Dennis González: "La natació artística ha sigut la meva salvació"

Parlem amb el rubinenc Dennis González, membre de la Federació Espanyola de Natació i que va fer pòdium al mundial de Fukuoka i al de Doha

A Rubí hi ha esportistes amb molt de talent i amb molts èxits aconseguits. Un exemple d'això és el Dennis González, un jove de 20 anys que competeix en natació artística de forma professional i està dins la Federació Espanyola.

El nedador rubinenc, que va fer els seus primers passos dins la natació artística en el CN Rubí, acumula molts èxits esportius. En el mundial de Fukuoka de 2023 va guanyar l'or en la rutina individual lliure, motiu pel qual fa un mes va ser guardonat en la Diada de la Natació Catalana 2024. En aquesta mateixa competició també va obtenir la plata en duet mixt tècnic juntament amb Emma Garcia i el bronze en duet mixt lliure amb Mireia Hernández. Però això no queda aquí, i és que aquest 2024 ja ha assolit la plata en categoria duet mix lliure al mundial de Doha, també amb la seva companya Mireia Hernández, i la plata en solo lliure. Actualment, entrena al CN Kallípolis i la seva entrenadora és ni més ni menys que la Gemma Mengual.

El Dennis González amb la seva companya a Doha. FOTO: Cedida/Fedració Espanyola

El Dennis González amb la seva companya a Doha. FOTO: Cedida/Fedració Espanyola

Com et vas sentir durant el mundial de Doha?

Estava nerviós i tenia por perquè era el meu segon mundial i no havia passat ni un any des de l'anterior i feia més rutines que a l'anterior. Però igualment tenia moltes ganes de presentar-les i d'ensenyar tot el que havíem entrenat. També estava nerviós perquè hi havia més competència que l'any passat, estava Itàlia per exemple, que és un dels que sempre he estat a dalt.

Per què vas començar a fer natació artística?

La meva mare era entrenadora de natació artística al CN Rubí, i quan era petit i em recollia del col·legi em portava amb ella als entrenaments. Molts cops em ficava a la piscina amb les persones que entrenaven i la meva mare es pensava que volia cridar l'atenció. El 2010 quan vaig veure el duet del Pau Ribas i la Gemma Mengual em va agradar tant que em vaig voler fer el pas per començar.

"Quan vaig veure el duet del Pau Ribas i la Gemma Mengual em va agradar tant que em vaig voler fer el pas per començar"

Després d'allò, la meva mare em va entrar durant un any també al CN Rubí i a l'exhibició final va venir el Pau Ribas a veure'ns, em va fer molta il·lusió i em va animar a continuar.

La natació artística és una disciplina que està molt feminitzada. Has rebut crítiques o t'ha suposat un impediment en algun moment?

Sí. Abans de començar a fer natació artística ja em feien bullying a l'escola i pels meus pares no era fàcil que jo decidís fer això, perquè tenien por que tingués encara més problemes dels que estava tenint. Però realment quan vaig començar molt poca gent sabia que jo feia natació artística, només sortia de classe i anava a fer la meva extraescolar.

Un cop que vaig canviar al CN Kallípolis i vaig entrar a la selecció catalana, la gent ja es va assabentar. Però arribats a aquest punt i després de tot el que havia patit, practicar un esport tan disciplinat com aquest em va fer veure les coses d'una manera totalment diferent, cada cop que entreno oblido els meus problemes i això m'ha ajudat moltíssim.

"Practicar un esport tan disciplinat com aquest em va fer veure les coses d'una manera totalment diferent"

Es podria dir que la natació artística va ser la teva salvació?

Sí, fa temps que va deixar de ser un hobby, ja que m'ha ajudat molt a nivell psicològic.

Els esportistes d'elit acostumen a tenir carreres curtes. Quins són els teus plans de futur?

Ara mateix no estic estudiant res, perquè vaig iniciar un curs i no em van agradar. L'any que ve començaré uns estudis nous. El que realment tinc clar és que faci el que faci en un futur vull que continuï tenint relació amb la natació artística, és una cosa amb la qual mai vull deixar d'estar enllaçat.

"Faci el que faci en un futur vull que continuï tenint relació amb la natació artística"

M'agradaria molt també transmetre la meva experiència, el que jo he viscut i els meus coneixements. Ensenyar als altres el que jo he après de persones com la Gemma Mengual, una gran professional.

Com compagines les moltes hores d'entrenament amb la teva vida social i familiar?

És complicat perquè has de sacrificar molts moments pels entrenaments o les competicions i moltes activitats amb altres persones que impliquen alcohol, per exemple.

Has de tenir molt clar el que vols per saber dir que no en aquests moments, perquè saps que després aquest esforç et compensarà. Jo ho tinc claríssim.

"Has de tenir molt clar el que vols per saber dir que no a moltes situacions"

En aquest escenari entenc que és molt important saber demanar ajuda.

Sí. És cosa que no crec que jo hagi fet de la millor manera, però a poc a poc ho estic aconseguint. No he sabut demanar ajuda quan tocava i ho vaig passar malament.

No és fàcil perquè no és només la pressió que et posa la gent, sinó la pressió que et poses tu mateix perquè pots arribar a pensar que si no guanyes decebràs a tota la gent que t'estima. En aquest sentit, molts cops necessites ajuda per aprendre a gestionar aquestes emocions i que algú et guiï.

El Dennis González amb la seva companya a Doha. FOTO: Cedida/Fedració Espanyola

El Dennis González amb la seva companya a Doha. FOTO: Cedida/Fedració Espanyola

Que t'agrada més d'aquest esport?

Crec que la part artística és el que més gaudeixo. M'encanta l'aigua i m'encanta ballar, i crec que la natació artística és la combinació perfecta.

"M'encanta l'aigua i m'encanta ballar, i crec que la natació artística és la combinació perfecta"

M'agrada molt també el moment de crear noves coreografies, fer moviments diferents... és una cosa que gaudeixo moltíssim.

Quina és la pròxima competició que tens?

D'aquí a unes setmanes tinc la World Series de Canadà, després tinc l'Europeu a Sèrbia i també la Superfinal de Budapest de les World Series. Estic molt emocionat i tinc moltes ganes de tornar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.