Bodes a Rubí

Durant el 2019 ja s'han casat 20 parelles a Rubí

Detall de les mans de d'una parella recent casada
Detall de les mans de d'una parella recent casada | Cedida

 

Cada casament porta una història d'amor diferent al darrere. Hi ha bodes més senzilles i d'altres amb una llarga llista de convidats i preparatius. Sigui com sigui, cada cop que una parella decideix comprometre's es pregunta, per l'església o pel civil?

 

L'església principal de Rubí, encara que hi ha altres parròquies a la ciutat, és la de Sant Pere, a la plaça Doctor Guardiet. El seu rector, mossèn Joaquim Meseguer, ens explica que les bodes per l'església han disminuït considerablement en els darrers anys. Ho atribueix a què abans la gent es casava per obligació i avui és una opció personal.

 

El mossèn ens explica que fa dues dècades casar-se per l'església a Rubí portava un llarg temps d'espera, i recorda que cap al 2000 aquesta demora es podia allargar inclús anys. De fet, assegura que en el 1997 van arribar a casar-se 200 parelles a Rubí, gairebé tot un rècord si ho comparem amb les xifres d'avui.

 

Actualment ja no és així. Des del 2015 fins a l'actualitat s'han celebrat 52 bodes a l'església de Sant Pere, i hi ha dues més en perspectiva. El 2018 va ser l'any amb menys bodes per l'església, amb només 5.

 

Els passos previs per casar-se a l'església a Rubí passen per demanar cita amb el rector de la parròquia. Un cop fet això, el mossèn informarà de quina documentació específica cal aportar. Hi ha parelles que ja han passat pel registre civil o ell mateix pot encarregar-se de tots els tràmits administratius que cal fer per oficialitzar el matrimoni a nivell legal.

 

El rector Meseguer considera que 4 o 5 mesos és suficient temps d'antelació per obtenir la documentació requerida i fer el curs prematrimonial, obligat per a totes les parelles que es volen casar per l'església. A més, tots dos cònjuges hauran d'estar batejats.

 

Les bodes a l'esglèsia de la plaça Dr. Guardiet normalment se celebren en dissabte, algunes en divendres i, excepcionalment, algun altre dia de la setmana.

 

El Castell de Rubí, escenari de molts casaments civils

 

Pel que fa a les bodes civils, es poden realitzar en el mateix registre civil, en el notari o en els ajuntaments. En el cas de Rubí, es fan al Museu Municipal del Castell. Aquest any 2019 ja se n'han celebrat 20 casaments a Rubí.

 

A més, la parella que opta per la cerimònia civil pot escollir el regidor o regidora que oficiï la seva boda. Segons ens informen des de l'Ajuntament, l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, és qui més n'ha oficiat durant aquests últims quatre anys, concretament 55 casaments des del 2015 fins al 2018.

    

Després de l'alcaldessa, el regidor que més casaments civils ha realitzat és en Juan López. Segons el consistori, la causa més probable perquè sigui triat per la majoria de parelles és per la seva relació amb el món esportiu de la ciutat.

 

Les bodes en el Castell de Rubí se celebren els dissabtes a les 11, 12 i 13 h, a excepció d'alguna tarda.

 

Com casar-se civilment a Rubí?

 

Cal tenir en compte que l'Ajuntament celebra la cerimònia però la documentació i les gestions prèvies s'han de realitzar al Jutjat de Rubí, a la plaça Pere Esmendia, on està el Registre Civil.

 

Ho poden fer les parelles empadronades a la ciutat aportant la documentació requerida i abonant una taxa de dos-cents euros. La durada del tràmit, que inclou la inscripció de la parella en el registre civil i la petició per celebrar el casament al Castell, té una durada aproximada de tres mesos.