B. Braun participa en el projecte #100tífiques que ha dut a terme xerrades a 9 escoles de Rubí

Més de 30.000 alumnes d'arreu de Catalunya han participat en les xerrades que van impartir les professionals de disciplines STEM

Més de 30.000 alumnes d'arreu de Catalunya van participar la setmana passada en les xerrades que van impartir de forma simultània 540 dones professionals de disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en 451 centres escolars d'educació primària i secundària, 9 d'ells a Rubí, en el marc del projecte #100tífiques.

El projecte #100tífiques, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, està creat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i 16 entitats tant públiques com privades, entre les quals hi ha l'empresa B. Braun, amb quatre fàbriques a Rubí. En la present edició, 20 col·laboradores de la plantilla de la companyia van aportar el seu testimoni per tal de fomentar les vocacions entre les més petites, sovint amb pocs referents en àmbits científics i tecnològics.

El sostre de vidre i la bretxa de gènere, temes centrals de les xerrades

Enguany, l'organització de la jornada ha destacat el sostre de vidre que caracteritza la investigació en l'àmbit català, ja que només el 34% de la recerca al nostre territori està liderada per dones, tot i que la seva presència és majoritària en els estudis universitaris vinculats a disciplines STEM: més del 50% en graus, 54% en màster i 51% en doctorat. De la mateixa manera, hi ha la meitat de deganes que de degans, replicant-se aquesta forta desigualtat en les direccions de departament, tot segons les dades de 2021 que recull l'informe "El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats", presentat l'any passat per la Xarxa Vives d'Universitats.

El punt d'inflexió de la conscienciació internacional d'aquesta bretxa va sorgir arran d'un estudi publicat l'any 2017 a la prestigiosa revista Science. Aquest treball de referència concloïa que els estereotips de gènere relacionats amb la ciència apareixien a partir dels 6 anys, moment en què els investigadors van detectar que les nenes es començaven a considerar a si mateixes menys brillants que els nens.

B. Braun amb la iniciativa #100tífiques

B. Braun participa en la iniciativa #100tífiques des de la seva primera edició de forma ininterrompuda. En aquell primer moment, van participar un total de 101 dones de perfil STEM, d'aquí el nom del projecte. Aquesta sisena edició ha comptat amb 540 dones professionals dels sectors ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtica impartint xerrades per tal de donar visibilitat al paper de la dona en aquests sectors professionals tradicionalment copats per homes.

Per part de la companyia, les 20 professionals que van participar són: Eva Salmerón, enginyera química; Rosana Otero, tècnica superior en laboratori d'anàlisi; Almudena Arroyo, enginyera en disseny industrial; Mireia Riba, veterinària; Jéssica López, enginyera industrial; Cristina Rosendo, farmacèutica; Isabel Martín, enginyera biomèdica; Maria Poch, enginyera biomèdica; Sonia Linares, farmacèutica; Chany Phong, biòloga; Silvia Glahn, biòloga; Laura Rodés, enginyera industrial; Irene García, enginyera química industrial; Elena Díaz, doctora en Enginyeria Química; Vanesa Garrido, biòloga; Eugenia Grandes, doctora en Biologia; Pilar Mengual, enginyera industrial; Sara Garcia, biòloga; Alicia Santiago, química; Patricia Carrasco, enginyera biomèdica.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.