la factura que són titularitat d’Agbar a aquelles persones en situació de precarietat i vulnerabilitat econòmica, segons l’informe de risc d’exclusió residencial comunicat pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Rubí, tot i que també es pot sol·licitar adreçant-se al consistori, qui avalua cada cas.
Més concretament, el fons social a Rubí no té limitació i Agbar atén des del 2017 totes les peticions derivades per part de l’Ajuntament. En aquest sentit, fins al 2024, Agbar ha destinat prop de 430.000 euros per cobrir l’import de més de 5.600 rebuts de l’aigua de més de 1.700 llars del municipi.
La tarifa social, aprovada pel consistori a principis d’aquest any, consisteix en una bonificació del 50% o del 25% sobre la quota fixa del servei i en el primer i segon tram del consum, en funció de la capacitat econòmica dels usuaris i usuàries del servei. En aquest cas, es té en compte l’indicador de renda de suficiència (IRSC) de Catalunya, que fixa periòdicament el govern català mitjançant la llei de pressupostos, i que estableix el nivell d’ingressos sota el qual es considera que no es pot viure amb dignitat i, per tant, permet accedir a prestacions socials de caràcter econòmic.
Finalment, els compromisos de pagament són acords de finançament negociat sense interessos del deute d’aquelles persones que tenen dificultats per pagar, però que no tenen la consideració de vulnerables per part de Serveis Socials.
ONA Activa’t, el programa d’Agbar vinculat al fons social que transforma vides a través de l’ocupabilitat
Agbar també contribueix a Rubí en l’impuls de l’ocupabilitat de les persones vulnerables amb el desplegament del programa social ONA Activa’t. Una iniciativa que respon a la nomenclatura Ocupació, Necessitats bàsiques i Acompanyament, i que té com a objectiu contribuir a l’activació de persones en risc d’exclusió social en la recerca d’una feina de qualitat, mitjançant un model d’intervenció integral i personalitzat que els proporciona les competències i els coneixements necessaris per accedir a noves oportunitats laborals.
Fruit de l’aliança entre Creu Roja, l’Ajuntament de Rubí i Agbar, i amb una inversió de 17.600 euros l’any 2024, l’ONA Activa’t ha fomentat a Rubí l’activació d’una desena de persones en situació de vulnerabilitat en el seu primer any de desplegament al municipi, totes beneficiàries del fons de solidaritat d’Agbar. Quatre d’elles estan treballant actualment, gràcies a les accions i oportunitats generades en el marc d’aquesta iniciativa social. Aquest programa inicia ara la segona edició i espera continuar contribuint a generar oportunitats a Rubí.
Finalment, Agbar manté una relació continuada amb Serveis Socials, amb els quals comparteix una taula de treball per al seguiment de l’aplicació del fons social, i col·labora amb Rubí Brilla, amb l’objectiu d’impartir jornades informatives, entre les quals destaquen els tallers per entendre la factura de l’aigua, per explicar els ajuts i les bonificacions a l’abast de la ciutadania així com activitats de conscienciació amb el consum responsable de l’aigua.
Sense dubte, totes aquestes mesures dirigides a col·lectius vulnerables evidencien el poder transformador de les accions socials i les aliances en millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat, enfortint el benestar col·lectiu i afavorint el desenvolupament sostenible de les comunitats.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.