"Els hi encanta la pluja". Entrevistem a dues famílies de Rubí que acullen infants sahrauís

És una iniciativa de Rubí Solidari, emmarcada en el programa 'Vacances en pau'

Nens i nens sahrauís acollits per famílies de Rubí i Sant Cugat en una activitat a l'EDRA
Nens i nens sahrauís acollits per famílies de Rubí i Sant Cugat en una activitat a l'EDRA | Redacció

 

Cinc famílies de Rubí han acollit infants sahrauís per compartir l'estiu amb ells i evitar que passin els mesos de calor extrema al seu país. Entrevistem a una família que acull per primera vegada i a una altra que ja porta anys fent-ho perquè ens expliquin la seva experiència i com viuen els petits l'estiu a la nostra ciutat.

 

El Xavi i la Saioa són una jove parella que ha decidit acollir durant l'estiu a la Dagna, una nena sahrauí que va arribar a Rubí fa menys d'una setmana. Expliquen que no tenen fills i és la primera vegada que ho fan.

 

El Xavi explica que s'han sumat a la iniciativa de Rubí Solidari perquè "ja tenia família que ho havia fet i la Saioa, que és del País Vasc, també havia viscut festes de benvinguda als petits procedents del Sàhara", igual que es va fer la setmana passada a Rubí.

 

De fet, la Saoia reconeix que "la meva família mai ho havia fet i jo sempre em vaig quedar amb les ganes". Dit i fet, la parella es va informar a través de Rubí Solidari i s'ha animat a compartir casa seva amb la Dagna durant tot un estiu.

 

Asseguren que abans que arribés la petita, l'únic que sabien eren el seu nom, l'edat i prou. "No teníem cap fotografia, ni descripció de l'alçada ni res més".

 

Els dies previs a la seva arribada admeten que estaven nerviosos. "Quan va arribar a casa estava molt cansada i el primer que va dir és que tenia molta son i va demanar anar a dormir", explica la Saoia, qui recorda que venia d'un viatge de més de 24 hores.

 

I quin idioma parlen les criatures? En el cas de Dagna, que és el segon any que passa l'estiu a Rubí, es defensa bastant bé en castellà, "tot i que la primera setmana va ser una mica difícil perquè ens havíem de situar tots i ella estava molt tallada" explica el Xavi.

 

Tot i això, la petita, com la resta d'infants sahrauís acollits, van cada dia al casal on fan activitats i els expliquen la situació. "Al cap d'una setmana és com una nena més".

 

Els infants sahrauís que vénen d'acollida sovint tenen unes difícils condicions de vida i aprofiten l'estada per passar revisions mèdiques. És el cas de la Dagna, qui ha passat tot el dia al dentista. "Tot un matí sencer amb els altres nens que hi ha aquí a Rubí. S'ha aprofitat per fer-li una neteja, empastaments, etc.", detalla el Xavi. 

 

"Una cosa que els hi encanta és la pluja i agafar els paraigües", ens diu el Xavi. La Dagna li ha explicat que al Sàhara gairebé no plou mai en tot l'any, potser un sol cop durant l'hivern.

 

Pel que fa al menjar, la Saoia ens comenta que com tots els nens, la Dagna té un gust especial i no està acostumada als nostres condiments, per la qual cosa prefereix plats senzills. "S'ho acaba menjant encara que li fica quètxup a tot".

 

La parella assegura que el seu entorn familiar està molt content amb la decisió que ha pres d'acollir durant l'estiu a un infant sahrauí.  "Estan encantats, la meva mare se la volia quedar ella", explica entre riures el Xavi.

 

Família d'acollida des de fa anys

 

Quan parlem amb la Júlia, ens explica que aquest és el tercer estiu que la seva família acull un infant sahrauí. "En el nostre cas és una nena que es diu Maimuna". La petita té 12 anys i va venir a Rubí per primer cop amb 10.

 

Si els menors sahrauís repeteixen més d'un estiu al nostre país sempre s'intenta que sigui amb les mateixes persones per consolidar el seu entorn d'acollida. "D'aquesta manera el seu període d'adaptació es redueix a les dues setmanes inicials del seu primer any"

 

Pel que fa al vincle que s'estableix amb la criatura, la Júlia ens comenta que "és impossible no crear un vincle emocional amb una persona amb la qual estàs convivint tot l'estiu".

 

Tot i això, recorda que "aquests petits tenen la seva pròpia família al Sàhara i els acollim per les condicions que pateixen en els campaments de refugiats". En aquest sentit, la Júlia reivindica que la criatura que aculls, a banda del lligam que estableixis amb ella, també representa una causa i una lluita que va més enllà del mateix infant acollit,

 

I què passa quan arriba al final de l'estiu? "Qui ho passa pitjor a l'hora d'acomiadar-nos sóc jo", confessa la Júlia, qui afegeix "ells marxen amb moltes ganes de tornar a veure la seva família".

 

Tant és així que quan la petita Maimuna prepara la seva maleta per tornar al Sàhara guarda les coses pensant "això per la meva mare, això per al meu germà".

 

En aquest sentit la Júlia considera que "tenim un vincle emocional més com amistat que no pas com a família".  En el comiat "a nosaltres se'ns trenca el cor però ells tenen moltes ganes de tornar i de veure la seva família i amics".

 

De fet, els nens emparats per aquesta iniciativa poden estar un màxim de tres estius seguits, i dels 9 als 13 anys aproximadament. La Júlia ens explica que és habitual acollir als germans i cosins a mesura que passen els anys, i al llarg del temps es forma amb les famílies sahrauís una gran amistat.

 

 

Com sumar-se al programa de Rubí Solidari?

 

L'acollida durant l'estiu d'infants sahrauís a Rubí forma part del programa 'Vacances en pau', una iniciativa de Rubí Solidari que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Rubí.

 

Aquest projecte d'acollida fa més de vint anys que es fa a Rubí. Només va haver-hi un parèntesi de temps que va coincidir amb la crisi econòmica. Des de fa quatre anys seguits, famílies rubinenques tenen cada any l'oportunitat d'acollir durant l'estiu un infant sahrauí. La iniciativa també s'organitza a diferents municipis de Catalunya i la resta de l'Estat.

 

Les persones interessades a acollir un infant sahrauí a Rubí, han de contactar amb Rubí Solidari a través de les seves xarxes socials: @RubiSolidari, email: vacancesenpaurubi@rubisolidari.org, o telèfon: 93 588 86 43.

 

Un cop fet el primer contacte l'associació organitza una sèrie d'entrevistes per explicar en què consisteix l'experiència i conèixer més en profunditat les persones que volen acollir. Rubí Solidari valora molt que les famílies que accedeixin al programa tinguin coneixement o referències del projecte prèviament.

 

Des de l'organització asseguren que l'acollida es fa en xarxa i amb un acompanyament constant. "Tots creixem junts, realment ens passem dos mesos com una gran família".