L’antiga fàbrica Fico Triad, convertida en un munt de deixalles

En la parcel·la d’enfront també s’hi aboquen sense control restes de tota mena

Des del passat mes de novembre, els veïns de la zona han assistit al desballestament progressiu de l’antiga fàbrica Fico Triad, a tocar de la plana de Sant Genís i en el sector conegut com a Can Pujol.

Interior de l'antiga fàbrica Fico Triad abans de derruir-la. FOTO: NHS

Interior de l'antiga fàbrica Fico Triad abans de derruir-la. FOTO: NHS

De les naus buides i plenes de grafitis ara només queden algunes parets, però el que més crida l’atenció és el munt de deixalles que ara ocupen les antigues instal·lacions, on s’amunteguen restes de tota mena, des de cadires, restes d’obres, un sofà, ferralla, matalassos i mobles.

Estat actual de l'antiga fàbrica Fico Triad. FOTO: NHS

Estat actual de l'antiga fàbrica Fico Triad. FOTO: NHS

Pel que fa a l’enderroc de la fàbrica, es desconeix qui l’ha ordenat i si s’ha fet amb les mesures de seguretat corresponents, tenint en compte que el sostre tenia una aparença similar a la del fibrociment.

El sostre de la fàbrica Fico Triad abans de ser enderrocada. FOTO: NHS

El sostre de la fàbrica Fico Triad abans de ser enderrocada. FOTO: NHS

En la parcel·la del davant, anteriorment també d’ús industrial, la situació és similar i l’explanada s’ha convertit en una espècie d’abocador il·legal on van a parar runes i escombraries diverses.

Ambdós solars estan molt pròxims a l’escola Rivo Rubeo i a l’entorn natural de Sant Genís. Les dues tanques que envolten els espais estan trencades i accedir-hi al seu interior no suposa cap complicació.

L’empresa va marxar de Rubí fa més d’una dècada

Si tirem d’hemeroteca, recordarem que Ficosa Internacional tenia tres plantes a Rubí: Fico Cables, Fico Transpar i Fico Triad, aquesta última dedicada als canvis de marxes per a cotxes. En el 2009 però, la companyia anunciava la seva intenció de traslladar els treballadors de Fico Transpar i Fico Triad a Viladecavalls, després de ser comprada per la multinacional Sony.

Davant el greuge que suposava per als treballadors i la mateixa ciutat, l’empresa va signar en el 2010 un conveni urbanístic amb l’Ajuntament segons el qual es comprometia a garantir els 310 llocs de treball i a comprar un nou espai a la ciutat que substituiria les naus de Fico Transpar i Fico Triad, situades al sector de Can Pujol.

Josep Milà, gran coneixedor del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Rubí, explica que aquest conveni, que en el seu moment va ser públic, preveia una requalificació dels terrenys que ocupava l’empresa per compensar les despeses del mencionat trasllat. L’acord però, no es va complir i l’empresa finalment va marxar de la ciutat.

“Quan el POUM s'atura, i un cop ja havien incomplert la condició prèvia de no marxar, deixen de tenir interès per les finques, que a més tenen hipotecades”, detalla Milà, qui afegeix que els propietaris d’aquests terrenys eren unes empreses que tenien vocació immobiliària i que devien ser les que cobraven el lloguer a l’empresa.

El solar que està davant l'antiga fàbrica Fico Triad també rep abocaments diversos. FOTO: NHS

El solar que està davant l'antiga fàbrica Fico Triad també rep abocaments diversos. FOTO: NHS

De fet, el solar ubicat entre el carrer Gràcia i el de la Muntanya, davant l'antiga Fico Triad, mostra des de fa anys un cartell d’un coneguda immobiliària, tot i que en el seu portal no figura la venda o lloguer d’aquests terrenys.       

En aquest sentit, Ficosa ha confirmat al TOT Rubí que l’empresa no és la propietària dels terrenys i Milà creu que deuen ser les entitats financeres les titulars d’aquestes dues parcel·les on es llencen restes sense cap control. “Aquestes passen de mantenir-los perquè no els dona cap benefici, oblidant que ser propietari porta obligacions”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.