Coneix la història dels 'Tocs de Sant Roc'

Es data que a Rubí es va començar a fer la missa de Sant Roc a mitjans de segle XVI

Avui ha començat la Festa Major Petita de Rubí, també anomenada 'Tocs de Sant Roc'. Durant tot el cap de setmana, la ciutat s'omplirà de concerts, activitats i tradicions per a tota la família. Les entitats rubinenques s'encarreguen de fer gran part d'aquests actes, amb l'Ajuntament de Rubí com a principal organitzador. És una festivitat que fa anys que es celebra al municipi, però que abans es feia a principis de mes. Per tal que la ciutadania que encara continuava de vacances i no podia gaudir de les festivitats, es va decidir passar al tercer cap de setmana de setembre. No obstant això, l'origen i la història dels 'Tocs de Sant Roc' a Rubí té molt recorregut i la seva celebració ja és una de les dates més importants en l'àmbit local.

La tradició diu que Sant Roc va néixer a Montpeller, França, al segle XIV. Va venir a Barcelona a guarir malalts de pesta i va ser quan suposadament es va contagiar. Tot el cos se li va omplir de nafres virulentes que li supuraven. La família amb qui s'estava, amb temor de ser contagiada, el va fer fora de casa. Es diu que quan estava malalt i sense forces, va quedar-se arraconar a la plaça Nova de Barcelona i que un gos que passava per allà es va compadir del pobre home i llepant-li les nafres el va guarir. A l'època, a Sant Roc se li coneixia per fer innombrables curacions i, es deia, que va ser capaç de ressuscitar a morts per la pesta.

Quan a Rubí es van conèixer aquests fetsa mitjans de segle XVI, la població va fer un vot de poble i van implantar una missa anual el dia de la festivitat, aprofitant que els pagesos ja havien fet la batuda del blat i encara no treballaven les vinyes.

Anys després, en 1854, es va fundar a Rubí la Germandat de Sant Roc de Socors Mutus. Els seus fundadors van ser mossèn Baltà, com a rector; Pau Roca, com a alcalde del moment i Joan Llugany. Ells van ser els que van començar a celebrar la festa del patró de Sant Roc l'últim diumenge d'agost. Se celebrava una missa i tot seguit sortien en processó pels carrers de Rubí, amb l'encapçalament de la bandera de la Germandat. Al vespre, s'organitzaven diversos balls als locals del moment.

Abans de la Guerra Civil, en 1933, la premsa local va començar a fer-se eco de la Festa de Sant Roc com la segona Festa Major de la ciutat. Durant la guerra, les germandats rubinenques que hi havia es van fusionar, com la Fraternitat, la Igualtat, Nostra Senyora dels Dolors i altres, que van esdevenir la Unió Mutual Rubinenca, encarregada de l'organització de la diada de Sant Roc.

Després de gairebé 500 anys de tradició, aquesta festivitat s'ha consolidat a Rubí. Actualment, els 'Tocs de Sant Roc' és organitzada per les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí i l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.