
El pessebre municipal està ubicat a la plaça Pere Aguilera, just on està l'Ajuntament, des de l'1 de desembre. El pessebre està acompanyat d'un arbre de llums de Nadal. La plaça està buida, tret d'alguns ciutadans que passen de llarg.
L'any 2017 ha representat pel pessebrisme de Rubí el centenari de la tradició. El 1917 va ser el primer cop que es va fer al municipi el concurs de pessebres, una iniciativa que va iniciar el Doctor Guardiet. Cent anys després la situació ha canviat.
"Pot ser el pessebre municipal s'hauria de posar en un altre lloc on es veiés més com al Casino", diu la Yaiza, una jove referint-se a la plaça Catalunya. "Així, estaria més a la vista de la gent", comenta mentre passa per allà. Una altra rubinenca, la Míriam, suggereix que un altre bon espai seria a la plaça Doctor Guardiet, al costat de l'Església de Sant Pere, on ara està ubicada també la fira de Nadal.
A la plaça Pere Aguilera en un matí de dissabte, hi ha poc trànsit de persones. "Per aquesta plaça passa poca gent i no hi ha ganes de venir expressament a veure'l. Tampoc és que sigui preciós", indica la Belén. Les poques que passen no paren atenció en el pessebre municipal. L'Associació de Pessebristes de Rubí és l'encarregada de muntar-ho, com a part de la decoració nadalenca de la ciutat.
"Crec que el pessebre és una tradició que s'està perdent", expressa el Maikel. "És més econòmic i fàcil posar només un arbre de Nadal", afegeix. "Aquest pessebre municipal es posava a l'estació, no entenc per què ara ho han canviat", diu el Bruno. Una altra rubinenca, la Laura, reconeix que no li agrada molt.
Un dels protagonistes dels tradicionals pessebres són els Reis Mags. En el pessebre municipal de Rubí no apareixen. Un home d'avançada edat passa pel lloc i observa la decoració durants un segons. Pot ser, és cert que ha perdut força i pes a favor del típic arbre de Nadal.