Alexandra Medina: “Els bolquers i medicines que hem salvat del foc han salvat vides a Veneçuela”

Aquests dies es pot veure a Rubí una exposició sobre el projecte d’ajuda humanitària al país llatinoamericà

El que va començar com una iniciativa personal de l’Alexandra Medina, ara gairebé fa quatre anys, s’ha convertit en un projecte amb suficient entitat com perquè qualsevol persona pugui contribuir i fer un seguiment de l’ajuda humanitària que s’envia a Veneçuela amb vaixell.

Al principi, la rubinenca d'origen veneçolà explica que parlar de la situació del seu país li provocava un nus a la gola però “sabia que havia de donar un pas i fer alguna cosa per la gent. D’aquesta manera podria parlar, i sobretot dormir”.

Segons explica l’Alexandra, a Veneçuela una persona guanya entre dos i quatre dòlars al mes, “no poden pagar medicines, és impossible”, i productes bàsics com menjar, paper higiènic o un parell de sabates, tenen un preu de luxe. "La gent d’aquí no ho podria suportar".

Per aquest motiu, i juntament amb familiars, van fer una crida en l'àmbit local en el 2017 per recollir medicaments sense caducar que la gent tenia a casa i volia llençar o portar a la farmàcia, on explica que reciclen l’embolcall però incineren el contingut per motius de seguretat.

I així va començar tot. Recollint medicaments i també bolquers d’un sol ús per a adults que moltes persones ja no els necessitaven, o bé perquè s’havien recuperat de la patologia, havien canviat de talla o perquè qui el feia servir havia mort i s’anaven a llençar. “Si es porten a la farmàcia també s’incineren perquè no es poden vendre. Hi ha tones de bolquers nous i per estrenar. Havíem de fer alguna cosa amb això”, explica. 

Durant els primers dos anys de la posada en marxa d’aquesta iniciativa, l’Alexandra, juntament amb familiars i amics, rebien les donacions i les enviaven al país llatinoamericà. Però llavors va arribar la pandèmia i ho va capgirar tot.

L’Alexandra es va trobar amb 150 quilos de medicines en capses que havia de fer arribar a l’altre costat de l’Atlàntic, i no es podia fer càrrec econòmicament del seu enviament, que costa aproximadament quatre euros per quilo en vaixell.

Llavors va decidir presentar-se amb totes les caixes a l’empresa d’enviaments Liberty Express de Sant Cugat i fer una crida a través de les xarxes socials perquè persones anònimes l’ajudessin a pagar l’enviament de tot aquest material i si feia falta que obrissin les capses per comprovar que es tractava de productes de primera necessitat. El que no s’esperava era l’onada de solidaritat que rebria.

La resposta va ser tan àmplia que, a banda de poder cobrir econòmicament l’enviament per vaixell, l’Alexandra va seguir rebent donacions al seu domicili. “Tot era molt cansat però vaig pensar que havia de continuar amb aquest cicle de reciclatge”.

“L’ajuda humanitària que arriba a Veneçuela és el que aquí es descarta, el que aquí aniria a un contenidor de roba o a la incineradora. Medicaments, bolquers per adults, roba i sabates sobretot”, explica i afegeix que s’ha enviat, de forma efectiva i documentada, dues tones de residus que s’han convertit en ajuda humanitària. “Tots els bolquers i medicines que hem salvat del foc han salvat vides a Veneçuela”.

En aquests moments, tres institucions, entre elles la Fundación Mama Lís, reben l’ajuda humanitària, i unes 300 persones es beneficien de la seva distribució a través de petites campanyes i metges locals.

Ara torna a tenir una tona del que aquí es considerarien residus per enviar a Veneçuela i explica que la intenció és fer un nou enviament per vaixell amb l’ajuda de les persones que hi vulguin contribuir, fent una aportació directament a Liberty Expres de Sant Cugat, que és qui s’encarrega de fer l’enviament del contenidor, o contactant a través del projecte iniciat per l'Alexandra, anomenat: "Mi mejor amigo es".

“La persona rep una factura i el número de seguiment de la seva donació”. A més, l’Alexandra envia les fotos de tot el que hi ha dins les capses. “Quan arriba a Veneçuela poden veure quan ho retira la fundació o la residència d’avis i reben un vídeo dels responsables del centre. És molt maco perquè hi ha traçabilitat de l’ajuda”.

Sobre la situació política del seu país, l’Alexandra prefereix no referir-se, però assegura que “és molt dur explicar la realitat de Veneçuela", i considera que "el missatge és que tots podem fer alguna cosa”.

Imatge de l’exposició que hi ha actualment a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, sobre reciclatge i ajuda humanitària per a Veneçuela. FOTO: NHS

Imatge de l’exposició que hi ha actualment a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, sobre reciclatge i ajuda humanitària per a Veneçuela. FOTO: NHS

Exposició a la Biblioteca municipal sobre l’efecte papallona

L’Alexandra explica la història d’aquesta iniciativa a l’exposició que hi ha actualment a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, sobre “Quan materials descartats es converteixen en ajuda humanitària per a Veneçuela: Efecte papallona”.

El projecte, que es pot visitar fins al 28 de febrer, compta amb la participació d’artistes com Pep Borràs i Laura Patricio, mostra de quina manera petites accions de reciclatge aconsegueixen canviar la vida de persones desafavorides a Veneçuela.

L’Alexandra espera que infants i joves de Rubí puguin visitar l’exposició i conscienciar-se sobre la generació de residus, l’escassetat de recursos naturals i la solidaritat amb persones de països desafavorits.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.