Esther Martínez: "No entenen què és el coronavirus ni per què no poden sortir al carrer"

Entrevista a Esther Martínez, presidenta de l’associació Rubí TEA, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

La situació de confinament decretada arran de l’estat d’alarma per evitar la propagació del coronavirus és especialment difícil per als nens i nenes amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Aquest dijous 2 d’abril, Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, entrevistem a Esther Martínez, presidenta de l’associació de famílies de persones amb autisme de Rubí, perquè ens expliqui com estan passant el confinament els infants amb aquest trastorn.  

Esther, com a presidenta de l’associació i per experiència personal, com afronten els infants amb trastorn de l’espectre autista el confinament?

Molt malament, està sent molt dur perquè els nens amb autisme tenen una vida molt estructurada, amb molta anticipació, que és el que els hi fa estar més tranquils i poder tenir una qualitat de vida. De cop li trenques tots els esquemes, els calendaris i la seva rutina. A més, la majoria són nens molt actius que no tenen capacitat d’entretenir-se ells sols, necessiten que tot sigui molt guiat i estructurat. Això està sent molt difícil per a tots i cada dia apareixen neguits, ansietats i pors. No entenen què és el coronavirus ni per què no poden sortir al carrer.

Seguir uns horaris, per centrar-se durant el dia, és molt difícil si no surten al carrer perquè tenen assimilada l’estructura de: al matí a l’escola, a la tarda activitats extraescolars, a la nit casa...Ara estan a casa tot el dia.

Totes les famílies estem intentant tenir unes rutines noves a casa i disposar del mateix instrument que fan servir habitualment, els calendaris, però els hi hem canviat tot, depenent de les capacitats de cada nen. La idea és estructurar en la mesura del que es pugui.

Per què és important que surtin al carrer?

Primer perquè no entenen que no poden sortir al carrer i poden pensar que és un càstig. Li pots explicar el que és però no són conscients. A més, en l’autisme hi ha un percentatge molt alt d’hiperactivitat també. Pots tenir la sort de tenir una terrassa molt gran o un pati però no és el cas de la majoria. Això els hi crea molt neguit i no tenen la forma d’expressar ni processar aquesta novetat. Sortir una mica, que els hi doni l’aire i reconèixer el carrer, que tot està bé malgrat que no hi ha gent, els hi dona tranquil·litat. Per diferenciar matí, tarda i nit ja que són molt sensorials i per més que tu els hi expliquis, ho han d’experimentar.

Pel que fa a diverses campanyes que han sorgit a xarxes socials per identificar els menors amb autisme en els seus passejos terapèutics, permesos durant l’estat d’alarma, l’Esther Martínez i l’associació Rubí TEA consideren que “són estigmatitzants i que el que s’hauria de perseguir és a les persones irrespectuoses que estan assetjant des dels seus balcons. Ningú té dret a cridar, insultar ni assetjar perquè estan jutjant sense conèixer les circumstàncies personals de la persona”.

Tot i que no comparteixen la iniciativa respecten aquelles famílies que ho vulguin fer. “Si els familiars tenen por i se senten més segurs fent-ho endavant! Tampoc direm que no ho facin”.

Martínez alerta que “els nervis de la ciutadania i la ignorància porten a comportaments incívics que poden ser molt greus per a la persona amb TEA que surt a fer un breu passeig terapèutic i es veu increpat”.

A Rubí està permès que els infants amb trastorn de l’espectre autista o trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat puguin sortir al carrer acompanyats d’una sola persona sempre que sigui absolutament necessari mentre duri l’estat d’alarma.

Únicament hauran de respectar les mesures de distanciament social per evitar contagis i hauran de dur un document acreditatiu sobre el seu trastorn.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic