David Dalmau (Mútua Terrassa): “Les persones amb Covid Persistent se senten orfes"

Entrevista al director de la Fundació Docència i Recerca de Mútua Terrassa sobre la covid persistent

Una de les conseqüències més rellevants de la Covid-19 és la persistència de símptomes després d’haver patit la infecció, l’anomenada Covid Persistent (CP). David Dalmau és director de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa. 

Abans de res, què és la Covid Persistent?

Són símptomes clínics que persisteixen més enllà dels 3 mesos, que afecten diversos àmbits de la salut d’una persona: psicològics i físics. Depressió, cansament, malestar general, dolor, dificultat per conciliar el son, alteracions de la memòria, el gust... A vegades desapareixen al cap dels mesos i d’altres persisteixen durant molt de temps.

Podria ser que algú en tingués i no se n’adonés?

Podria passar. Però en general són símptomes que et fan consultar un professional. El problema és que, com amb la fibromiàlgia, el metge no sap què fer. La política sanitària no ha sigut prou àgil en intentar dedicar recursos específics a aquest problema. Això obliga a que els professionals per pròpia voluntat ajudin a aquestes persones i intentin encarar-les al professional que millor les pot ajudar. Un dels grans problemes és l’absentisme laboral que suposa la CP.

Per què?

Hi ha moltes persones en plena capacitat d’estar actius laboralment que no poden continuar treballant per la dificultat que tenen de mantenir la concentració i l’estat físic durant tota la jornada.

"Són persones relativament joves, entre 20 i 50 anys, i de gènere femení"

Els pacients es veuen molt qüestionats en el dia a dia?

És el gran problema. I malgrat la nostra institució havia constituït una consulta específica de Covid Persistent, el professional no té capacitat d’ajudar-los.

En què consisteix la investigació que voleu finançar?

Una de les nostres iniciatives és construir aquesta estructura per poder derivar els pacients a les diferents especialitats. Fins i tot de rehabilitació física per tornar a les condicions d’abans de l’episodi de Covid-19. L’altre és investigar, amb mostres de sang recollides de pacients que han patit la Covid-19, si a nivell genètic i/o metabòlic podem identificar preventivament quines persones tenen més probabilitats de patir la Covid Persistent.

Recórrer a un esdeveniment solidari és per falta d’inversió pública o és una recerca extraordinària?

Són les dues coses. Fa anys que em dedico a la recerca i sempre és deficitària. I més al nostre país, on les partides pressupostàries per qualsevol recerca són molt minses i molt inferiors a la d’altres països. Independentment d’això, hi ha el problema afegit de què és una malaltia nova i encara no hi ha hagut prou cintura política per destinar-hi fons.

Hi ha un perfil de persona més susceptible a la CP?

Sí, són persones relativament joves, entre 20 i 50 anys, i de gènere femení. Segur que també hi ha característiques genètiques i metabòliques que ens permetrien identificar-les més específicament. Podríem avançar-los a protegir aquestes persones.

“Un dels grans problemes és l’absentisme laboral”

Ara mateix no hi ha cap manera de prevenir-ho?

No, en absolut. La persona quan pateix la Covid no sap si patirà aquestes conseqüències. Hem de destinar recursos a millorar la seva qualitat de vida i minimitzar l’impacte d’aquests símptomes.

Pot passar el mateix amb altres virus?

Sí, pot arribar a passar amb altres virus, perquè el virus pot activar el sistema immunològic de diferents maneres i això comporta un desordre immunològic que porta a aquest tipus de problemàtiques.

“Les partides pressupostàries per recerca són molt minses i molt inferiors a les d’altres països”

I així neix el concert ‘La Recerca és Vida’.

Sí, sabem que hi ha fila zero i que es poden fer aportacions encara que no s’assisteixi al concert. A banda, hem engegat una sèrie d’activitats per recaptar el possible mecenatge d’empreses, comerços, indústries del Vallès Occidental. Agraïm ja d’entrada la col·laboració de totes les persones que se senten sensibilitzades per aquesta problemàtica de gran magnitud.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.