Les agents cíviques han informat prop de 4.000 vegades a conductors de patinets elèctrics i bicis

L’alcaldessa de Rubí avança que s’està treballant en el retorn de la figura del sereno

Aquest divendres s’ha presentat el balanç d’actuacions durant el 2022 de les agents cíviques de Rubí, la majoria dones. Aquesta figura es va crear en el 2016 a través de plans d’ocupació per a persones majors de 45 anys, i actualment hi ha vuit agents, dues de les quals formen part de la plantilla municipal. Des d’aleshores han passat per la ciutat una quarantena d’agents. 

Compten amb una formació bàsica en mediació, tinença responsable d’animals i primers auxilis. El seu objectiu principal és difondre a peu conductes cíviques que afavoreixin la bona convivència i, segons informa l’Ajuntament, l’any passat van realitzar un total de 10.685 actuacions a la ciutat, tot i que no tenen capacitat sancionadora. 

Entre aquestes destaquen les 3.961 informacions que han fet a conductors de patinets elèctrics i bicicletes, que tenen prohibit circular per l’illa de vianants. També han avisat de 788 cotxes mal estacionats o aparcats sobre la vorera.

Un altre dels àmbits on han actuat és en la tinença responsable d’animals. En aquest sentit, les agents cíviques han fet 358 avisos pel que fa a caques i orins i 589 per portar el gos deslligat.

A més, les agents han atès queixes de la ciutadania per la presència de rates (34), paneroles (9), vespa asiàtica (4) porcs senglars (2) i també sobre persones que alimenten coloms o gats (38).

Les treballadores han fet 2.012 actuacions per l’embrutiment de la via pública i han informat sobre la gestió de residus voluminosos (811), que es fa de forma gratuïta a través del Telèfon Verd.

D’altra banda, fonts municipals han aclarit que la tasca de les agents no és detectar i comunicar desperfectes a la via pública o al mobiliari urbà, a excepció de casos urgents o que afectin la seguretat en parcs infantils, sinó que és la pròpia ciutadania que ho pot fer a través l’aplicació Rubí Ciutat o a través d’una instància a l’OAC.

Durant la presentació del balanç, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha destacat el “paper clau” de les agents i ha recordat que també han donat suport i acompanyament a la gent gran en els caixers automàtics el dia del cobrament de la paga de Nadal.

La primera edil ha avançat que “s’està treballant” per incorporar serenos en el nucli urbà. Es tracta d’una figura antiga que vetllava per l’ordre i seguretat ciutadana durant la nit i que alguns municipis catalans han tornat a incorporar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.