Agbar instal·la un sistema d’aprofitament solar al seu centre d’operacions a Rubí

Amb un total de 79 panells solars, la companyia evitarà l’emissió de 14,4 tones anuals de CO2

Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i serveis mediambientals, ha instal·lat un sistema d’aprofitament solar fotovoltaic per abastir amb energia renovable el seu centre de treball a Rubí. Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre la companyia i Rubí Brilla, la unitat de l'Ajuntament per a la gestió energètica a la ciutat. La seva missió és promoure l'eficiència energètica i l'ús d’energies renovables, la transició energètica i la lluita contra l’emergència climàtica a Rubí.

L’operadora del servei d’aigua ha situat 79 panells solars a la coberta del centre d’operacions d’aigua, ubicada a l’avinguda de Can Sucarrats. Amb una potència pic total de 35,9 kWp i nominal de 33 kW, s'estima una producció d'energia solar de 55.443 kWh/any, que evitarà l’emissió de 14,4 tones de CO2 equivalent a l’atmosfera. En termes de consum, se substituirà un 45% de l’energia elèctrica procedent de la xarxa per energia renovable generada in situ i autoconsumida.

La instal·lació ha entrat en funcionament aquest mes de gener i Agbar està estudiant la implantació d’aquest tipus de font d’energia renovable en altres infraestructures que gestiona al Vallès Occidental.

Aquesta actuació respon al compromís amb la descarbonització de les activitats de la companyia a Rubí, i la incorporació de fonts d’energia locals i renovables i el foment de l’autoproducció són la principal via per assolir l’objectiu de la neutralitat de carboni.

L'equivalent a més de 5.000 arbres

Agbar ha establert com a objectiu estratègic aconseguir que el 100% de l’energia que es consumeix a les seves instal·lacions sigui verda i en la mesura del possible, autogenerada, per així reduir la seva dependència energètica i transitar cap al balanç d’emissions zero amb mitjans propis, sense dependre de compensacions externes.

Fruit d’aquest compromís, la companyia va generar l’any 2021 més de 10,6 milions de kWh/any d'energia verda gràcies a la cogeneració de biogàs i les instal·lacions fotovoltaiques en funcionament. Amb aquesta energia generada s'evita l’emissió de 2.756 tones de CO2 /any a l'atmosfera, xifra que equival a una població de 5.512 arbres autòctons mediterranis

Josep Maria Montserrat, gerent d’Agbar al Vallès Occidental, ha afirmat que “el compromís amb la descarbonització de la nostra activitat és inherent a nosaltres com a companyia de serveis mediambientals que subministrem un recurs clarament en risc com és l’aigua. En aquest sentit, Agbar s’alinea amb l’Agenda Urbana 2030 de Rubí per tal de contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.”

Per la seva banda, Andrés Medrano, regidor de Medi Ambient de la ciutat, ha destacat que “la transició energètica és un camí per on la ciutat de Rubí avança de manera decidida. L’estratègia de Rubí Brilla, impulsant la revolució solar a la ciutat, és efectiva gràcies al compromís de tots els agents de la ciutat: administració, veïns i veïnes, comerços i indústries. L’actuació d’Agbar és exemple de compromís amb aquest objectiu comú”.

Al llarg del 2022 la companyia ha dut a terme altres actuacions orientades a millorar la salut ambiental del municipi i optimitzar la gestió dels recursos. Se’n destaquen la instal·lació de xarxes de retenció de residus sòlids a la sortida de la galeria del torrent de Ca n’Oriol i les columnes de càrrega d’aigua potable per millorar el rendiment de la xarxa d’aigua potable i avançar en la gestió sostenible d’aquest recurs escàs.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.