Bombers de Rubí participen en la recerca d'un home a Montmeló

Durant la Setmana Santa augmenten les activitats al medi natural i, en conseqüència, els serveis dels Bombers

Els Bombers de la Generalitat han fet, en els últims dos dies, una vintena de rescats i recerques de persones al medi natural. Aquest divendres, un d'aquests rescats ha comptat amb la participació de bombers del parc de Rubí. 

En concret, van formar part de l'operatiu de recerca d'una persona d'edat avançada que havia sortit a caminar per la zona de la riera de Montmeló, i no se'n sabia res passades les tres de la tarda. Es va activar un dispositiu de cerca, coordinat per Bombers, amb una dotació d'EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), el Grup Caní de Recerca, dues dotacions de coordinació i comandament i dotacions dels parcs de Rubí, Badalona, Sant Antoni de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera. També hi han treballat el SEM, que va evacuar l'home, ferit en estat lleu, a l'Hospital de Granollers; els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals de Montmeló i Montornès del Vallès.

Durant el divendres, els Bombers van fer sis rescats de muntanya, dues recerques i un guiatge. Així, van actuar a Capçanes (Priorat), Llessuí (Pallars Sobirà), Mura (Bages), Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà), Camarasa (La Noguera), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), el Bruc (Anoia) i la Vall d'en Bas (Garrotxa).

Amb l'arribada dels festius de Setmana Santa, els serveis dels Bombers de la Generalitat augmenten a causa de l'increment de la mobilitat i les activitats al medi natural. És per això que la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments es fa una crida a la població per gaudir del medi natural amb seguretat i civisme, i es demana extremar les mesures de seguretat en la pràctica d'activitats, especialment a la muntanya: consultar la previsió meteorològica, planificar l'activitat tenint en compte els horaris, el recorregut i la nostra mateixa condició física i tècnica... 

Consells de seguretat

Abans de sortir, no us desplaceu a zones afectades per una alerta de Protecció Civil per vent, neu, allaus, inundacions o risc d'incendi forestal, i tingueu en compte les possibles restriccions d'accés. Cal consultar el Mapa de Protecció Civil per saber les zones inundables, i el Mapa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per perill d'allaus. En cas de desplaçar-se a un lloc on ha nevat o pot nevar, és indispensable portar cadenes al vehicle, a més d'una manta, aigua i el mòbil carregat. 

Els Bombers recorden que el muntanyisme exigeix preparació, i per tant cal entrenar-se i informar-se abans de fer l'activitat. Informar-se sobre les condicions meteorològiques i la possible evolució, i suspendre l'activitat en cas que les previsions siguin dolentes: s'ha de tenir en compte que a la primavera el temps és molt canviant, i és possible trobar-se molt contrast tèrmic entre el punt de sortida i allà on es vagi a fer la ruta.

També recomanen planificar l'activitat i la seva durada, consultar les guies i el mapa del recorregut, comprovar la distància, el desnivell i l'orografia del terreny, i portar sempre un GPS i un mapa de paper, utilitzar material i equipament adequats (calçat adient, motxilla per dur roba, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar). Per altra banda, és important comunicar a algú l'activitat prevista i els llocs per on estigui previst passar. I, en cas d'accident, comprovar si la zona té cobertura telefònica per poder trucar al 112.

Durant la marxa, s'han de respectar les senyalitzacions de perill, mantenir contacte amb totes les persones que formin part del grup, fixar punts de referència en el recorregut, hidratar-se sovint i menjar aliments energètics, no deixar de caminar en cas de sentir fred, no sortir dels camins senyalitzats en cas de boira o que es faci fosc, assegurar-se que estigui permès banyar-se en rius, estanys i pantans; allunyar-se de rius, rieres, torrents i zones inundables en cas que plogui o hagi plogut recentment i no travessar, ni amb vehicle ni a peu, guals, rierols o punts inundats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.