Arcadi Oliveres: "La violència de la fam és la més agressiva de totes"

La trobada d'aquest mes de Rubí per la pau s'ha dedicat al Dia Escolar de la No-violència i la Pau

 

 

Com cada quart diumenge de mes, un grup de rubinencs i rubinenques s'aplega a les portes de l'Ajuntament per reivindicar la pau i la solidaritat al món. "Hi ha tantes guerres, tants conflictes per reivindicar", explica la Núria de Rubí per la Pau. 

 

Coincidint amb la proximitat del Dia Escolar de la No-violència i la Pau, la trobada d'aquest mes s'ha dedicat a reivindicar precisament això, que encara és una assignatura pendent, que a les escoles no es facin jocs violents ni hi hagi joguines d'armes. A més, també s'ha parlat d'una de les reivindicacions que sorgeix amb cada edició del Saló de l'Ensenyament de Barcelona, que és que l'Exercit no hi sigui per no oferir referents bèl·lics a la joventut. Aquesta celebració, el dia oficial de la qual és el 30 de gener, recordem que commemora l'assassinat de Ghandi.

 

El convidat d'honor a la trobada d'aquest mes ha estat Arcadi Oliveres, qui ha fet un esquema de les diferents violències que oprimeixen avui en dia a la gent d'arreu del món. Així doncs, l'economista i activista per la pau ha explicat que existeix la violència de la guerra i les armes, que és molt important, però que també existeix la violència de la fam, la violència cap a les persones immigrants, cap als refugiats i la violència cap al planeta.

 

Aprofundint en la violència de la fam, Oliveres ha explicat que "és la més agressiva de totes si tenim en compte que com a mínim 30.000 persones moren cada dia de fam al món". I afegeix "és evident que ni la pitjor guerra, ni el pitjor terratrèmol, poden matar tanta gent cada dia, la fam sí que ho fa". Per l'economista, la situació l'agreuja el fet que al món hi ha aliments suficients per a tota la població "el que passa és que estan mal distribuïts i no hi volem destinar diners". Una altra de les dades sorprenents que ha proporcionat l'economista és que l'amo d'Amazon disposa d'una fortuna amb la qual podria eliminar la fam al món dues vegades, segons càlculs de Nacions Unides. "Ell sol podria evitar tots aquests morts i no ho fa. Això és un tipus de violència i no és demagògia, és una realitat".

 

La No-violència a les escoles

Arcadi Oliveres ha incidit en la importància d'ensenyar totes aquestes violències creant una base educativa a les escoles. Tot i això, ha recordat que avui dia els nois i noies queden impactats per tres tipus de missatges que reben. Un és la família, l'altre és, com dèiem, l'escola, i l'últim el juguen els mitjans de comunicació. "En això cal ser una mica més curosos perquè estem creant una societat cada vegada més depenent d'aquests mitjans i poc respectuós amb la reflexió", explicava l'economista i activista per la pau.