Francesc Mauri, llicenciat en Geografia per la UB i meteoròleg de TV3, ha ofert una conferència organitzada per l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí, on ha parlat dels efectes de l'astronomia en el clima.
"El sol és la màquina de la vida, és la bomba de calor que garanteix la vida a la terra", ha explicat Mauri i ha afegit que "les persones que habitem aquest planeta estem dins d'un hivernacle que és l'atmosfera. Aquest cel blau que cada dia veiem quan ens llevem és l'abric natural que permet la vida en aquest planeta".
Per tant, sense aquest 'abric', segons ha explicat el meteoròleg, a una ciutat com Rubí, per exemple, hauríem de suportar una temperatura diürna de 150 graus positius i una nocturna de 150 negatius. Aquestes diferències de temperatura amb la realitat venen condicionats doncs per les condicions astronòmiques i orbitals.
Els canvis en la climatologia, però, també depenen de la natura i, per desgràcia, de la incidència de l'activitat moderna que l'ésser humà hi exerceix. "El 80% del planeta s'està escalfant i aquest escalfament és molt més ràpid que el que la natura produiria si només actués per si sola. S'està produint un canvi de règims de precipitacions i extremant en algunes zones del planeta els episodis de precipitació", ha explicat Mauri.
"Si tot això arriba com està passant ara d'una forma sobtada i molt ràpida fa que a les persones ens costi d'adaptar-nos o, directament, no ens adaptem", ha afegit el meteoròleg.