Francesca Mateo (recerca contra el càncer): "Hi ha moltes teràpies per curar però no preventives"

Entrevista a la investigadora rubinenca especialitzada en la recerca contra el càncer

El passat mes de juliol, la investigadora rubinenca Francesca Mateo, explicava al TOT l'estudi que havia publicat conjuntament amb un equip d'investigació de l’Institut Català d’Oncologia de Bellvitge per ajudar a prevenir un determinat càncer de mama.

Ara, la Francesca ens avança que treballen en un projecte relacionat amb un informe que van publicar en el 2020, on s'analitzaven gens associats al risc de desenvolupar càncer i alteracions del sistema immunitari. "És conegut que si tens un sistema immunitari fort, tens menys probabilitats de desenvolupar càncer però hi ha pocs estudis al respecte".

"Una de cada vuit o nou dones desenvoluparà càncer de mama al llarg de la seva vida"

Així doncs, el grup científic liderat per Miquel Àngel Pujana actualment examina els gens que alteren el sistema immune. "Vam trobar una associació entre els percentatges de determinades cèl·lules del sistema immune que pots veure en una analítica normal i el risc d'aparició de càncer", explica la rubinenca. Es tracta de valors que apareixen en les analítiques simples i que normalment, si apareixen en un barem més baix del marcat pels estàndards no se li solen donar molta importància, però és en aquest punt on incideix la investigadora, ja que potser podrien determinar si una persona té més risc o no de tenir càncer. 

"Depenent de si tenies uns percentatges més alts de cèl·lules immunitàries, les dones que havien tingut càncer de mama l'havien tingut més tard i les que tenien els percentatges més baixos, ho havien fet abans. D'alguna manera, tenir més cél·lules de cada grup immunitari et pot protegir o conferir un risc de desenvolupar càncer de mama", resumeix. Ara volen anar més enllà de l'estudi d'associació i aconseguir una demostració cel·lular o un model animal. És per això que tornen a treballar amb ratolins modificats genèticament per esbrinar el paper del gen LMK, relacionat amb alteracions del sistema immune. 

"El problema de la quimioteràpia és que és molt general i té molts efectes negatius"

A banda d'aquests avenços en investigació, la Francesca està estretament relacionada amb oncòlegs de la unitat de mama de l'ICO, i cita a la doctora Catalina Falo, qui considera que la situació actual ha millorat molt en relació amb fa 20 anys. "Una de cada vuit o nou dones desenvoluparà càncer de mama al llarg de la seva vida però, si fa 20 anys la supervivència era del 65%, avui dia és del 85%, gràcies a la millora en el diagnòstic". 

En aquest sentit, la Francesca explica que la recerca i el diagnòstic han permès classificar molt bé els diferents tipus de tumor i els pacients per donar-los-hi la teràpia més adequada, inclús en aquells que tenen pitjor pronòstic. "La supervivència ha incrementat molt i hi ha algunes immunoteràpies que estan funcionant molt bé".

"Els estudis de risc van orientats a la prevenció del càncer i a estalviar-te passar per teràpies"

Preguntada per si aquest tractament és menys agressiu que la quimioteràpia, la rubinenca explica que la immunoteràpia és "més dirigida", ja que la quimio és un medicament que mata les cèl·lules que es divideixen molt, tant les tumorals com les que prol·liferen de forma natural, ja siguin les dels cabells o les de les mucoses gàstriques. D'aquí que un dels efectes secundaris més habituals de la quimio sigui la caiguda dels cabells o els problemes estomacals.

"Aquest és el problema de la quimioteràpia, que és molt general i té molts efectes negatius. Per això s'intenta anar a la teràpia més dirigida possible. Les millores en el diagnòstic han permès classificar els tumors i els pacients. Fins i tot, en casos més complicats, s'està anant cap a la medicina personalitzada o a la carta". 

"Tant de bo es pogués començar amb 40 i cada any, que no t'ho hagis de pagar per la privada o només si ets població de risc"

Pel que fa al diagnòstic precoç, la investigadora lamenta que a la seguretat social les revisions de les mames no es comencin a fer fins als 50 anys. Només en casos d'antececedents familiars els controls s'inicien als 40 anys, a no ser que es faci per la mútua privada, on es comença a partir d'aquesta edat, tot i no tenir antecedents. "Ha millorat molt però tant de bo es pogués començar abans, amb 40 i cada any, que no t'ho hagis de pagar per la privada o només si ets població de risc".

Per últim, la Francesca assenyala que "hi ha moltes teràpies per curar però no preventives. Els estudis de risc que fem nosaltres van orientats a la prevenció del càncer i a estalviar-te passar per teràpies que, tot i que funcionen, sempre tenen uns efectes". També defensa la investigació que, tot i no tenir sempre resultats a curt termini, pot afavorir estratègies preventives en el futur per no desenvolupar un tumor ni haver d'arribar a aplicar un tractament. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.