Al costat de la façana de l'entrada principal de l'església de Sant Pere, en un dels locals de la parròquia, hi ha una porta de vidre opac amb papallones de colors enganxades. És el menjador social 'El Bosc', que va fer 7 anys el passat 2 de juny, un projecte que comparteixen Càritas amb Campos Estela. Abans que el col·legi Liceu Politècnic s'instal·lés a la masia de Ca n'Oriol, es trobava allà.
El TOT Rubí ha parlat amb el Martí Garcia, un dels responsables de l'empresa de Campos Estela que va fer possible que es tirés endavant aquest projecte. "Tot va començar de la manera més absurda", explica al TOT Rubí. El Martí va veure una gent a Granada que feia una cosa semblant, ara fa 9 anys. Així que en una de les sortides anuals que prepara l'Escola Montserrat per pujar caminant fins a la muntanya, el Martí va parlar amb el Lluís Laliga, director de l'escola en aquell moment i, comentant-li que veia a molta gent agafant menjar dels contenidors de fora de Campos Estela, van pensar que s'havia de fer alguna cosa. D'aquesta manera, Laliga va posar a l'empresa en contacte amb Càritas i, a partir d'aquí, es va anar definint el projecte.

El menjador social té una capacitat per a una vintena de persones. El menú diari es fa especialment per als assistents, i després hi ha una part de reaprofitament segur que prové directament de les cuines centrals de Campos Estela, que serveix per a fer donacions per als àpats nocturns i pels caps de setmana. El Martí explica que, a banda d'ajudar cobrint l'àpat del migdia, volien poder ajudar d'alguna manera a aquells que no tenen com cuinar a casa, "doncs no serveix de res donar-los aliments que s'han de cuinar sí o sí si no tenen les eines necessàries". D'aquesta manera, es poden emportar el menjar fet per quan el menjador no estigui obert.

El dia a dia en el menjador social
El TOT Rubí va parlar amb la Sagrario Palomino, tècnica de Càritas. Ens trobem al menjador, tot i que el TOT Rubí arriba 10 minuts abans de l'hora. Dins, dues de les voluntàries conviden a passar i a sentir-nos com a casa. Al mateix local també es fa el Materno-infantil, un projecte en el qual col·labora La Caixa aportant diners per a pagar a les professionals que vénen a donar els tallers i per altres materials.

Criden l'atenció els puzles que hi ha penjats a les parets, i un de 5000 peces encara a mig fer damunt d'una taula. Els fan entre tots. Missatges per les parets, estanteries amb llibres, plantes, un suro amb notes penjades i una pissarra que va canviant de frase cada cert temps. Dues taules llargues amb les seves respectives cadires. En general, és un espai no molt gran però bastant acollidor.

A les 13.30 h es dina, però a les 12.45 h ja comencen a arribar els primers usuaris. Tots es saluden pel nom, amb un somriure a la cara i de forma agradable, fent broma. Arriba la Sagrario, que explica al TOT Rubí el funcionament diari del menjador. En total hi ha una vintena de voluntaris, amb la Sagrario com a tècnica referent. Els voluntaris són rotatius, cada dia n'hi ha dos, que es combinen segons disponibilitat.
L'any passat, el 2016, van passar 35 persones pel menjador. La majoria són de llarga durada, derivats des de Serveis Socials, però també hi ha persones que estan per un temps determinat, a l'espera de trobar una feina, una ajuda... Durant el temps que estan, el menjador es converteix en molt més que en un lloc per anar a dinar. Tenen un petit pati, on passen l'estona i on s'encarreguen entre tots de cuidar les plantes. Les tasques de parar taula, escombrar, recollir o netejar els lavabos, també les fan entre tots, en torns rotatius. "Si un dia algú no ve, ens ajudem i cobrim el seu torn", explica al TOT Rubí un dels assistents.
Durant les hores que està obert, es fan més activitats. Algunes programades, com ara el bingo, que agrada bastant, classes de costura en les quals se'ls ensenya a fer llençols, tovalloles, a cosir botons... altres segons el que els hi vingui de gust, temps lliure... no estan obligats a fer res. Alguns juguen a jocs de taula, altres parlen entre ells. També hi ha un grup que canta. De fet, el dilluns 26 de juny faran el sopar de final de curs (encara que el servei sigui ininterromput durant tot l'any), i han preparat unes quantes cançons per a la resta de companys.
El mes d'agost, el local on es fa el menjador que pertany a la parròquia de Sant Pere, tanca, però hi ha un conveni amb una de les residències de Rubí, per tal que el servei es pugui seguir realitzant.




El TOT Rubí parla amb un dels usuaris, que explica que en aquests moments està a l'atur i que ve des del gener d'aquest any, i que, tot i que al principi estava una mica incòmode perquè no coneixia a ningú, al final s'acaben fent amics. Explica que tot i que a ningú li agrada anar a aquests llocs, "venim per una necessitat" i que el menjar està bo. La seva activitat preferida és el bingo, ja que els premis que toquen són coses d'higiene que poden utilitzar després. Explica que també hi ha un servei de bugaderia, per si no ho poden fer a casa.
La Sagrario explica al TOT Rubí que el seguiment que es fa dels usuaris és diari i personalitzat. Sempre que poden, els voluntaris mengen amb els usuaris, i tres o quatre cops a l'any, treballadors de Campos Estela també assisteixen a dinar, per conèixer el funcionament i a les persones de manera més propera i així ajudar-los, no només pel que fa a cobrir les necessitats alimentàries, sinó també les necessitats relacionals.
El voluntariat
En aquest moment, tot i que tenen els torns coberts per voluntaris i voluntàries, estan oberts per a rebre més. Ser voluntari és una experiència que omple molt i que et fa créixer com a persona a la vegada que ajudes a gent que ho necessita. Si t'agrada el projecte i estàs interessat o interessada a donar un cop de mà, pots trucar a Càritas Rubí i demanar informació.
