Es projectarà a Rubí un documental sobre la repressió que van patir els protestants

El reportatge explica com un rubinenc va anar a la Casa Blanca per denunciar la intolerància que vivien els protestants durant la dictadura

Aquest dissabte 24 de setembre, a les 19 h, es projectarà a la primera església protestant de Rubí (carrer Colom 4-6), un documental sobre la repressió que van patir les persones d'aquesta confessió religiosa durant el franquisme. El reportatge, que porta com a títol: ‘Protestants, la història silenciada’, l'ha realitzat la productora Clack i explica com un rubinenc va anar a la Casa Blanca per denunciar la intolerància que vivien els protestants a Espanya durant la dictadura. 

Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb l’historiador Ramon Batalla, el teòleg i editor Eliseo Vila, i el membre de la comunitat Joan Vallès i Sala.

L'església evangèlica recorda que a Catalunya, des de la fi de la Guerra Civil i la de la Segona Guerra Mundial, els temples i les escoles que des de 1869 havien anat obrint els protestants van ser clausurats. "La situació que aquells anys vivien les esglésies protestants era calamitosa". A partir de 1945, les esglésies van poder reobrir, però els col·legis mai més ho van poder tornar a fer. Aquest era el cas de Rubí, amb un temple al carrer Colom, i una escola al Carrer Virgili, fundats l’any 1881 per Francisco Albricias.

Davant dels problemes que tenien els protestants, un rubinenc va jugar un paper clau. Es tracta de Samuel Vila, pastor baptista. També pertanyia a aquesta branca del protestantisme el llavors president d’Estats Units, Harry S. Truman. Els dos van coincidir en un congrés que va celebrar l’Aliança Baptista Mundial a Atlanta, i Vila va aprofitar l’ocasió per exposar-li la falta de llibertat religiosa a Espanya.

El pastor baptista rubinenc Samuel Vila denunciant a Regne Unit les penúries dels protestants espanyols. FOTO: Cedida

El pastor baptista rubinenc Samuel Vila denunciant a Regne Unit les penúries dels protestants espanyols. FOTO: Cedida

És llavors quan Truman va decidir enviar un emissari a Espanya per conèixer de primera mà la situació i el seu informe fou concloent: davant la intolerància contra les minories religioses, Espanya no podia formar part del Pla Marshall.

Tots aquests fets els exposen, en el documental, el fill de Samuel Vila, Eliseo Vila, i també David Estrada, professor de Teologia i Filosofia a la Universitat de Barcelona. Llavors estava estudiant als Estats Units, on va viure de primera mà aquesta situació.

El seu testimoni és una de les aportacions del documental que es va estrenar a la tardor de 2021, en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual que organitza la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat i que ara, arriba a Rubí.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.