Yeray (Explosió Rítmica): "Som una colla d'amics"

L'objectiu del grup de percussió rubinenc és entretenir al públic i representar al poble i la cultura

Una onada de samarretes blaves, amb el nom d'Explosió Rítmica estampat, s'agrupen cada diumenge per assajar el pertinent repertori, acompanyats de tota mena de tambors. A més, aprofiten per saludar-se, abraçar-se i posar-se al dia, com si la passió que comparteixen només fos una agradable excusa per veure's i compartir unes hores.

Coordinació, compenetració, complicitat i harmonia. Això desprèn Explosió Rítmica durant les seves actuacions, fins i tot en un assaig d'un mandrós diumenge. En Yeray, un dels representants del grup de percussió, se separa de la resta de membres, que estan discutint sobre les futures actuacions i els interessos de la colla, i s'acosta per xerrar una estona.

Avui dia, prop d'una vintena de joves formen l'agrupació i són part de la colla de diables Rubeo Diablorum de Rubí. "Vam començar l'any 2011, com una extraescolar, però vam veure que la cosa funcionava bé i, quan vam tenir una base assolida, vam buscar una associació de diables que ens acollís", explica.

"Intentem representar al poble, la cultura, també quan anem fora de Rubí busquem que ens presentin com a rubinencs i rubinenques, i el nostre objectiu és animar al públic amb ritmes intensos". Explosió Rítmica sempre té la intenció d'estar present en les festivitats de la ciutat, però també els hi sorgeixen oportunitats lluny de casa, com Girona, Barcelona, Palamós o Palafrugell. La pròxima cita on desitgen estar és el Carnaval i, en general, esperen que l'Ajuntament "els intenti incloure més en certes celebracions", perquè de vegades no se'ls contacta i s'han de buscar la vida.

Durant les funcions es fa un soroll considerable i en espais tancats o mal insonoritzats és recomenable l'ús de taps, però a l'aire lliure no és necessari. 

El grup de percussió s'autogestiona, econòmicament parlant, i es finança amb les seves actuacions. "La gent del grup no aporta res i subsistim gràcies als actes dels Ajuntaments o d'alguna empresa, les Festes Majors, els casaments... i Rubeo Diablorum ens ajuda en aquest apartat", destaca en Yeray

Tot i que Rubí comença a vèncer a la Covid-19, el virus va afectar la dinàmica del grup, que va haver d'assajar per torns de sis persones. "També ens van afectar les restriccions de mobilitat entre municipis, ja que tenim gent de Terrassa i Sant Cugat", reconeix.

Una família de caps de setmana

El portaveu del grup va formar-se sense tenir cap coneixement previ sobre l'activitat i es posa com a exemple per afirmar que "amb una mica de pràctica, al llarg dels anys, acabes obtenint resultats i no necessites cap habilitat especial". A més, afegeix que "som una colla d'amics, ens portem molt bé, i congeniar és més important que els coneixements que tinguis sobre música".

"El nostre límit d'integrants va lligat a la quantitat d'instruments, ja que els anem comprant a poc a poc. Ara mateix tenim poc més d'una vintena, més o menys com el nombre de membres del grup", diu en Yeray, que remarca que el que més molesta és quan s'ha de descartar o seleccionar a gent perquè no hi ha lloc per a tothom.

No requereix gaire esforç apreciar l'agermanament que existeix a Explosió Rítmica. "Alguns ens coneixem des de fa molts anys i gairebé tothom ha entrat perquè tenia algun amic dins, això facilita les coses". Malgrat que en Yeray és l'únic que es manté des del naixement de la colla, "hi ha gent que fa molt de temps que hi és", confessa l'entrevistat esbossant un somriure orgullós.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.