Banc de Sang i l'Ajuntament de Rubí fan una crida per a donar plasma

La jornada tindrà lloc aquest dimarts 18 de gener a la Biblioteca municipal

El Banc de Sang i Teixits, amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, organitza aquest 18 de gener una jornada de donació de plasma. La campanya tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler en horari de 9.30 a 14 i de 16 a 20 h. Les persones interessades a participar-hi s’han d’inscriure aquí.  

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i cal importar-lo d’altres països, bàsicament els Estats Units.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l’any. Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang, és a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Es recomana que, en l'àpat previ a la donació de plasma, s’eviti menjar molts greixos o fer àpats copiosos, prendre begudes ensucrades o sucs de fruita comercials, beure alcohol o consumir gelats i aliments que tinguin molt sucre. I és que els greixos poden ser transportats pel plasma i, si se’n consumeix en excés, pot ser que la donació no es pugui utilitzar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.