El centre d'educació especial de Ca n'Oriol reclama amb urgència un nou edifici

A l'escola assisteixen 87 alumnes amb discapacitat i la comunitat educativa assegura que l'espai està al límit

L'edifici de tres plantes que ocupa el centre d'educació especial de Ca n'Oriol està al límit de la seva capacitat. Així ho denuncia la comunitat educativa de l'escola pública situada al carrer Granada, que dona cabuda a 87 alumnes, d'entre tres i 21 anys, amb diferents discapacitats. Molts d'ells tenen dificultats amb la mobilitat i han d'ajudar-se amb caminadors i una quinzena fa servir cadira de rodes, però el centre només compta amb un ascensor. Això provoca que cada dia es formin cues per traslladar els alumnes des de classe fins al menjador o el pati. 

La falta d'espai també ha provocat que els professors hagin de menjar al passadís i només disposin d'una sala de reunions d'escasses dimensions. El piano està a tocar del vestíbul perquè no tenen aula de música i el menjador fa de sala polivalent a falta d'ella. Per a més inri, només un dels lavabos està adaptat, i els altres dos és gairebé impossible que els facin servir alumnes amb mobilitat reduïda. 

"L'escola estava dissenyada per a 35 alumnes", explica Xavi Giménez, tresorer de l'AMPA, però en els darrers anys s'ha duplicat el nombre de joves i infants que van a aquest centre. De fet, l'escola és de matrícula viva i durant tot el curs encara poden arribar nous alumnes procedents de Rubí, Sant Cugat o Castellbisbal. Per al tresorer i pare d'un alumne, la falta d'espai és preocupant i pot condicionar el futur dels alumnes, ja que una de les coses que es treballa en el centre és la seva autonomia i això podria afectar el desenvolupament de les seves capacitats. 

De fet, la falta d'espai obliga que tres aules hagin de fer classe a l'Institut-Escola Teresa Altet, centre que al reduir línies ha pogut cedir els espais en un projecte d'escolaritat compartida. 

Mireia Martínez, directora en funcions de l'escola d'educació especial, declara que "tot recau en la professionalitat dels centres" i insisteix en la manca d'espai, la qual cosa obliga a tenir armaris i caminadors dels alumnes al passadís, amb el risc que es trenquin o algú ensopegui, i que moltes activitats s'hagin d'anul·lar per falta de lloc. "L'esforç de l'equip del centre fa que ens inventem l'impossible per donar el màxim d'oportunitats". 

El nou edifici annex s'ubicaria en una zona del pati actual. FOTO: NHS

El nou edifici annex s'ubicaria en una zona del pati actual. FOTO: NHS

Cronologia dels fets

Segons la Maite Augé, secretària de l'AMPA del CEE, l'origen de la problemàtica es remunta a set anys enrere. En aquell moment, els pares i professors ja s'havien adonat que l'edifici se'ls hi quedava petit per atendre tants alumnes amb discapacitat, tenint en compte les seves necessitats especials. Tot i que la competència en la construcció d'escoles públiques és de la Generalitat, van aconseguir el compromís de l'Ajuntament per executar un projecte d'un nou edifici annex, amb un cost de 350.000 euros aproximadament. 

Expliquen que el projecte es va licitar fins a tres vegades però cap d'elles va arribar a bon port. No va ser fins a l'any passat quan una empresa va acceptar el plec de condicions per dur a terme els treballs però després de fer una revisió de preus va renunciar en l'últim moment. "Feia temps que déiem que no hi havia ningú que licités perquè s'havia d'ampliar el pressupost", explica Augé.  

Pancarta al centre d'educació especial de Ca n'Oriol reclamant un nou edifici. FOTO: NHS

Pancarta al centre d'educació especial de Ca n'Oriol reclamant un nou edifici. FOTO: NHS

Des d'aleshores, la comunitat educativa del centre reclama a l'Ajuntament de Rubí que executi el projecte d'ampliació, i en el ple municipal del mes passat van fer arribar la seva queixa, tot i que manifesten que no han obtingut cap resposta oficial del consistori ni tampoc al correu electrònic que han fet arribar al regidor d'Educació.

"Hem decidit que ara anirem als plens fins que tinguem una resposta i que ens expliquin les gestions que s'estan fent amb la Generalitat. No estem en contra de l'Ajuntament, volem només que compleixin el seu compromís d'executar el projecte d'ampliació perquè és una necessitat vital".

En aquest sentit, reconeixen que la construcció d'un nou edifici "és una responsabilitat de la Generalitat, però si hi ha un compromís de l'Ajuntament que es tramiti de forma urgent i s'ampliï la partida", expressen.  A més, informen que estan pendents d'obtenir una data per reunir-se amb representants del Departament d'Educació de la Generalitat per fer-los-hi saber que estan en una situació extrema. 

Asseguren també que compten amb el suport explícit de tots els grups de l'oposició, menys amb l'equip de govern, format per PSC i En Comú Podem. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació